Makłowicz wlewa szklankę do pomidorówki. Nikt inny by na to nie wpadł, a doskonale podbija smak

Pomidorowa, królowa polskich zup, gości na naszych stołach niemal w każdym domu. Jej klasyczny smak, oparty na rosole i pomidorach, jest znany i lubiany przez wszystkich. Jednak Robert Makłowicz, znany smakosz i podróżnik kulinarny, postanowił odmienić oblicze tej tradycyjnej potrawy, dodając do niej szczyptę swojej kreatywności.

Zupa pomidorowa MakłowiczaZupa pomidorowa Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Zupa pomidorowa to absolutna klasyka polskiej kuchni, ale nawet najlepsze przepisy czasem potrzebują odświeżenia. Robert Makłowicz, znany mistrz kulinarnej sztuki, znalazł niezwykły sposób na wzbogacenie jej smaku. Wystarczy dodać jeden nietypowy składnik, aby pomidorówka nabrała nowej, wykwintnej odsłony. Jak się okazuje, nieoczywisty dodatek sprawia, że zupa smakuje jak danie z najlepszej restauracji. Sprawdź, jak Robert Makłowicz odmienia tradycyjną pomidorówkę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Sekrety smaku według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz w swojej wizji pomidorowej stawia na harmonię smaków. Oprócz wspomnianego wina, które nadaje zupie głębi i aksamitności, dodaje również pół łyżeczki cynamonu. Ten niepozorny dodatek wprowadza do potrawy nutę orientalnej słodyczy, idealnie komponując się z kwaskowatością pomidorów. Co ważne, alkohol z wina odparowuje podczas gotowania, pozostawiając jedynie bogaty aromat.

Jak jeszcze można wzbogacić pomidorówkę według Roberta Makłowicza?

Jeśli chcesz wynieść smak pomidorówki na jeszcze wyższy poziom, warto wypróbować kilka dodatkowych trików, które poleca Robert Makłowicz. Oto kilka składników, które mogą sprawić, że zupa będzie jeszcze bardziej wyrazista i aromatyczna:

  • pieczone pomidory – dodanie pomidorów upieczonych w piekarniku z odrobiną oliwy i czosnku sprawia, że pomidorówka nabiera głębokiego, lekko dymnego smaku.
  • masło lub śmietanka – sprawiają, że zupa staje się bardziej aksamitna i kremowa.
  • szczypta cukru – pomaga wyrównać kwasowość pomidorów, nadając daniu delikatniejszy smak.
  • czosnek i bazylia – te dwa składniki doskonale komponują się z pomidorami i podbijają aromat zupy.
  • wędzona papryka lub sos sojowy – dodają głębi smaku i nadają potrawie bardziej wyrazistego charakteru.
  • podsmażona cebula i marchewka – ich lekkie skarmelizowanie na maśle przed dodaniem do zupy pogłębia jej smak.
  • parmezan lub serek topiony – nadają zupie kremowej konsystencji i lekko serowego aromatu.

Dzięki tym dodatkom klasyczna zupa pomidorowa nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Inspiracja od Roberta Makłowicza to prosty sposób na to, by codzienne danie zamienić w prawdziwą kulinarną ucztę. Spróbuj jego metody i przekonaj się, jak bardzo może się zmienić smak pomidorówki po dodaniu szklanki czerwonego wina!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło