Kupiła lemoniadę nad polskim morzem. Takiej ceny się nie spodziewała

Lemoniada dla ochłody to najlepszy napój na upały. Wydaje się, że nie może ona kosztować dużo. W końcu składa się z wody, mięty i cytryny. Jednak nie jest to do końca prawda. Dziennikarka "Faktu" postanowiła odwiedzić kilka turystycznych miejscowości. Cena w jednej z nich mocno ją zaskoczyła.

Lemoniada nad morzemLemoniada nad morzem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Lemoniada nie jest trudna w przygotowaniu. W dodatku smakuje wspaniale i warto po nią sięgać podczas upałów. Świetnie gasi pragnienie, a dodatek na przykład z mięty sprawia, że napój ten jest niezwykle orzeźwiający. Wszystko wskazuje na to, że powinien być jedną z najtańszych pozycji w menu. Nie zawsze tak jest, a cena często przekracza tę, którą płacimy za dobrą kawę lub herbatę. Tak jest w nadmorskich miejscowościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Lemoniada nad polskim morzem jest droga

Paragony grozy z nadmorskich kurortów to niemalże codzienność. W Gdańsku na statku turystycznym za 330 ml lemoniady zapłacimy aż 15 złotych. W porównaniu do wielu restauracji cena ta jest wysoka. W knajpie Avocado Vegan Pestka 400 ml podobnego napoju kosztuje już 12 złotych, czyli o 3 złote mniej. Te ceny są jednak niczym w porównaniu z innym lokalem, który możemy znaleźć na kołobrzeskiej plaży.

Za taki rarytas zapłacimy aż 20 złotych. Tyle kosztuje woda gazowana z cytryną, lodem i dodatkami. Bar mieści się przy plaży, więc przy okazji możemy podziwiać ruchy fal i siedzieć wygodnie na leżaku bądź na ręczniku.

Lemoniada
Lemoniada © flickr

Możemy też udać się na molo w Kołobrzegu. Nie uświadczymy tam jednak zwyczajnej lemoniady. Przygotowuje się ją na bazie soku owocowego, dodaje się do niej plasterki cytryny oraz owoce sezonowe. Taki napój kosztuje 17 złotych. Musimy jednak zapłacić też za samo wejście na molo. Cena dla dzieci (lub osoby mogące kupić bilet ulgowy) wynosi 4 złote, a dla dorosłych 7 złotych.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku