Rewolucyjny makowiec bez pieczenia i zawijania. Miliony Polaków będą zachwycone tą recepturą

Makowiec bez pieczenia, czy jest to w ogóle możliwe? Jak się okazuje, tak! Jego przygotowanie to naprawdę nic trudnego, a lista składników na pewno nas nie zaskoczy. Wiec, jeśli obawialiście się kiedyś upieczenia makowca, to koniecznie musicie zacząć od tego przepisu. Jest naprawdę banalny, a zarazem bardzo smaczny! Zaczynajmy!

Obrazek
Paulina

Makowiec bez pieczenia-przepis

Obrazek
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki: 

  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 200 g maku mielonego
  • 1,5 szklanki bakalii
  • 400 ml mleka
  • 1 śmietankowy budyń bez cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki amaretto
  • miód do smaku

Polewa składniki:

  • 50 g czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Przygotuj formę 20 x 20 cm na makowiec. Wyłóż ją folią spożywczą i na dnie ułóż biszkopty. Następnie bakalie przelej wrzątkiem i poczekaj, aż obciekną. Dodaj do nich amaretto i jeśli lubicie, to sprawdzi się też kilka kropel olejku migdałowego.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy. Do garnka wlej mleko, pamiętając, aby trochę zostawić do rozrobienia budyniu. Wsyp mak i dodaj masło. Wszystko bardzo wolno podgrzewamy i pilnujemy, by masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy bakalie i całość słodzimy do smaku. Obserwujemy masę, jeśli zacznie bulgotać, możemy dodać mleko wraz z budyniem. Wszystko energicznie mieszamy.

Po przygotowaniu masy wlewamy ją na biszkopty. Masa powinna być gorąca, nie studzimy jej. Następnie na masę wykładamy biszkopty. Ich płaska część powinna znajdować się na górze. Pozostawiamy makowiec do wystygnięcia i w tym samym czasie zabieramy się za robienia polewy.

Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą dekorujemy makowiec. Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi. Jeśli nie lubimy wiórek, można zastąpić je płatkami migdałów.

Obrazek
Makowiec - Pyszności; Foto Canva.com

Wskazówki do ciasta

Jeśli masz pod ręką gotową masę makową w puszce, również możesz ją wykorzystać. W takim wypadku wszystkie kroki podczas gotowania wyglądają identycznie, tak jak w powyższej recepturze.

Ciasto góra lodowa to jeden z kultowych przepisów. Krok po kroku znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć