InspiracjeLubisz nuggetsy? W tej wersji kurczak smakuje sto razy lepiej

Lubisz nuggetsy? W tej wersji kurczak smakuje sto razy lepiej

Kulki z kurczaka. To danie jest lepsze niż nuggetsy - Pyszności; Fot. Pixabay
Kulki z kurczaka. To danie jest lepsze niż nuggetsy - Pyszności; Fot. Pixabay

25.04.2023 10:08, aktual.: 18.09.2023 11:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapomnij o wyrzucaniu kurczaka wyłowionego z rosołu. Ten przepis pozwoli ci na wykorzystanie resztek, ale też na stworzenie nieziemskiej przekąski na imprezę. Chrupiące kuleczki z serem są lepsze niż nuggetsy. Zrobisz je w ekspresowym tempie i ze składników, które na pewno masz w domu. 

Natalia Maszkowska, uczestniczka 7. edycji "MasterChefa" oraz stała bywalczyni kuchni w programach śniadaniowych, zaproponowała idealny sposób na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Przygotujesz z niego nieziemską przekąskę, idealną na spotkania towarzyskie. Chrupiące kuleczkimożesz doprawić według uznania. Będą świetnie smakować z domowym sosem czosnkowym.

Kurczak z rosołu. Co z niego zrobić?

Z mięsa, które zostało po gotowaniu z rosołu, można zrobić wiele różnych dań. Co prawda, taki produkt oddał już większość smaku zupie, ale nie znaczy to, że powinno się go wyrzucać. Warto kreatywnie podejść do sprawy i z takiego mięsa zrobić np. farsz do knedli, pierogów lub pasztecików, a nawet sam pasztet (tutaj znajdziesz przepis na pasztet z mięsa z rosołu z dodatkiem gotowanych warzyw).

Co jeszcze można przyrządzić z pozostałości po rosole? Makaron w sosie śmietanowym z mięsem z kurczaka, potrawkę, zapiekankę czy chrupiące kuleczki z serem. Ta ostatnia propozycja to szybkie, idealne do dzielenia się danie, dlatego sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Oczywiście, kuleczki możesz też zrobić po prostu z ugotowanego mięsa.

W przepisie Maszkowskiej znajdziemy słodką paprykę i chilli, ale dobór przypraw tak naprawdę pozostaje kwestią gustu. Możesz dodać do nich bazylię, oregano, zioła prowansalskie czy suszony czosnek. Najlepiej będą się komponowały z kremowymi sosami majonezowymi lub lżejszymi - jogurtowymi na bazie świeżych ziół i z dodatkiem soku z cytryny.

Kurczak z rosołu może być bazą do stworzenia chrupiących kuleczek - Pyszności; Fot. Facebook: Nathallae - Natalia Maszkowska (screenshot)
Kurczak z rosołu może być bazą do stworzenia chrupiących kuleczek - Pyszności; Fot. Facebook: Nathallae - Natalia Maszkowska (screenshot)

Chrupiące kuleczki z szarpanego kurczaka z serem. Są lepsze niż nuggetsy

Składniki:

  • 450 g ugotowanego kurczaka
  • 100 ml mleka
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka i opcjonalnie chilli

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka rozdziel na mniejsze części. Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę oraz chilli.
  2. Następnie dodaj jajko, mąkę, łyżkę bułki tartej oraz starty ser. Wszystko dokładnie zagnieć.
  3. Mleko dolewaj stopniowo tak, by masa była odrobinę rzadsza, ale wciąż zwarta.
  4. Z masy zrób kuleczki i obtaczaj je w bułce tartej.
  5. Kuleczki smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu aż nabiorą złotego koloru.

Zobacz także przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: