Faworki bez zagniatania ciasta i wycinania. Potrzebujesz tylko kilku składników i lejka

Tłusty czwartek, jak sama nazwa wskazuje, wypada w środku tygodnia. To może oznaczać deficyt czasu na przygotowanie pysznych łakoci. Co na to poradzić? To proste — stworzyć błyskawiczny lany chrust z przepisu, który poznasz już dzisiaj.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Dzień odstawienia na bok diet i postanowień już tuż-tuż. Wielu z nas nie chce zdawać się na łakocie z cukierni, (a już tym bardziej na te z supermarketów), a więc postanawia zakasać rękawy i usmażyć pączki i faworki samodzielnie.

Obrazek
Lany chrust - Pyszności; foto: Canva

Przepisów na łakocie na zawsze już związane z tłustym czwartkiem jest dużo, ale większość z nich wiąże się z nawet kilkoma godzinami przygotowań. Bądźmy szczerzy — o ile chodzi o obiad na zjazd rodzinny, dajemy jeszcze radę wygospodarować taki czas, ale w tłusty czwartek może być z tym problem. To dlatego receptury taka jak poniższa, na lany chrust, są niezwykle cenne. Można powiedzieć, że dzięki nim kupujemy to, czego w teorii kupić się nie da. Czyli czas.

Nie czekajmy więc. Rzuć okiem na przepis i daj znać, jak wyszło i ile ci to zajęło.

Lany chrust

Składniki:

  • 110 g mąki
  • jajko
  • 90 g jasnego piwa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajko rozbij do miski i wlej do niego jasne piwo. Następnie dodaj również spirytus i wszystko wymieszaj. Wiemy, brzmi jak sporo alkoholu, ale możesz się nie martwić: wszystkie "procenty" wyparują podczas smażenia. Dzięki spirytusowi faworki nie nabiorą tłuszczu i będą idealnie chrupiące.

Obrazek
Lany chrust - Pyszności; foto: Canva

Teraz do tej samej miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kiedy tak się stanie, przełóż ją do rękawa cukierniczego.

Tak przygotowaną masę musisz wyciskać do garnka z rozgrzanym olejem. Rób to okrężnymi ruchami, żeby faworki miały ładny kształt. Spokojnie, po chwili nabierzesz wprawy.

Po kilkanaście sekund smażenia na stronę wystarczy, by chrust nabrał już pięknego koloru. Faworki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Polecamy ci też ten przepis z naszego kanału na YouTube na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto. 

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach