PrzepisKurczak na zoodlowanych ziemniakach

Kurczak na zoodlowanych ziemniakach

Kurczak na zoodlowanych ziemniakach
Pyszności

16.07.2020 17:00, aktual.: 16.08.2020 17:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak na zoodlowanych ziemniakach to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

W przygotowaniu pysznych ziemniaków pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 3 łyżki olej roślinny
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1,5 łyżeczki rozmaryn
  6. 1 łyżeczka suszony czosnek

Kurczak

  1. 1/3 szkl. parmezan
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 1,5 łyżeczki suszone zioła prowansalskie
  5. 3 plastry żółty ser
  6. 2 szt. jajka
  7. 3/4 szkl. mąka
  8. posiekana pietruszka do dekoracji
  9. 1 szt. filet z kurczaka
  10. 1/2 szkl. sos pomidorowy
  11. 1/3 szkl. bułka tarta
  12. 1/3 szkl. panierka panko

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je zoodluj, a następnie połącz z: olejem roślinnym, rozmarynem, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przełóż ziemniaki na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Czas przygotować panierkę do kurczaka. W tym celu połącz: bułkę tartą, panierkę panko, parmezan, suszone zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszaj składniki przy pomocy widelca.

Obraz

4. Podziel filet z kurczaka na trzy części, po czym rozbij je przy pomocy tłuczka. Teraz obtocz je w mące, rotrzepanych jajkach i przygotowanej panierce.

Obraz

5. Smaż na rozgrzanej patelni, aż kurczak z każdej strony nabierze złocistego koloru.

Obraz

6. Na talerzu ułóż zoodlowane ziemniaki. Dodaj chrupiącego kurczaka, ciepły sos pomidorowy, plaster sera i posiekaną pietruszkę.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także