PrzepisFaworki bez zagniatania ciasta i wycinania. Potrzebujesz tylko kilku składników i lejka

Faworki bez zagniatania ciasta i wycinania. Potrzebujesz tylko kilku składników i lejka

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
10.02.2023 15:26

Tłusty czwartek, jak sama nazwa wskazuje, wypada w środku tygodnia. To może oznaczać deficyt czasu na przygotowanie pysznych łakoci. Co na to poradzić? To proste — stworzyć błyskawiczny lany chrust z przepisu, który poznasz już dzisiaj.

Dzień odstawienia na bok diet i postanowień już tuż-tuż. Wielu z nas nie chce zdawać się na łakocie z cukierni, (a już tym bardziej na te z supermarketów), a więc postanawia zakasać rękawy i usmażyć pączki i faworki samodzielnie.

Lany chrust - Pyszności; foto: Canva
Lany chrust - Pyszności; foto: Canva

Przepisów na łakocie na zawsze już związane z tłustym czwartkiem jest dużo, ale większość z nich wiąże się z nawet kilkoma godzinami przygotowań. Bądźmy szczerzy — o ile chodzi o obiad na zjazd rodzinny, dajemy jeszcze radę wygospodarować taki czas, ale w tłusty czwartek może być z tym problem. To dlatego receptury taka jak poniższa, na lany chrust, są niezwykle cenne. Można powiedzieć, że dzięki nim kupujemy to, czego w teorii kupić się nie da. Czyli czas.

Nie czekajmy więc. Rzuć okiem na przepis i daj znać, jak wyszło i ile ci to zajęło.

Lany chrust

Składniki:

  • 110 g mąki
  • jajko
  • 90 g jasnego piwa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajko rozbij do miski i wlej do niego jasne piwo. Następnie dodaj również spirytus i wszystko wymieszaj. Wiemy, brzmi jak sporo alkoholu, ale możesz się nie martwić: wszystkie "procenty" wyparują podczas smażenia. Dzięki spirytusowi faworki nie nabiorą tłuszczu i będą idealnie chrupiące.

Lany chrust - Pyszności; foto: Canva
Lany chrust - Pyszności; foto: Canva

Teraz do tej samej miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kiedy tak się stanie, przełóż ją do rękawa cukierniczego.

Tak przygotowaną masę musisz wyciskać do garnka z rozgrzanym olejem. Rób to okrężnymi ruchami, żeby faworki miały ładny kształt. Spokojnie, po chwili nabierzesz wprawy.

Po kilkanaście sekund smażenia na stronę wystarczy, by chrust nabrał już pięknego koloru. Faworki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Polecamy ci też ten przepis z naszego kanału na YouTube na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także