Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku. Na sam widok cieknie ślinka
03.09.2023 09:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiące ziemniaczki zapiekane z dodatkiem parmezanu i czosnku to przepis na pyszną i prostą przekąskę oraz ciepłą kolację w jednym. Dodaj do nich swój ulubiony dip i ciesz się niesamowitym smakiem.
Na początku zdobędę się na wyznanie: po prostu uwielbiam ziemniaki. Są niesamowicie "plastycznym" warzywem, które świetnie sprawdzi się w wielu różnych odsłonach. Można zrobić z niego frytki, faszerować, gotować i zapiekać. Moim ostatnim odkryciem są chrupiące łódeczki z dodatkiem aromatycznych przypraw i parmezanowej kołderki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Gotowe ziemniaczki podaję z ulubionym dipem - są tak smaczne, że nie potrzeba im nic więcej. Świetnie sprawdzą się jako ciepła przystawka, imprezowa przekąska czy też kolacja z ziemniakiem w roli głównej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące ziemniaczki zapiekane z parmezanem
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- gorąca woda,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 40 g parmezanu,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki obieram ze skórki, dokładnie myję i przekrajam na cztery części. Przekładam do miski i dodaję łyżeczkę soli. Zalewam całość wrzątkiem i odstawiam na 20 minut.
Krok 2. Po tym czasie wylewam wodę z ziemniaków. Dodaję do nich sól, suszony czosnek, oregano, słodką paprykę oraz olej lub oliwę. Dorzucam również skrobię ziemniaczaną oraz starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Parmezan możesz tutaj zastąpić grana padano.
Krok 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam kawałki ziemniaków. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 185 st. Celsjusza i zapiekam przez 45 minut.
Krok 4. Gotowe ziemniaczki przekładam na talerz. Podaję w towarzystwie ulubionego dipu. Sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, majonezowy, tysiąca wysp czy nawet zwykły ketchup. Postaw na taki dodatek, jaki lubisz najbardziej. Ziemniaczki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, więc nie zwlekaj z jedzeniem.
Smacznego!