WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Kurczak jak z KFC – przepis, który pokochasz. W domowej wersji smakuje jeszcze lepiej

Kurczak z KFC w domowym wydaniu? Mamy to! Udało nam się odtworzyć kultowe już danie w naszej kuchni.

Obrazek
Ewa

Kurczak jak z KFC. Przepis, który zrobisz w domu. Jakie składniki są potrzebne?

Prawdziwy przepis na kurczaka z KFC był odtwarzany na setki sposobów, jednak ten, który wykorzystywany jest w restauracjach jest trzymany w sejfie w Luisville w Kentucky, gdzie siedzibę ma firma. Co ciekawe, sama receptura KFC na stripsy i kurczaki nie jest objęta patentem. Dlaczego? Według obowiązującego prawa patentowego cały skład panierki musiałby być wtedy jawny.

Przepis na kurczaka z KFC, trzymany w sejfie, dodaje dużo tajemniczości całej firmie i jest bardzo ciekawym zabiegiem marketingowym.

Obrazek

Pierwszy lokal w Polsce pojawił się w 1995 roku.

Obecnie KFC ma 19 tysięcy lokali w 100 krajach na całym świecie. Imponujący wynik, prawda?

Jak zrobić kurczaka z KFC w domu? Przepis na stripsy i nie tylko

Jeśli nie masz wokół siebie kultowej restauracji, lub gdy po prostu wolisz jedzenie przygotowane w domu, to ten przepis na kurczaka z KFC  jest właśnie dla Ciebie. Mieszanka przypraw i delikatna panierka z maślanki idealnie otulają kawałki mięsa. Tak przygotowany kurczak pozostaje idealnie soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz.

Przy przygotowaniu takiego kurczaka z KFC przydadzą Ci się woreczki strunowe. Przy ich pomocy mięso równomiernie pokryje się mieszanką przypraw. Opanierowane kawałki kurczaka możesz – tak jak my – usmażyć na patelni lub we frytkownicy. Przygotuj do tego koniecznie colesława. Dorzuć do tego domowe frytki i gotowe.

Przepis na kurczaka z KFC poniżej. Krok po kroku pokazujemy, jak go zrobić i jakich składników będziesz potrzebować.

Składniki

Kurczak jak z KFC – składniki

  1. 6 udek z kurczaka
  2. sól i pieprz do smaku
  3. 2 szklanki mąki
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  5. 1 łyżeczka chilli w proszku
  6. 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  7. 1 łyżeczka tymianku
  8. 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  9. 1 łyżeczka cebuli w proszku
  10. 2 szklanki maślanki
  11. 3 jajka
  12. olej do smażenia

Przepis na kurczaka z KFC. Przygotuj udka

Udka z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw je z obu stron szczyptą soli i pieprzu, dzięki czemu osiągniesz wyjątkowy smak kurczaka z KFC.

.

Do większej miski wsyp 2 szklanki mąki, słodką paprykę w proszku, chilli w proszku, pietruszkę, tymianek, czosnek granulowany, cebulę i 2 łyżeczki soli. Następnie połowę otrzymanej mieszanki przesyp do woreczka strunowego. Maślankę przelej do osobnej miski.

Każde udko z kurczaka namocz najpierw maślance, a potem przełóż je do woreczka, zamknij go i potrząśnij nim tak, aby udka pokryły się mieszanką przypraw. To świetny sposób na marynowanie nie tylko kurczaka z KFC, ale każdego mięsa. Wystarczy wrzucić mięso z przyprawami do worka i potrząsać.

Rozgrzej olej na patelni

Na patelnię wlej olej tak, aby całkowicie zakrył dno. Możesz użyć również garnka z grubym dnem.

Porządnie rozgrzej olej, w przeciwnym razie zamiast się smażyć, to opanierowany kurczak zacznie chłonąć tłuszcz. Gdy olej będzie już gorący, to włóż do niego udka z kurczaka.

Smaż tak długo, aż z obydwóch stron będzie miał złocisto-brązowy kolor. Następnie przełóż udka z patelni na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Kurczak jak z KFC czeka na chętnych

Pyszne udka jak są już gotowe! Kurczak jak z KFC czeka na smakoszy.

Podawaj je z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Smakują o niebo lepiej niż w znanej restauracji!

W podobny sposób możesz przygotować również skrzydełka z kurczaka. Pamiętaj jednak, że są mniejsze, więc smaż je krócej.

Jak oceniasz nasz przepis na kurczaka z KFC? Takie stripsy pokochają wszyscy.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser