4 szt. udka z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na mniejsze kawałki
1 szczypta sól
1 łyżeczka cynamon
1 ząbek czosnek
3 łyżki oliwa z oliwek
5 szt. bułki do hot dogów
5 łyżek pasta paprykowa
3 szt. pomidory
3 szt. czerwone cebule
1 szczypta pieprz
200 ml jogurt grecki
3 łyżki pasta tahini
2 łyżeczki papryka słodka
1 łyżeczka pieprz cayenne
1 łyżeczka kolendra
1 łyżeczka kmin rzymski
1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz pokrojone udka z kurczaka, sól, pieprz oraz jogurt grecki.
2. Jako kolejne składniki dodaj pastę tahini, słodką paprykę, pieprz cayenne, kolendrę mieloną, oregano i cynamon.
3. Do mieszanki dodaj również czosnek i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Nadziej na szaszłyki udka z kurczaka i wstaw do piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza, 20 minut).
4. I w końcu czas na przygotowanie hot dogów. W tym celu połącz ze sobą bułki (przygotowane w opiekaczu), pastę paprykową, pomidory, cebulę i upieczone mięso.