Makłowicz wlewa szklankę do pomidorówki. Nikt inny by na to nie wpadł, a doskonale podbija smak

Pomidorowa, królowa polskich zup, gości na naszych stołach niemal w każdym domu. Jej klasyczny smak, oparty na rosole i pomidorach, jest znany i lubiany przez wszystkich. Jednak Robert Makłowicz, znany smakosz i podróżnik kulinarny, postanowił odmienić oblicze tej tradycyjnej potrawy, dodając do niej szczyptę swojej kreatywności.

Zupa pomidorowa MakłowiczaZupa pomidorowa Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Zupa pomidorowa to absolutna klasyka polskiej kuchni, ale nawet najlepsze przepisy czasem potrzebują odświeżenia. Robert Makłowicz, znany mistrz kulinarnej sztuki, znalazł niezwykły sposób na wzbogacenie jej smaku. Wystarczy dodać jeden nietypowy składnik, aby pomidorówka nabrała nowej, wykwintnej odsłony. Jak się okazuje, nieoczywisty dodatek sprawia, że zupa smakuje jak danie z najlepszej restauracji. Sprawdź, jak Robert Makłowicz odmienia tradycyjną pomidorówkę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Sekrety smaku według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz w swojej wizji pomidorowej stawia na harmonię smaków. Oprócz wspomnianego wina, które nadaje zupie głębi i aksamitności, dodaje również pół łyżeczki cynamonu. Ten niepozorny dodatek wprowadza do potrawy nutę orientalnej słodyczy, idealnie komponując się z kwaskowatością pomidorów. Co ważne, alkohol z wina odparowuje podczas gotowania, pozostawiając jedynie bogaty aromat.

Jak jeszcze można wzbogacić pomidorówkę według Roberta Makłowicza?

Jeśli chcesz wynieść smak pomidorówki na jeszcze wyższy poziom, warto wypróbować kilka dodatkowych trików, które poleca Robert Makłowicz. Oto kilka składników, które mogą sprawić, że zupa będzie jeszcze bardziej wyrazista i aromatyczna:

  • pieczone pomidory – dodanie pomidorów upieczonych w piekarniku z odrobiną oliwy i czosnku sprawia, że pomidorówka nabiera głębokiego, lekko dymnego smaku.
  • masło lub śmietanka – sprawiają, że zupa staje się bardziej aksamitna i kremowa.
  • szczypta cukru – pomaga wyrównać kwasowość pomidorów, nadając daniu delikatniejszy smak.
  • czosnek i bazylia – te dwa składniki doskonale komponują się z pomidorami i podbijają aromat zupy.
  • wędzona papryka lub sos sojowy – dodają głębi smaku i nadają potrawie bardziej wyrazistego charakteru.
  • podsmażona cebula i marchewka – ich lekkie skarmelizowanie na maśle przed dodaniem do zupy pogłębia jej smak.
  • parmezan lub serek topiony – nadają zupie kremowej konsystencji i lekko serowego aromatu.

Dzięki tym dodatkom klasyczna zupa pomidorowa nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego. Inspiracja od Roberta Makłowicza to prosty sposób na to, by codzienne danie zamienić w prawdziwą kulinarną ucztę. Spróbuj jego metody i przekonaj się, jak bardzo może się zmienić smak pomidorówki po dodaniu szklanki czerwonego wina!

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować