Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Chociaż dostać go można niemal w każdym sklepie, nie każdy decyduje się na jego regularny zakup. Ten francuski ser zasługuje jednak na uwagę nie tylko wtedy, gdy chcemy przygotować imprezową przekąskę.
Camembert to miękki, podpuszczkowy ser dojrzewający, wytwarzany z mleka krowiego. Charakteryzuje się jadalną, białą i delikatną skórką, którą zawdzięcza działaniu pleśni (Penicillium camemberti), pod którą skrywa się kremowe, maślano-żółte wnętrze. To jeden z najpopularniejszych francuskich serów, składnik sałatek, dodatek do kanapek, a w wersji zapiekanej można zaserwować go także jako ciepłą przystawkę. Poza walorami smakowymi i aromatycznymi skrywa w sobie także cenne właściwości odżywcze.
Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję
Właściwości sera camembert
Camembert jest serem bogatym w tłuszcze, nie oznacza to jednak, że nie skrywa w sobie zalet. Przede wszystkim jest dobrym źródłem wapnia i witaminy K2 (menachinonu). Wapń to niezbędny budulec naszych kości, który pomaga także utrzymać ich gęstość. Witamina K2 jest jego nieodzowną towarzyszką, bo odgrywa istotną rolę w metabolizmie wapnia, kierując go do kości, a nie do tkanek miękkich i tętnic. Dzięki temu Camembert staje się wsparciem w prewencji osteoporozy. Witamina K2 przyczynia się także do wsparcia serca, zapobiegając wapnieniu tętnic, miażdżycy, co z kolei zmniejsza ryzyko zawałów i chorób sercowo-naczyniowych.
We francuskim serze znaleźć można także witaminy z grupy B, z B2 i B12 na czele oraz cynk. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek, pomagając w walce ze zmęczeniem. Wspierają także odporność, szybkie gojenie się ran i zdrową cerę.
Camembert, jako ser podpuszczkowy poddawany fermentacji, jest również bardzo bogaty w probiotyki. Głównym zadaniem probiotyków jest zasiedlanie jelit pożytecznymi szczepami bakterii i wspieranie ich równowagi, co z kolei przekłada się nie tylko na poprawę trawienia, ale i lepszą odporność, bo większość komórek odpornościowych zlokalizowana jest w jelitach.
Warto jednak pamiętać, że camembert jest produktem kalorycznym, więc należy zachować umiar i dopasować ilość do indywidualnego zapotrzebowania organizmu.
Camembert w kuchni
Camembert najlepiej smakuje, gdy jest podawany w temperaturze pokojowej. Jego kremowa konsystencja sprawia, że jest bardzo wszechstronny. Możesz zaserwować go z orzechami, winogronami i konfiturami na desce serów, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do sałatek, czy też zaserwować na francuskiej bagietce lub grzance. Klasycznym przysmakiem jest camembert zapiekany. Wystarczy naciąć wierzch serka, skropić miodem i posypać ziołami (np. tymiankiem) lub orzechami, a następnie zapiec w pudełku lub naczyniu żaroodpornym.
Camembert to nie tylko pyszny ser, ale także wartościowy element diety, który może wspierać zdrowie na wielu płaszczyznach.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.