Zwykłe schabowe nie mają z nimi szans. Co tydzień serwuję na obiad kotlety po zbójnicku

Masz dość oklepanych kotletów? Szukasz nowej inspiracji, która wprowadzi do twojej kuchni powiew świeżości? Już za moment właśnie tak się stanie!

Kotlety po zbójnicku staną się hitem w każdym domuKotlety po zbójnicku staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vlad, vector image
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że polska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z chrupiącym kotletem. Jeśli dodamy do niego jeszcze ugotowane ziemniaczki oraz mizerię, to masz gotowy pomysł na obiad serwowany przez nasze mamy i babcie.

I oczywiście jest to jak najbardziej genialna kombinacja smakowa. Z drugiej jednak strony, nawet najlepsze danie jedzone na okrągło w ten sam sposób prędzej czy później może się znudzić. A do tego przecież nie można dopuścić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków

Czas na zmiany

Czy masz więc jakąś alternatywę? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że podkręcisz smak zwykłych kotletów dodatkowymi składnikami. Co więcej, dzięki takiem kombinacji nie będziesz nudzić się też w kuchni. Bo w końcu przygotowujesz klasyczne kotlety w zupełnie nowym wydaniu. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do wypróbowania dzisiejszego przepisu? Zaczynamy!

Przygotuj kotlety w zupełnie nowym wydaniu
Przygotuj kotlety w zupełnie nowym wydaniu © Adobe Stock | Tomasz

Kotlety po zbójnicku to klucz do sukcesu

Aby zrobić domowy obiad w ciekawym i smacznym wydaniu, postaw na kotlety po zbójnicku. Są to przepyszne kawałki mięsa w chrupiącej panierce, które należy zapiec dodatkowo wraz z genialnym farszemserem w piekarniku. Już od samego pisania cieknie mi ślinka, takie są dobre!

Składniki:

Kotlety:

  • 5 plastrów schabu,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Farsz:

  • 500 g pieczarek,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • ½ natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania schabu. Jeśli kupiłeś go w kawałku, pokrój go na plastry
  2. Następnie rozbij każdy element na kotleta.
  3. Przygotuj trzy talerze. W jednym rozbij i roztrzep jajka, w drugim umieść mąkę, a w trzecim bułkę tartą. Do jajek dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w mące, jajkach z przyprawami i bułce tartej.
  5. Tak przygotowane kotlety smaż na dobrze nagrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron.
  6. W międzyczasie przygotuj farsz.
  7. W tym celu obierz i posiekaj drobno pieczarki.
  8. Na mniejsze kawałki pokrój też paprykę.
  9. Nie zapomnij również o cebuli. Kiedy ją obierzesz, pokrój ją w drobną kostkę
  10. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni zacznij smażyć cebulę. Kiedy nabierze ona już kolorów, dodaj wcześniej przygotowane pieczarki.
  11. Po kilku minutach na patelni powinna znaleźć się również papryka.
  12. Mieszankę z patelni dopraw solą i pieprzem. 
  13. Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia. Następnie na każdym kotlecie rozprowadź część farszu. 
  14. To jednak nie koniec. Teraz posyp każdego kotleta żółtym serem, po czym wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10-15 minut. Smacznego!

Tak przygotowane kotlety podawaj z posiekaną natką pietruszki. Co zaś tyczy się innych dodatków, wszystko zależy od ciebie. Do dzisiejszych mięsnych kęsków będą pasować zarówno gotowane, jak i pieczone ziemniaki. Możesz też postawić na ryż, kaszę lub kolorową sałatkę. 

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni