WAŻNE
TERAZ

Piraci porwali statek. Wśród zakładników jest Polak

Malinowa chmurka - idealne ciasto warstwowe

Malinowa chmurka to idealny deser na każdą okazję. Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa ? Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?

Obrazek
Pyszności

Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus. Oto przepis na wspaniały sernik z francuskim akcentem.

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 60 g masło miękkie
  2. 3 szt. żółtko
  3. 7 g cukier wanilinowy
  4. 2 łyżki cukier puder
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska
  6. 200 g mąka

Serowa warstwa

  1. 300 g serek mascarpone
  2. 5 łyżek cukier puder
  3. 1,5 łyżeczki żelatyna
  4. 5 łyżek gorąca woda
  5. 400 ml śmietanka 30%

Beza z migdałami

  1. 3 szt. białka
  2. 1 szczypta sól
  3. 150 g cukier
  4. 1 łyżka mąka ziemniaczana
  5. 3 garście migdały w platkach

Malinowa wkładka

  1. 400 g malin rozmrożone i świeże
  2. 2 szt. galaretka malinowa
  3. 2 szkl. gorąca woda

Sposób przygotowania:

1. Z przygotowanych składników stwórz ciasto kruche. Następnie rozprowadź je w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W dwóch szklankach gorącej wody rozpuść galaretki malinowe. Na ostudzonym spodzie ułóż maliny, po czym zalej je galaretkami. Wstaw do lodówki.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj białą warstwę, łącząc ze sobą śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Umieść masę w formie do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki.

Obrazek

4. I na koniec czas na bezę. Przy pomocy miksera połącz białka, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną. Z uzyskanej mieszanki uformuj okrąg i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika na 70 minut (temp. 140 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Gotową bezę ułóż na wierzchu ciasta. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯