PrzepisSzybki obiadLeczo Ewy Wachowicz jest inne niż wszystkie. Warzywa przygotowuje w konkretny sposób

Leczo Ewy Wachowicz jest inne niż wszystkie. Warzywa przygotowuje w konkretny sposób

Ewa Wachowicz robi leczo inaczej niż wszyscy
Ewa Wachowicz robi leczo inaczej niż wszyscy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Ewa Wachowicz
22.08.2023 09:22

Genialne, ekspresowe i przepyszne - oto leczo według przepisu Ewy Wachowicz. Bez stania przy garnkach czy patelniach, bez smażenia, duszenia i pilnowania tego, co się dzieje pod pokrywką. Pokochacie tę ekstremalnie łatwą i szybką wariację popularnego dania.

Pokrój składniki, wrzuć do naczynia, a reszta niech dzieje się sama - tak można opisać sposób Ewy Wachowicz na ekspresowy obiad dla całej rodziny. Jej przepis na leczo z pieczonych warzyw jest bajecznie prosty, a wykonanie zajmie wam kilka chwil. Cała reszta dzieje się sama, w piekarniku. Koniecznie zapiszcie sobie tę recepturę w zeszytach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe leczo Ewy Wachowicz. Pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Prawdę powiedziawszy, polskie leczo niewiele ma wspólnego ze swoim węgierskim pierwowzorem. Klasyczne węgierskie leczo to gęsty gulasz warzywny. Przyrządza się go z żółtej, szpiczastej papryki, pomidorów, cebuli, soli i mielonej słodkiej lub ostrej papryki. Cebula i papryka są zwykle smażone na smalcu, tłuszczu z boczku lub oleju słonecznikowym. W tradycyjnych recepturach pojawia się również czosnek i węgierska kiełbasa.

W oryginalnej wersji brak charakterystycznych dla nas dodatków, takich jak pieczarki czy cukinia. Rzadko też decydujemy się na dodatek świeżych pomidorów, częściej sięgamy po te z puszki bądź przecier. Wersja Ewy Wachowicz jest zdecydowanie propozycją "spolszczoną". Niemniej, wariacja ta jest warta uwagi, zwłaszcza że to wspaniały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Warzywa w tej wersji są pieczone, następnie wystarczy dodać odrobinę przecieru i danie gotowe. Zobaczcie przepis.

Ewa Wachowicz przyrządza leczo z pieczonych warzyw
Ewa Wachowicz przyrządza leczo z pieczonych warzyw© Pixabay

Leczo z pieczonych warzyw Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 6 papryk (zielone, czerwone, żółte),
  • 10 pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 500 g kiełbasy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • masło klarowane do wysmarowania naczynia,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plastry, czosnek w plasterki, a cebulę w piórka.
  2. Kiełbasę pokrój w kostkę. Wymieszaj pokrojone warzywa z mięsem.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie wrzuć wszystkie składniki.
  4. Dopraw całość solą oraz papryką słodką i ostrą. Wymieszaj składniki.
  5. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 20-25 minut.
  6. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i przykryj naczynie.
  7. Piecz kolejne 25 minut. Leczo podawaj udekorowane natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także