Lepsze i zdrowsze niż cukierki. Pod zębami strzelają aż miło
Chociaż żurawina kojarzy się z sosem do mięs i dodatkiem do herbaty, to zamienić się może w zdrową i słodką przekąskę. Viralowa żurawina w cukrze może zastąpić cukierki. Jak ją zrobić i czy to naprawdę ma sens?
Wiele osób jada ją tylko w formie suszonej, a widok świeżych owoców w supermarkecie może budzić konsternację. W internecie viralem stał się filmik, na którym żurawina zamieniana jest w soczyste, pękające pod zębami kulki, które mają przypominać cukierki.
Na wideo wydają się dość łatwe do przygotowania. Żurawinę moczy się w słodkim płynie, obficie pokrywa cukrem pudrem i piecze, by wysuszyć cukrową otoczkę. Po kilku minutach wyciąga się słodkie kulki z soczystym wnętrzem, które mogą zastąpić cukierki. Odtworzyliśmy przepis w kuchni Pyszności i sprawdziliśmy, czy to naprawdę działa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowa żurawina. Strzela pod zębami aż miło
Zdrowe cukierki
Dentyści kiedyś straszyli, że od cukierków psują się zęby, a dietetycy na widok kolorowych landrynek załamują ręce. Nie da się ukryć, że to jeden z najgorszych deserów, ale wciąż skrada serca nie tylko najmłodszych. Alternatywą dla zwykłych cukierków może okazać się żurawina.
Żurawina jest źródłem witamin C, E i K, które korzystnie wpływają na odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Zawiera także wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. To z kolei może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne. Jest również źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit.
Viralowa żurawina
W sieci hitem stał się przepis na strzelające cukierki z żurawiny. To zdrowsza opcja niż klasyczne słodycze, ale też zawierają cukier, więc lepiej nie przesadzać z ilością. Dzieci będą jednak zachwycone formą, a i przygotowanie jest tak proste, że możecie zrobić to wspólnie.
Niektóre kulki okazały się być słodsze, w innych czuć było kwaśny smak lub nawet lekką gorycz. Wszystko zależy od tego, na jaki owoc się trafi. Można to jednak potraktować jako zabawę, jak w przypadku znanych z Harrego Pottera "fasolek wszystkich smaków".
Składniki:
- 100 g świeżej żurawiny,
- 400 ml soku pomarańczowego,
- 150 ml napoju typu sprite,
- 150 ml szampana dla dzieci,
- pół szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Żurawinę umyj i przełóż do miski. Zalej sokiem pomarańczowym, napojem gazowanym i szampanem dla dzieci. Przykryj folią i odstaw na noc do lodówki.
Krok 2. Po tym czasie odcedź żurawinę, przełóż ją do miski i obficie posyp cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj, by otoczył wszystkie kulki.
Krok 3. Żurawinę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 65 stopni Celsjusza w programie z termoobiegiem. Piecz przez około 20 minut.
Krok 4. Gotową żurawinę przełóż do miseczki. Nie pozostaje już nic innego, jak zajadać się owocowymi cukierkami. Uwaga na sok — pękają pod zębami. Smacznego!