PrzepisDania główneKurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą
Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie kurczaka w sosie pomidorowym z bazylią, parmezanem i mozzarellą.
Pyszności
Składniki:
2 łyżki olej
1 szt. cebula pokrojona w kostkę
1/2 szklanki parmezan starty
120 g mozzarella pokrojona na kawałki
natka pietruszki posiekana
ryż ugotowany
3 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
3 szklanki sos pomidorowy
1 gałąź świeża bazylia
2 pierś z kurczaka
sól
pieprz
2 szt. jajka
1 szklanka bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się się zeszkli, dodaj sos pomidorowy i gałąź bazylii. Wymieszaj i duś przez 10 minut.
2. Rozbij piersi z kurczaka i dopraw je z obydwóch stron solą oraz pieprzem.
3. Każdą pierś namocz w jajku, a następnie posyp bułką tartą.
4. Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, a następnie wrzuć na nią piersi z kurczaka. Kiedy będą dosmażone, przełóż je na patelnię z sosem pomidorowym.
5. Posyp kurczaka z wierzchu startym parmezanem i połóż kawałki mozzarelli. Kiedy ser się stopi, przełóż kurczaka na talerze.
6. Jeżeli masz ochotę, posyp kurczaka z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem.