Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie kurczaka w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 łyżki olej
  2. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  3. 1/2 szklanki parmezan starty
  4. 120 g mozzarella pokrojona na kawałki
  5. natka pietruszki posiekana
  6. ryż ugotowany
  7. 3 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
  8. 3 szklanki sos pomidorowy
  9. 1 gałąź świeża bazylia
  10. 2 pierś z kurczaka
  11. sól
  12. pieprz
  13. 2 szt. jajka
  14. 1 szklanka bułka tarta
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się się zeszkli, dodaj sos pomidorowy i gałąź bazylii. Wymieszaj i duś przez 10 minut.

Obrazek

2. Rozbij piersi z kurczaka i dopraw je z obydwóch stron solą oraz pieprzem.

Obrazek

3. Każdą pierś namocz w jajku, a następnie posyp bułką tartą.

Obrazek

4. Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią piersi z kurczaka. Kiedy będą dosmażone, przełóż je na patelnię z sosem pomidorowym.

Obrazek

5. Posyp kurczaka z wierzchu startym parmezanem i połóż kawałki mozzarelli. Kiedy ser się stopi, przełóż kurczaka na talerze.

Obrazek

6. Jeżeli masz ochotę, posyp kurczaka z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem.

Obrazek
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej