Lekarka wzięła pod lupę jagody. Wciąż mało osób wie, jakie mogą być niebezpieczne

Jagody z reguły są bardzo zdrowe i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Czy jednak zawsze są bezpieczne i możemy jeść je bez ograniczeń? Znana lekarka wyjaśnia wszystkie kwestie związane z jagodami.

ObrazekDr Cubała wzięła pod lupę jagody, fot. Pixabay, Instagram
Paulina Hermann

Owoce te zawierają mnóstwo składników odżywczych. Pełno w nich witamin i minerałów. Dzięki nim możemy pozbyć się różnych dolegliwości, na przykład biegunki, podwyższonego cholesterolu, zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i wielu innych. Jagody są też źródłem przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami.

Jagody mogą być też niebezpieczne. Lekarka wzięła je pod lupę

Okazuje się, że nieumyte jagody mogą być bardzo niebezpieczne. Dotyczy to zwłaszcza owoców zbieranych w lesie. Jaka jest tego przyczyna?

- Lisy, które się mocno rozmnożyły przenoszą groźną chorobę robaczą, zwaną bąblowicą - ostrzega dr Magdalena Cubała na Instagramie.

Robakiem tym jest tasiemiec. Atakuje on wątrobę i tworzy tam bąble podobne do cyst, które są ogromne. Mogą być też bardzo groźne dla człowieka. Jak się przed tym bronić? Przede wszystkim trzeba pamiętać o myciu jagód. Musimy to robić bardzo dokładnie. To bardzo ważna rzecz, szczególnie teraz, gdy coraz częściej pojawiają się owoce lasu.

Internauci mają świadomość na temat tego problemu

"Ostatnio jakaś aktorka pokazywała jak jadła jagody z krzaczka i rozgorzała dyskusja czy myć, czy nie. No, bo przecież 30 lat temu się jadło prosto z krzaczka i nic się nie działo, a raptem teraz można zachorować. Ja nawet grzyby, pieczarki myje, bo się boję" - czytamy w komentarzu pod filmikiem.

Użytkownicy mieli też mnóstwo pytań. Pytali między innymi o to, w jaki sposób myć jagody, czy wysoka temperatura niszczy owe pasożyty. Okazuje się, że odpowiedź na drugie pytanie jest twierdząca.

"Generalnie, myje się owoce przed jedzeniem. Woda nie musi być gorąca, może być z kranu, wystarczy spłukać!" - napisała lekarka w komentarzu do swojego posta.
Obrazek
Jagody (pexels)
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki