Makaron w sosie pieczarkowym - tani, błyskawiczny i pyszny obiad dla całej rodziny. Pełny garnek zrobisz za 10 zł

Makaron w sosie pieczarkowym jest prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się jako pomysł na błyskawiczny obiad, gdy zabrakło czasu na dłuższe gotowanie. Jak zrobić pyszny sos pieczarkowy, który posmakuje wszystkim domownikom w naszym domu?

Obrazek
Paulina

Sos pieczarkowy najlepiej zrobić samemu. Najważniejszym składnikiem są pieczarki, więc ważne aby były świeże. Dobrze komponują się z cebulą, czosnkiem i śmietaną. Właśnie te składniki, będą podstawą naszego sosu. Zaczynajmy!

Makaron w sosie pieczarkowym

Obrazek

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu (np. rurki, świderki, kokardki)
  • 600 g pieczarek
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • posiekana natka pietruszki (ok. 5 łyżek)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj duży garnek, w którym będziesz mógł ugotować makaron. Wrzuć makaron do wody i gotuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie weź się za przygotowanie sosu. Zacznij od pieczarek. Umyj grzyby i pokrój w cienkie plasterki. Młode pieczarki możemy kroić razem z ogonkami. Jeśli masz do dyspozycji przerośnięte egzemplarze, odetnij z nich ogonki.

Przejdź do krojenia cebuli i czosnku. Poszatkuj drobno wszystkie warzywa. Czosnek można przecisnąć przez praskę, żeby ułatwić sobie pracę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Wszystko smaż około 7-8 minut na małym ogniu, aby składniki nabrały koloru, a z grzybów odparował nadmiar wody.

Do grzybów dodaj masło, pietruszkę i całość posól. Wszystko smaż przez około 3-4 minuty. Do przygotowanej bazy dolej śmietankę 30%. Dopraw wszystko według uznania. Możesz użyć soli i pieprzu oraz innych ulubionych przypraw. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem bezpośrednio w garnku. W taki sposób sos oblepi każdy fragment klusek. Wszystko możesz posypać świeżą natką pietruszki, aby nadać daniu większej świeżości. Tak przygotowany makaron w sosie pieczarkowym zachwyci każdego.

Obrazek

Właściwości pieczarek

Pieczarki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Dodatkowo możemy je zjadać bez obaw o wzrost masy ciała. Jedna pieczarka to tylko 5 kcal. Znajdziemy w niej witaminę D, B12,C, selen, cynk i polifenole. Wszystkie te składniki pozytywnie wpływają na prace naszego serca, niwelują stan zapalny i poprawiają nasz profil lipidowy. Jednocześnie usprawniają również prace naszych jelit.

Lubisz dania z makaronem? Zostawiamy nasz przepis na danie właśnie z tym składnikiem.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę