Łączę kurczaka z cukrem i migdałami. W Maroko jadłam to na okrągło
Na pierwszy rzut oka wygląda jak deser, ale to obiadowe danie, którym zajadają się Marokańczycy. Tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich.
Kuchnia marokańska to aromatyczne przyprawy i ciekawe połączenia, których na co dzień próżno szukać w naszych kuchniach. Jednym z dań, które oczarowało mnie podczas urlopu była pastilla. Może wyglądać jak deser, ale to jedno z najbardziej spektakularnych w smaku dań, jakie miałam okazję spróbować podczas wakacji w Maroko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci
Pastilla z kurczakiem - marokański przepis na obiad
Choć pastilla jest symbolem Maroka, jej korzenie sięgają Andaluzji, skąd przywędrowała wraz z muzułmańskimi uchodźcami. To danie pracochłonne i kosztowne, dlatego często zarezerwowane jest na specjalne okazje, takie jak wesela, ramadan, Id al-Fitr (święto na zakończenie ramadanu) czy Nowy Rok. Pastilla jest sporych rozmiarów plackiem, który łączy w sobie słodkie i słone smaki. Najbardziej autentyczną wersją pastilli jest ta z mięsem gołębia, ale ze względu na trudność ze zdobyciem tego mięsa, sięga się po zamiennik.
Najczęściej spotkać się można z farszem z kurczaka. Towarzyszą mu również migdały oraz cukier. Może brzmieć to dziwne, ale odpowiednie proporcje i aromatyczne przyprawy zamieniają tę zapiekankę w danie, które zachwyca unikalnym smakiem.
Kluczowe składniki to cebula, jajka, migdały, szafran, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i kurkuma. Nie może zabraknąć świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, mięta czy kolendra. Charakterystycznym dodatkiem jest woda z kwiatów pomarańczy lub aromat pomarańczowy oraz cukier puder.
Składniki:
Na mięsny farsz:
- 5 udek z kurczaka,
- 2 duże cebule,
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżki gorącej wody,
- duża szczypta szafranu,
- pół łyżeczki pieprzu
- sól do smaku,
- pół pęczka kolendry,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4-6 jajek (do duszenia z sosem),
- 1 łyżka cukru pudru,
- oliwa do smażenia.
Na farsz migdałowy:
- 200 g płatków migdałów,
- 1 łyżka cukru pudru,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie).
Na ciasto i składanie:
- 250-300 g ciasta filo,
- 150 g roztopionego masła,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Do dekoracji:
- cukier puder,
- mielony cynamon.
Sposób przygotowania:
- Cebule posiekaj i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.
- Dodaj kurczaka, wodę oraz przyprawy i duś, aż będzie miękki.
- Wyjmij udka, oddziel mięso od kości i posiekaj.
- Do sosu po gotowaniu kurczaka wbij jajka i gotuj, aż się zetną. Pamiętaj, aby cały czas mieszać masę.
- Kurczaka połącz z jajecznym sosem.
- Migdały upraż i posiekaj.
- Dodaj do nich cukier puder, cynamon i wodę z kwiatu pomarańczy.
- Formę wysmaruj masłem.
- Ułóż w niej trzy warstwy ciasta filo, smarując je roztopionym masłem wymieszanym z oliwą. Płaty ciasta powinny przykryć dno, jednocześnie wystając poza rant foremki.
- Nałóż farsz kurczakowy, a następnie migdałowy.
- Wystające boki ciasta posmaruj masłem i nałóż na środek pastilli tak, aby przykryły migdały.
- Ponownie posmaruj masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Udekoruj cukrem pudrem i cynamonem. Podawaj na ciepło. Smacznego!