Łączę popularne warzywo z przyprawami i smażę kotlety. Rodzina wylizuje talerze

Chcesz przemycić na talerzu jak największą ilość warzyw? Przygotuj te domowe kotlety z dodatkiem popularnego warzywa, a domownicy będą prosili o dokładkę. Z pewnością powtórzysz ten przepis jeszcze nie raz.

Przepis na genialne kotlety warzywne.Przepis na genialne kotlety warzywne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Jeśli masz dość schabowych i mielonych, wypróbuj przepis na kotlety warzywne, które posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To sprytny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety domowników.

Podstawą tego dania jest brokuł oraz użyte przyprawy. To połączenie sprawia, że kotlety zyskują charakterystyczny, nieco mięsny posmak — nie pomijaj żadnego składnika. Polecamy od razu przygotować je z podwójnej porcji, bowiem znikają w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Przepis na pyszne kotlety warzywne, które posmakują całej rodzinie

Składniki:

  • średnia miska brokułów,
  • średnia miska starych, surowych ziemniaków,
  • 2 łyżki posiekanej cebuli,
  • 2 małe zielone chilli,
  • łyżka posiekanej pietruszki bądź szczypiorku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki kolendry (świeżej lub suszonej),
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej,
  • pół szklanki mąki.

Przygotowanie:

  1. Brokuły umyj, porozdzielaj różyczki i pokrój je na mniejsze kawałki. Na końcu, przełóż warzywa do dużej miski.
  2. Dodaj starte ziemniaki, posiekaną cebulę, zielone chilli, pietruszkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę i ponownie zamieszaj. Uformuj niewielkie kotleciki.
  4. Na patelnie wlej pół szklanki oleju. Kotleciki smaż po 3 minuty z dwóch stron.

Porady:

  1. Kotleciki podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą albo ryżem. Równie dobrze smakują solo.
  2. Chcesz podać je jako przekąskę? Przygotuj domowy sos jogurtowy. Jak go zrobić? Do niewielkiej miski wlej mały jogurt grecki, dodaj do niego łyżkę majonezu, soku z cytryny, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki lub mięty oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Zamiast brokułów, możesz użyć kalafiora lub cukinii. Jeśli zdecydujesz się na cukinie, pamiętaj o tym, aby odcisnąć z niej wodę. Dzięki temu kotleciki będą bardziej zwarte, a do tego, unikniesz pryskania tłuszczu podczas smażenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej