Kurczak na zoodlowanych ziemniakach

Kurczak na zoodlowanych ziemniakach to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu pysznych ziemniaków pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 3 łyżki olej roślinny
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1,5 łyżeczki rozmaryn
  6. 1 łyżeczka suszony czosnek

Kurczak

  1. 1/3 szkl. parmezan
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 1,5 łyżeczki suszone zioła prowansalskie
  5. 3 plastry żółty ser
  6. 2 szt. jajka
  7. 3/4 szkl. mąka
  8. posiekana pietruszka do dekoracji
  9. 1 szt. filet z kurczaka
  10. 1/2 szkl. sos pomidorowy
  11. 1/3 szkl. bułka tarta
  12. 1/3 szkl. panierka panko

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je zoodluj, a następnie połącz z: olejem roślinnym, rozmarynem, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Przełóż ziemniaki na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Czas przygotować panierkę do kurczaka. W tym celu połącz: bułkę tartą, panierkę panko, parmezan, suszone zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszaj składniki przy pomocy widelca.

Obrazek

4. Podziel filet z kurczaka na trzy części, po czym rozbij je przy pomocy tłuczka. Teraz obtocz je w mące, rotrzepanych jajkach i przygotowanej panierce.

Obrazek

5. Smaż na rozgrzanej patelni, aż kurczak z każdej strony nabierze złocistego koloru.

Obrazek

6. Na talerzu ułóż zoodlowane ziemniaki. Dodaj chrupiącego kurczaka, ciepły sos pomidorowy, plaster sera i posiekaną pietruszkę.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska