Lekkie sałatki na Święta Wielkanocne. Dobra alternatywa dla ciężkich przekąsek na bazie majonezu

Czas świąt to dla wielu osób także wyzwanie pod kątem przyzwyczajeń dietetycznych. Ciężkie i tłuste jedzenie nie sprzyja dobremu samopoczucia, dlatego warto zadbać, by na stole znalazły się także nieobciążające żołądka potrawy. Lekkie sałatki na Święta Wielkanocne są dobrą alternatywą dla tych na bazie majonezu.

ObrazekUnsplash
Patrycja Nowak
Obrazek
Pixabay

Jakie lekkie sałatki na Święta Wielkanocne wybrać?

Istnieje wiele lekkich sałatek, które mogą być idealne na różne okazje i w różnych sezonach. Oto kilka przykładów:

  • Sałatka z jajkiem i rzodkiewkami: składniki to jajka ugotowane na twardo, rzodkiewki, sałata masłowa, szczypiorek, majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku.
  • Z burakiem i kozim serem: składniki to burak, kozi serek, rukola, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  • Sałatka z sałaty lodowej i awokado: składniki to sałata lodowa, awokado, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, pestki dyni, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku.
  • Sałatka z botwinką i jajkiem: składniki to botwinka, jajka ugotowane na twardo, cebula, chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku.

Lekka sałatka z jajkami i rzodkiewkami

Jak tworzyć lekkie sałatki na święta wielkanocne? Wystarczy wykonać jedną z nich w wersji z jajkami i rzodkiewkami.

Składniki:

  • sałata lodowa
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Najpierw sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki, a następnie umyj rzodkiewki i ogórka, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a w międzyczasie jajka obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, a następnie w osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj, a na końcu posyp ją posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Wypróbuj również inne lekkie sałatki na Święta Wielkanocne.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości