Kotlety schabowe Tomka Jakubiaka rozpływają się w ustach. Tego patentu nauczyła go babcia

Kotlet schabowy powinien być przede wszystkim smaczny i soczysty. Idealnie, jeśli będzie rozpływał się w ustach. Tomek Jakubiak zdradza swój patent na przepysznego schabowego. Podpatrzył go u swojej babci. Ten sposób jest naprawdę genialny.

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram
Paulina Hermann

Tomasz Jakubiak to znany szef kuchni, który dzieli się z nami najróżniejszymi przepisami. Tym razem na tapetę wziął kotleta schabowego, czyli prawdziwy symbol polskości. Zdaniem kucharza najważniejsze w przygotowaniach jest odpowiednie mięso. Powinniśmy kupować je od lokalnych dostawców. Idealna będzie środkowa część schabu, w której nie ma żadnych przerostów. Mięso kroimy na grube kawałki, które potem rozbijamy. Dzięki temu "schaboszczaki" będą ogromne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Chcesz jeść soczyste kotlety schabowe? Wypróbuj sposób babci Tomka Jakubiaka

Jakubiak zaobserwował ten patent u swojej babci. Pokrojone kotlety przekłada do brytfanny, tam je doprawia solą i pieprzem, a następnie układa na stosiku. Całość zalewa mlekiem. Miesza wszystko rękoma i odstawia na 15 minut. Dzięki temu ma pewność, że mleko trafi do każdego schabowego. Kiedy ten czas minie, kucharz wyżyma mięso z nadmiaru płynu.

Potem przychodzi pora na panierkę. Kucharz przygotowuje ją z mąki pszennej, rozbełtanych jajek z przyprawami oraz bułki tartej, czyli klasycznie. Tę ostatnią zazwyczaj robi sam, ścierając na przykład suchą kajzerkę.

Kotlet schabowy
Kotlet schabowy © Adobe Stock

Jak zrobić idealną panierkę?

Jakubiak ma jeszcze jeden ciekawy pomysł na panierkę, w której będziemy obtaczać kotlety schabowe. Chodzi o przyprawy. Nie musimy ograniczać się jedynie do soli i pieprzu. Możemy też użyć innych dodatków. Znany i lubiany szef kuchni wybiera na przykład suszony czosnek niedźwiedzi. Oprócz tego dokłada trochę startego żółtego sera. Idealnie w tej roli sprawdzi się parmezan. Nie może go być za dużo, gdyż spali się na patelni i zepsuje smak.

Kolejny krok nie różni się od tych, które my znamy. Najpierw obtaczamy schabowego w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Ostatnie, co musimy zrobić, to usmażyć. Najlepiej na dobrym oleju lub na maśle klarowanym. Jakubiak smaży mięso na głębokim tłuszczu. Kotlety dosłownie w nim pływają. Dzięki temu schabowe wychodzą idealnie soczyste.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇