Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku. Na sam widok cieknie ślinka

Chrupiące ziemniaczki zapiekane z dodatkiem parmezanu i czosnku to przepis na pyszną i prostą przekąskę oraz ciepłą kolację w jednym. Dodaj do nich swój ulubiony dip i ciesz się niesamowitym smakiem.

Chrupiące ziemniaczki z dipem- PysznościChrupiące ziemniaczki z dipem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Na początku zdobędę się na wyznanie: po prostu uwielbiam ziemniaki. Są niesamowicie "plastycznym" warzywem, które świetnie sprawdzi się w wielu różnych odsłonach. Można zrobić z niego frytki, faszerować, gotować i zapiekać. Moim ostatnim odkryciem są chrupiące łódeczki z dodatkiem aromatycznych przypraw i parmezanowej kołderki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Gotowe ziemniaczki podaję z ulubionym dipem - są tak smaczne, że nie potrzeba im nic więcej. Świetnie sprawdzą się jako ciepła przystawka, imprezowa przekąska czy też kolacja z ziemniakiem w roli głównej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Chrupiące ziemniaczki zapiekane z parmezanem

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • gorąca woda, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 40 g parmezanu, 
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • 1 łyżka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obieram ze skórki, dokładnie myję i przekrajam na cztery części. Przekładam do miski i dodaję łyżeczkę soli. Zalewam całość wrzątkiem i odstawiam na 20 minut.

Pokrojone ziemniaki- Pyszności
Pokrojone ziemniaki - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Po tym czasie wylewam wodę z ziemniaków. Dodaję do nich sól, suszony czosnek, oregano, słodką paprykę oraz olej lub oliwę. Dorzucam również skrobię ziemniaczaną oraz starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Parmezan możesz tutaj zastąpić grana padano.

Krok 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam kawałki ziemniaków. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 185 st. Celsjusza i zapiekam przez 45 minut.

Chrupiące ziemniaczki w parmezanie- Pyszności
Chrupiące ziemniaczki w parmezanie - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Gotowe ziemniaczki przekładam na talerz. Podaję w towarzystwie ulubionego dipu. Sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, majonezowy, tysiąca wysp czy nawet zwykły ketchup. Postaw na taki dodatek, jaki lubisz najbardziej. Ziemniaczki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, więc nie zwlekaj z jedzeniem.

Smacznego!

Chrupiące ziemniaczki w parmezanie- Pyszności
Chrupiące ziemniaczki w parmezanie - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze