Lubisz nuggetsy? W tej wersji kurczak smakuje sto razy lepiej
Zapomnij o wyrzucaniu kurczaka wyłowionego z rosołu. Ten przepis pozwoli ci na wykorzystanie resztek, ale też na stworzenie nieziemskiej przekąski na imprezę. Chrupiące kuleczki z serem są lepsze niż nuggetsy. Zrobisz je w ekspresowym tempie i ze składników, które na pewno masz w domu.
25.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:23
Natalia Maszkowska, uczestniczka 7. edycji "MasterChefa" oraz stała bywalczyni kuchni w programach śniadaniowych, zaproponowała idealny sposób na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Przygotujesz z niego nieziemską przekąskę, idealną na spotkania towarzyskie. Chrupiące kuleczkimożesz doprawić według uznania. Będą świetnie smakować z domowym sosem czosnkowym.
Kurczak z rosołu. Co z niego zrobić?
Z mięsa, które zostało po gotowaniu z rosołu, można zrobić wiele różnych dań. Co prawda, taki produkt oddał już większość smaku zupie, ale nie znaczy to, że powinno się go wyrzucać. Warto kreatywnie podejść do sprawy i z takiego mięsa zrobić np. farsz do knedli, pierogów lub pasztecików, a nawet sam pasztet (tutaj znajdziesz przepis na pasztet z mięsa z rosołu z dodatkiem gotowanych warzyw).
Co jeszcze można przyrządzić z pozostałości po rosole? Makaron w sosie śmietanowym z mięsem z kurczaka, potrawkę, zapiekankę czy chrupiące kuleczki z serem. Ta ostatnia propozycja to szybkie, idealne do dzielenia się danie, dlatego sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Oczywiście, kuleczki możesz też zrobić po prostu z ugotowanego mięsa.
W przepisie Maszkowskiej znajdziemy słodką paprykę i chilli, ale dobór przypraw tak naprawdę pozostaje kwestią gustu. Możesz dodać do nich bazylię, oregano, zioła prowansalskie czy suszony czosnek. Najlepiej będą się komponowały z kremowymi sosami majonezowymi lub lżejszymi - jogurtowymi na bazie świeżych ziół i z dodatkiem soku z cytryny.
Chrupiące kuleczki z szarpanego kurczaka z serem. Są lepsze niż nuggetsy
Składniki:
- 450 g ugotowanego kurczaka
- 100 ml mleka
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki mąki
- bułka tarta
- 1 jajko
- sól, pieprz, słodka papryka i opcjonalnie chilli
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka rozdziel na mniejsze części. Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę oraz chilli.
- Następnie dodaj jajko, mąkę, łyżkę bułki tartej oraz starty ser. Wszystko dokładnie zagnieć.
- Mleko dolewaj stopniowo tak, by masa była odrobinę rzadsza, ale wciąż zwarta.
- Z masy zrób kuleczki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Kuleczki smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu aż nabiorą złotego koloru.
Zobacz także przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: