WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Leniwe gołąbki w foremce

Leniwe gołąbki w foremce to nasz sprawdzony pomysł na szybki, prosty i przede wszystkim smaczny obiad. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Obrazek
Pyszności

Kiedy na myśl przychodzą nam gołąbki, przed oczami mamy obraz naszych babć, które z przygotowania tej potrawy uczyniły prawdziwy rytuał. Pamiętamy, że jako dzieci uwielbialiśmy obserwować je podczas pracy. Wtedy wydawało się nam, że nasze babcie wręcz w magiczny sposób potrafią wyczarować pyszny obiad. I choć cała procedura wydawała nam się strasznie trudna i zawiła, wiedzieliśmy, że na to danie warto czekać.

Dziś nasze życie wygląda trochę inaczej. Jesteśmy zabiegani i zapracowani, dlatego często brakuje nam czasu na przygotowanie pysznego i tradycyjnego obiadu. A wcale nie musi tak być. Dziś pokażemy Ci, że kultowe gołąbki można przygotować w szybki i prosty sposób. I choć nie będą wyglądać jak te tradycyjne - farsz mięsno-ryżowy owinięty liściem kapusty, są w tak samym stopniu pyszne i fenomenalne.

Marchewkę i kapustę do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Mieszanka mięsno-ryżowa

  1. 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  2. 200 g białego ryżu
  3. 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  4. 2 jajka
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka soli
  7. 1,5 łyżeczki pieprzu

Warzywa

  1. 3 łyżki oleju roślinnego
  2. 1 biała kapusta
  3. 2 marchewki
  4. 1 cebula
  5. 1 łyżka soli

Sos

  1. 200 g passaty pomidorowej
  2. 100 g jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżka słodkiej papryki
  4. 1 łyżka cukru
  5. 2 łyżki suszonego majeranku
  6. 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie mieszanki mięsno-ryżowej

Pracę nad naszymi oryginalnymi gołąbkami rozpoczynamy od przygotowania mieszanki z mięsa i ryżu.

Najpierw ugotuj ryż. Następnie w dużej misce połącz: mielone mięso wieprzowe, ugotowany ryż, jajka, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz.

leniwe gołąbki w foremce

Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki ładnie się połączyły. Następnie odstaw mieszankę na bok i przejdź do kolejnego punktu pracy nad przepisem.

Mieszanka warzywna

Aby przyśpieszyć i uprościć pracę nad gołąbkami, nie będziemy ich zawijać w liście kapusty. Zrobimy gołąbki bez zawijania, które obecnie cieszą się sporym zainteresowaniem.

Zacznij od pocięcia na mniejsze kawałki marchewki i kapusty.  W tym celu niezastąpiony okaże się robot kuchenny, który wykona za Ciebie całą pracę w mgnieniu oka.

leniwe gołąbki w foremce

Następnie w garnku z rozgrzanym olejem umieść drobno posiekaną cebulę. Kiedy warzywo zmięknie i zacznie się rumienić, dodaj do garnka wcześniej przygotowaną marchewkę oraz kapustę. Duś całość ok. 10-15 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka.

leniwe gołąbki w foremce

Po czym poznać, że mieszanka jest już gotowa? Po pierwsze, starci ona na objętości. Po drugie, warzywa zmiękną i nabiorą rumianych kolorów.

Sos i wypełnienie formy

Kiedy mieszanka warzywna będzie dusić się w garnku, możesz przygotować sos pomidorowy.

W tym celu połącz ze sobą passatę pomidorową, jogurt naturalny, słodką paprykę, cukier, suszony majeranek oraz sól. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.

leniwe gołąbki w foremce

Wracamy do naszej mieszanki mięsno-ryżowej. Uformuj z niej małe pulpety. Na spodzie formy do pieczenia rozprowadź połowę miksu duszonych warzyw. Bezpośrednio na nim ułóż pulpety, po czym polej całość wczesniej przygotowanym sosem.

leniwe gołąbki w foremce

Na wierzch dodaj drugą część mieszanki warzywnej. Kapusta z marchewką mają przykryć w całości wszystkie pulpety. Tak wypełnioną formę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie i podanie

Gołąbki bez zawijania piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania tego dania wykorzystaj program góra-dół.

Pamiętaj, aby po 30 minutach usunąć folię aluminiową i piec gołąbki bez przykrycia. Dzięki temu zabiegowi pięknie nam się zarumienią. I to wszystko!

leniwe gołąbki w foremce

Teraz wystarczy, że nałożysz gołąbki na talerz i możesz je serwować od razu. Z przygotowanych składników przygotujesz 8 gołąbków. Na koniec musimy dodać, że na naszej stronie znajdziesz więcej przepisów na pyszne gołąbki. Jeśli więc, chciałabyś spróbować gołąbków przygotowanych na parze, z ziemniaczanym farszem, a może gołąbków w formie zapiekanki serdecznie zapraszamy. Naprawdę jest z czego wybierać!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze