Pierś z kurczaka zawijana w szynce parmeńskiej, smażona z pomidorkami

Kurczak - osobiście uwielbiam go pod każdą postacią. To bardzo delikatne mięso, które idealnie wpasuje się w praktycznie każdą potrawę. A co jeżeli połączyć by go z szynką parmeńską i pomidorkami?

Obrazek
Pyszności

Muszę przyznać, że efekt takiej kombinacji jest wręcz wspaniały. Szynka i pomidorki nadają kurczakowi naprawdę wyjątkowy smak.

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. sól
  3. pieprz
  4. 8 plastrów szynka parmeńska
  5. 5 szt. pomidory malinowe
  6. 1 łyżeczka oregano
  7. 1/2 łyżeczki cukier
  8. 1/2 łyżki oliwa extra virgine
  9. liście bazylii opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Każdą pierś z kurczaka przekrój na 4 części.

Obrazek

2. Przypraw mięso solą i pieprzem. Ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej.

Obrazek

3. Gotowe danie przełóż z patelni na talerz. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać jego wierzch świeżymy liśćmi bazylii.

Obrazek

4. Smacznego!

5. Umieść kawałek kurczaka na końcu plastra szynki parmeńskiej. Następnie zawiń mięso w szynce, w kierunku drugiego końca plastra. Powtórz tą samą czynność z 7 pozostałymi kawałkami kurczaka i 7 plastrami szynki parmeńskiej.

Obrazek

6. Każdego pomidora natnij tak, jak na zdjęciu poniżej. Dzięki temu w następnych etapach łatwiej będzie pozbyć się jego skórki.

Obrazek

7. Włóż pomidory do miski i zalej je wrzącą wodą tak, aby były w całości w niej zanurzone. Odstaw na kilka minut.

Obrazek

8. Po kilku minutach wyjmij pomidory z wody i zdejmij z nich skórkę.

Obrazek

9. Obrane pomidory pokrój w kostkę i przełóż do durszlaka w celu pozbycia się resztek wody.

Obrazek

10. Przypraw pokrojone pomidory oregano i cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Obrazek

11. Na patelni rozgrzej oliwę extra vergine, a następnie włóż na nią kawałki kurczaka zawinięte w szynkę. Smaż tak długo, aż kurczak będzie dosmażony, a szynka delikatnie się zarumieni. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.

Obrazek

12. Na patelnię przełóż pokrojone wcześniej pomidory. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie dodaj do nich kurczaka w szynce. Dobrze wszystko wymieszaj, aby kurczak był pokryty pomidorkami.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki