Kotlety schabowe Tomka Jakubiaka rozpływają się w ustach. Tego patentu nauczyła go babcia

Kotlet schabowy powinien być przede wszystkim smaczny i soczysty. Idealnie, jeśli będzie rozpływał się w ustach. Tomek Jakubiak zdradza swój patent na przepysznego schabowego. Podpatrzył go u swojej babci. Ten sposób jest naprawdę genialny.

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram
Paulina Hermann

Tomasz Jakubiak to znany szef kuchni, który dzieli się z nami najróżniejszymi przepisami. Tym razem na tapetę wziął kotleta schabowego, czyli prawdziwy symbol polskości. Zdaniem kucharza najważniejsze w przygotowaniach jest odpowiednie mięso. Powinniśmy kupować je od lokalnych dostawców. Idealna będzie środkowa część schabu, w której nie ma żadnych przerostów. Mięso kroimy na grube kawałki, które potem rozbijamy. Dzięki temu "schaboszczaki" będą ogromne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Chcesz jeść soczyste kotlety schabowe? Wypróbuj sposób babci Tomka Jakubiaka

Jakubiak zaobserwował ten patent u swojej babci. Pokrojone kotlety przekłada do brytfanny, tam je doprawia solą i pieprzem, a następnie układa na stosiku. Całość zalewa mlekiem. Miesza wszystko rękoma i odstawia na 15 minut. Dzięki temu ma pewność, że mleko trafi do każdego schabowego. Kiedy ten czas minie, kucharz wyżyma mięso z nadmiaru płynu.

Potem przychodzi pora na panierkę. Kucharz przygotowuje ją z mąki pszennej, rozbełtanych jajek z przyprawami oraz bułki tartej, czyli klasycznie. Tę ostatnią zazwyczaj robi sam, ścierając na przykład suchą kajzerkę.

Kotlet schabowy
Kotlet schabowy © Adobe Stock

Jak zrobić idealną panierkę?

Jakubiak ma jeszcze jeden ciekawy pomysł na panierkę, w której będziemy obtaczać kotlety schabowe. Chodzi o przyprawy. Nie musimy ograniczać się jedynie do soli i pieprzu. Możemy też użyć innych dodatków. Znany i lubiany szef kuchni wybiera na przykład suszony czosnek niedźwiedzi. Oprócz tego dokłada trochę startego żółtego sera. Idealnie w tej roli sprawdzi się parmezan. Nie może go być za dużo, gdyż spali się na patelni i zepsuje smak.

Kolejny krok nie różni się od tych, które my znamy. Najpierw obtaczamy schabowego w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Ostatnie, co musimy zrobić, to usmażyć. Najlepiej na dobrym oleju lub na maśle klarowanym. Jakubiak smaży mięso na głębokim tłuszczu. Kotlety dosłownie w nim pływają. Dzięki temu schabowe wychodzą idealnie soczyste.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni