Kurczak w całości z imbirem i dodatkami

Dziś postaw na obiad, który nie wymaga zbyt dużo pracy, a jednocześnie świetnie smakuje. W tej roli doskonale spisze się kurczak w całości z imbirem i warzywami.

Obrazek
Pyszności

Kurczaka przygotowaliśmy w OVI SMART marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. kurczak
  2. 1 pęczek natka pietruszki
  3. 1 pęczek majeranek
  4. 1 pęczek rozmaryn
  5. 5 ząbków czosnek
  6. 100 g masło z podziałem na pół
  7. 1/2 szt. cytryna
  8. 1 łyżeczka sól

Dodatki

  1. 3 łyżki olej roślinny
  2. 1 łyżka sól
  3. 2 szt. gałązki rozmarynu
  4. 800 g ziemniaki
  5. 400 g marchewki

Sposób przygotowania:

1. Umieść w kurczaku świeże zioła i czosnek.

Obrazek

2. Następnie dodaj kawałki imbiru, masło, i cytrynę.

Obrazek

3. Zabezpiecz kurczaka przy pomocy wykałaczek i sznurka.

Obrazek

4. Następnie dopraw go solą i posmaruj masłem. Teraz wstaw do Ovi na godzinę (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Po tym czasie dołóż do Ovi warzywa, olej, sól i gałązki rozmarynu. Po czym piecz kolejne 30 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat