Makaron w sosie pieczarkowym - tani, błyskawiczny i pyszny obiad dla całej rodziny. Pełny garnek zrobisz za 10 zł

Makaron w sosie pieczarkowym jest prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się jako pomysł na błyskawiczny obiad, gdy zabrakło czasu na dłuższe gotowanie. Jak zrobić pyszny sos pieczarkowy, który posmakuje wszystkim domownikom w naszym domu?

Obrazek
Paulina

Sos pieczarkowy najlepiej zrobić samemu. Najważniejszym składnikiem są pieczarki, więc ważne aby były świeże. Dobrze komponują się z cebulą, czosnkiem i śmietaną. Właśnie te składniki, będą podstawą naszego sosu. Zaczynajmy!

Makaron w sosie pieczarkowym

Obrazek

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu (np. rurki, świderki, kokardki)
  • 600 g pieczarek
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • posiekana natka pietruszki (ok. 5 łyżek)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj duży garnek, w którym będziesz mógł ugotować makaron. Wrzuć makaron do wody i gotuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie weź się za przygotowanie sosu. Zacznij od pieczarek. Umyj grzyby i pokrój w cienkie plasterki. Młode pieczarki możemy kroić razem z ogonkami. Jeśli masz do dyspozycji przerośnięte egzemplarze, odetnij z nich ogonki.

Przejdź do krojenia cebuli i czosnku. Poszatkuj drobno wszystkie warzywa. Czosnek można przecisnąć przez praskę, żeby ułatwić sobie pracę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Wszystko smaż około 7-8 minut na małym ogniu, aby składniki nabrały koloru, a z grzybów odparował nadmiar wody.

Do grzybów dodaj masło, pietruszkę i całość posól. Wszystko smaż przez około 3-4 minuty. Do przygotowanej bazy dolej śmietankę 30%. Dopraw wszystko według uznania. Możesz użyć soli i pieprzu oraz innych ulubionych przypraw. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem bezpośrednio w garnku. W taki sposób sos oblepi każdy fragment klusek. Wszystko możesz posypać świeżą natką pietruszki, aby nadać daniu większej świeżości. Tak przygotowany makaron w sosie pieczarkowym zachwyci każdego.

Obrazek

Właściwości pieczarek

Pieczarki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Dodatkowo możemy je zjadać bez obaw o wzrost masy ciała. Jedna pieczarka to tylko 5 kcal. Znajdziemy w niej witaminę D, B12,C, selen, cynk i polifenole. Wszystkie te składniki pozytywnie wpływają na prace naszego serca, niwelują stan zapalny i poprawiają nasz profil lipidowy. Jednocześnie usprawniają również prace naszych jelit.

Lubisz dania z makaronem? Zostawiamy nasz przepis na danie właśnie z tym składnikiem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥