Łączę popularne warzywo z przyprawami i smażę kotlety. Rodzina wylizuje talerze
Chcesz przemycić na talerzu jak największą ilość warzyw? Przygotuj te domowe kotlety z dodatkiem popularnego warzywa, a domownicy będą prosili o dokładkę. Z pewnością powtórzysz ten przepis jeszcze nie raz.
08.09.2023 14:55
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Jeśli masz dość schabowych i mielonych, wypróbuj przepis na kotlety warzywne, które posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To sprytny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety domowników.
Podstawą tego dania jest brokuł oraz użyte przyprawy. To połączenie sprawia, że kotlety zyskują charakterystyczny, nieco mięsny posmak — nie pomijaj żadnego składnika. Polecamy od razu przygotować je z podwójnej porcji, bowiem znikają w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na pyszne kotlety warzywne, które posmakują całej rodzinie
Składniki:
- średnia miska brokułów,
- średnia miska starych, surowych ziemniaków,
- 2 łyżki posiekanej cebuli,
- 2 małe zielone chilli,
- łyżka posiekanej pietruszki bądź szczypiorku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki kuminu,
- pół łyżeczki kolendry (świeżej lub suszonej),
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa lub olej,
- pół szklanki mąki.
Przygotowanie:
- Brokuły umyj, porozdzielaj różyczki i pokrój je na mniejsze kawałki. Na końcu, przełóż warzywa do dużej miski.
- Dodaj starte ziemniaki, posiekaną cebulę, zielone chilli, pietruszkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i ponownie zamieszaj. Uformuj niewielkie kotleciki.
- Na patelnie wlej pół szklanki oleju. Kotleciki smaż po 3 minuty z dwóch stron.
Porady:
- Kotleciki podawaj z purée ziemniaczanym, kaszą albo ryżem. Równie dobrze smakują solo.
- Chcesz podać je jako przekąskę? Przygotuj domowy sos jogurtowy. Jak go zrobić? Do niewielkiej miski wlej mały jogurt grecki, dodaj do niego łyżkę majonezu, soku z cytryny, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki lub mięty oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zamiast brokułów, możesz użyć kalafiora lub cukinii. Jeśli zdecydujesz się na cukinie, pamiętaj o tym, aby odcisnąć z niej wodę. Dzięki temu kotleciki będą bardziej zwarte, a do tego, unikniesz pryskania tłuszczu podczas smażenia.