Kurczak na zoodlowanych ziemniakach

Kurczak na zoodlowanych ziemniakach to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu pysznych ziemniaków pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 3 łyżki olej roślinny
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1,5 łyżeczki rozmaryn
  6. 1 łyżeczka suszony czosnek

Kurczak

  1. 1/3 szkl. parmezan
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 1,5 łyżeczki suszone zioła prowansalskie
  5. 3 plastry żółty ser
  6. 2 szt. jajka
  7. 3/4 szkl. mąka
  8. posiekana pietruszka do dekoracji
  9. 1 szt. filet z kurczaka
  10. 1/2 szkl. sos pomidorowy
  11. 1/3 szkl. bułka tarta
  12. 1/3 szkl. panierka panko

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je zoodluj, a następnie połącz z: olejem roślinnym, rozmarynem, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Przełóż ziemniaki na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Czas przygotować panierkę do kurczaka. W tym celu połącz: bułkę tartą, panierkę panko, parmezan, suszone zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszaj składniki przy pomocy widelca.

Obrazek

4. Podziel filet z kurczaka na trzy części, po czym rozbij je przy pomocy tłuczka. Teraz obtocz je w mące, rotrzepanych jajkach i przygotowanej panierce.

Obrazek

5. Smaż na rozgrzanej patelni, aż kurczak z każdej strony nabierze złocistego koloru.

Obrazek

6. Na talerzu ułóż zoodlowane ziemniaki. Dodaj chrupiącego kurczaka, ciepły sos pomidorowy, plaster sera i posiekaną pietruszkę.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀