PrzepisSłodkościLepsze i zdrowsze niż cukierki. Pod zębami strzelają aż miło

Lepsze i zdrowsze niż cukierki. Pod zębami strzelają aż miło

Chociaż żurawina kojarzy się z sosem do mięs i dodatkiem do herbaty, to zamienić się może w zdrową i słodką przekąskę. Viralowa żurawina w cukrze może zastąpić cukierki. Jak ją zrobić i czy to naprawdę ma sens?

Viralowe cukierki z żurawiny
Viralowe cukierki z żurawiny
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Wiele osób jada ją tylko w formie suszonej, a widok świeżych owoców w supermarkecie może budzić konsternację. W internecie viralem stał się filmik, na którym żurawina zamieniana jest w soczyste, pękające pod zębami kulki, które mają przypominać cukierki.

Na wideo wydają się dość łatwe do przygotowania. Żurawinę moczy się w słodkim płynie, obficie pokrywa cukrem pudrem i piecze, by wysuszyć cukrową otoczkę. Po kilku minutach wyciąga się słodkie kulki z soczystym wnętrzem, które mogą zastąpić cukierki. Odtworzyliśmy przepis w kuchni Pyszności i sprawdziliśmy, czy to naprawdę działa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa żurawina. Strzela pod zębami aż miło

Zdrowe cukierki

Dentyści kiedyś straszyli, że od cukierków psują się zęby, a dietetycy na widok kolorowych landrynek załamują ręce. Nie da się ukryć, że to jeden z najgorszych deserów, ale wciąż skrada serca nie tylko najmłodszych. Alternatywą dla zwykłych cukierków może okazać się żurawina.

Żurawina jest źródłem witamin C, E i K, które korzystnie wpływają na odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Zawiera także wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. To z kolei może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne. Jest również źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit.

Viralowa żurawina

W sieci hitem stał się przepis na strzelające cukierki z żurawiny. To zdrowsza opcja niż klasyczne słodycze, ale też zawierają cukier, więc lepiej nie przesadzać z ilością. Dzieci będą jednak zachwycone formą, a i przygotowanie jest tak proste, że możecie zrobić to wspólnie.

Viralowa żurawina w cukrze
Viralowa żurawina w cukrze© Pyszności

Niektóre kulki okazały się być słodsze, w innych czuć było kwaśny smak lub nawet lekką gorycz. Wszystko zależy od tego, na jaki owoc się trafi. Można to jednak potraktować jako zabawę, jak w przypadku znanych z Harrego Pottera "fasolek wszystkich smaków".

Składniki:

  • 100 g świeżej żurawiny,
  • 400 ml soku pomarańczowego,
  • 150 ml napoju typu sprite,
  • 150 ml szampana dla dzieci,
  • pół szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żurawinę umyj i przełóż do miski. Zalej sokiem pomarańczowym, napojem gazowanym i szampanem dla dzieci. Przykryj folią i odstaw na noc do lodówki.

Moczenie żurawiny w napojach
Moczenie żurawiny w napojach© Pyszności

Krok 2. Po tym czasie odcedź żurawinę, przełóż ją do miski i obficie posyp cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj, by otoczył wszystkie kulki.

Żurawina w cukrze
Żurawina w cukrze© Pyszności

Krok 3. Żurawinę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 65 stopni Celsjusza w programie z termoobiegiem. Piecz przez około 20 minut.

Żurawina gotowa do pieczenia
Żurawina gotowa do pieczenia© Pyszności

Krok 4. Gotową żurawinę przełóż do miseczki. Nie pozostaje już nic innego, jak zajadać się owocowymi cukierkami. Uwaga na sok — pękają pod zębami. Smacznego!

Viralowa żurawina w cukrze
Viralowa żurawina w cukrze© Pyszności
Daria Testujewideożurawina

Wybrane dla Ciebie