Lekarka wzięła pod lupę jagody. Wciąż mało osób wie, jakie mogą być niebezpieczne

Jagody z reguły są bardzo zdrowe i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Czy jednak zawsze są bezpieczne i możemy jeść je bez ograniczeń? Znana lekarka wyjaśnia wszystkie kwestie związane z jagodami.

ObrazekDr Cubała wzięła pod lupę jagody, fot. Pixabay, Instagram
Paulina Hermann

Owoce te zawierają mnóstwo składników odżywczych. Pełno w nich witamin i minerałów. Dzięki nim możemy pozbyć się różnych dolegliwości, na przykład biegunki, podwyższonego cholesterolu, zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i wielu innych. Jagody są też źródłem przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami.

Jagody mogą być też niebezpieczne. Lekarka wzięła je pod lupę

Okazuje się, że nieumyte jagody mogą być bardzo niebezpieczne. Dotyczy to zwłaszcza owoców zbieranych w lesie. Jaka jest tego przyczyna?

- Lisy, które się mocno rozmnożyły przenoszą groźną chorobę robaczą, zwaną bąblowicą - ostrzega dr Magdalena Cubała na Instagramie.

Robakiem tym jest tasiemiec. Atakuje on wątrobę i tworzy tam bąble podobne do cyst, które są ogromne. Mogą być też bardzo groźne dla człowieka. Jak się przed tym bronić? Przede wszystkim trzeba pamiętać o myciu jagód. Musimy to robić bardzo dokładnie. To bardzo ważna rzecz, szczególnie teraz, gdy coraz częściej pojawiają się owoce lasu.

Internauci mają świadomość na temat tego problemu

"Ostatnio jakaś aktorka pokazywała jak jadła jagody z krzaczka i rozgorzała dyskusja czy myć, czy nie. No, bo przecież 30 lat temu się jadło prosto z krzaczka i nic się nie działo, a raptem teraz można zachorować. Ja nawet grzyby, pieczarki myje, bo się boję" - czytamy w komentarzu pod filmikiem.

Użytkownicy mieli też mnóstwo pytań. Pytali między innymi o to, w jaki sposób myć jagody, czy wysoka temperatura niszczy owe pasożyty. Okazuje się, że odpowiedź na drugie pytanie jest twierdząca.

"Generalnie, myje się owoce przed jedzeniem. Woda nie musi być gorąca, może być z kranu, wystarczy spłukać!" - napisała lekarka w komentarzu do swojego posta.
Obrazek
Jagody (pexels)

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese