Leczo Ewy Wachowicz jest inne niż wszystkie. Warzywa przygotowuje w konkretny sposób
Genialne, ekspresowe i przepyszne - oto leczo według przepisu Ewy Wachowicz. Bez stania przy garnkach czy patelniach, bez smażenia, duszenia i pilnowania tego, co się dzieje pod pokrywką. Pokochacie tę ekstremalnie łatwą i szybką wariację popularnego dania.
22.08.2023 09:22
Pokrój składniki, wrzuć do naczynia, a reszta niech dzieje się sama - tak można opisać sposób Ewy Wachowicz na ekspresowy obiad dla całej rodziny. Jej przepis na leczo z pieczonych warzyw jest bajecznie prosty, a wykonanie zajmie wam kilka chwil. Cała reszta dzieje się sama, w piekarniku. Koniecznie zapiszcie sobie tę recepturę w zeszytach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowe leczo Ewy Wachowicz. Pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny
Prawdę powiedziawszy, polskie leczo niewiele ma wspólnego ze swoim węgierskim pierwowzorem. Klasyczne węgierskie leczo to gęsty gulasz warzywny. Przyrządza się go z żółtej, szpiczastej papryki, pomidorów, cebuli, soli i mielonej słodkiej lub ostrej papryki. Cebula i papryka są zwykle smażone na smalcu, tłuszczu z boczku lub oleju słonecznikowym. W tradycyjnych recepturach pojawia się również czosnek i węgierska kiełbasa.
W oryginalnej wersji brak charakterystycznych dla nas dodatków, takich jak pieczarki czy cukinia. Rzadko też decydujemy się na dodatek świeżych pomidorów, częściej sięgamy po te z puszki bądź przecier. Wersja Ewy Wachowicz jest zdecydowanie propozycją "spolszczoną". Niemniej, wariacja ta jest warta uwagi, zwłaszcza że to wspaniały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Warzywa w tej wersji są pieczone, następnie wystarczy dodać odrobinę przecieru i danie gotowe. Zobaczcie przepis.
Leczo z pieczonych warzyw Ewy Wachowicz. Przepis
Składniki:
- 6 papryk (zielone, czerwone, żółte),
- 10 pieczarek,
- 2 cebule,
- 7 ząbków czosnku,
- 500 g kiełbasy,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- sól,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- masło klarowane do wysmarowania naczynia,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plastry, czosnek w plasterki, a cebulę w piórka.
- Kiełbasę pokrój w kostkę. Wymieszaj pokrojone warzywa z mięsem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie wrzuć wszystkie składniki.
- Dopraw całość solą oraz papryką słodką i ostrą. Wymieszaj składniki.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 20-25 minut.
- Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i przykryj naczynie.
- Piecz kolejne 25 minut. Leczo podawaj udekorowane natką pietruszki.