PrzepisLekkie sałatki na Święta Wielkanocne. Dobra alternatywa dla ciężkich przekąsek na bazie majonezu

Lekkie sałatki na Święta Wielkanocne. Dobra alternatywa dla ciężkich przekąsek na bazie majonezu

Czas świąt to dla wielu osób także wyzwanie pod kątem przyzwyczajeń dietetycznych. Ciężkie i tłuste jedzenie nie sprzyja dobremu samopoczucia, dlatego warto zadbać, by na stole znalazły się także nieobciążające żołądka potrawy. Lekkie sałatki na Święta Wielkanocne są dobrą alternatywą dla tych na bazie majonezu.

Unsplash
Unsplash
Patrycja Nowak

08.04.2023 18:45

Pixabay
Pixabay

Jakie lekkie sałatki na Święta Wielkanocne wybrać?

Istnieje wiele lekkich sałatek, które mogą być idealne na różne okazje i w różnych sezonach. Oto kilka przykładów:

  • Sałatka z jajkiem i rzodkiewkami: składniki to jajka ugotowane na twardo, rzodkiewki, sałata masłowa, szczypiorek, majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku.
  • Z burakiem i kozim serem: składniki to burak, kozi serek, rukola, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  • Sałatka z sałaty lodowej i awokado: składniki to sałata lodowa, awokado, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, pestki dyni, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku.
  • Sałatka z botwinką i jajkiem: składniki to botwinka, jajka ugotowane na twardo, cebula, chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku.

Lekka sałatka z jajkami i rzodkiewkami

Jak tworzyć lekkie sałatki na święta wielkanocne? Wystarczy wykonać jedną z nich w wersji z jajkami i rzodkiewkami.

Składniki:

  • sałata lodowa
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Najpierw sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki, a następnie umyj rzodkiewki i ogórka, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a w międzyczasie jajka obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, a następnie w osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj, a na końcu posyp ją posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Wypróbuj również inne lekkie sałatki na Święta Wielkanocne.

Smacznego!