Łączę popularne warzywo z przyprawami i smażę kotlety. Rodzina wylizuje talerze

Chcesz przemycić na talerzu jak największą ilość warzyw? Przygotuj te domowe kotlety z dodatkiem popularnego warzywa, a domownicy będą prosili o dokładkę. Z pewnością powtórzysz ten przepis jeszcze nie raz.

Przepis na genialne kotlety warzywne.
Przepis na genialne kotlety warzywne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.09.2023 14:55

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Jeśli masz dość schabowych i mielonych, wypróbuj przepis na kotlety warzywne, które posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To sprytny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety domowników.

Podstawą tego dania jest brokuł oraz użyte przyprawy. To połączenie sprawia, że kotlety zyskują charakterystyczny, nieco mięsny posmak — nie pomijaj żadnego składnika. Polecamy od razu przygotować je z podwójnej porcji, bowiem znikają w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na pyszne kotlety warzywne, które posmakują całej rodzinie

Składniki:

  • średnia miska brokułów,
  • średnia miska starych, surowych ziemniaków,
  • 2 łyżki posiekanej cebuli,
  • 2 małe zielone chilli,
  • łyżka posiekanej pietruszki bądź szczypiorku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki kolendry (świeżej lub suszonej),
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej,
  • pół szklanki mąki.

Przygotowanie:

  1. Brokuły umyj, porozdzielaj różyczki i pokrój je na mniejsze kawałki. Na końcu, przełóż warzywa do dużej miski.
  2. Dodaj starte ziemniaki, posiekaną cebulę, zielone chilli, pietruszkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę i ponownie zamieszaj. Uformuj niewielkie kotleciki.
  4. Na patelnie wlej pół szklanki oleju. Kotleciki smaż po 3 minuty z dwóch stron.

Porady:

  1. Kotleciki podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą albo ryżem. Równie dobrze smakują solo.
  2. Chcesz podać je jako przekąskę? Przygotuj domowy sos jogurtowy. Jak go zrobić? Do niewielkiej miski wlej mały jogurt grecki, dodaj do niego łyżkę majonezu, soku z cytryny, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki lub mięty oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Zamiast brokułów, możesz użyć kalafiora lub cukinii. Jeśli zdecydujesz się na cukinie, pamiętaj o tym, aby odcisnąć z niej wodę. Dzięki temu kotleciki będą bardziej zwarte, a do tego, unikniesz pryskania tłuszczu podczas smażenia.
Wybrane dla Ciebie