Banalnie prosty przepis na rozkoszne maliny w słoikach na całą zimę. Wystarczą tylko 2 składniki

Sierpień to czas, kiedy zabieramy się za robienie przetworów na zimę. Nie ma się co dziwić, bo każdy z nas chce zamknąć choć trochę lata w słoiki. Dziś więc przychodzimy z przepisem na maliny w słoikach. To zaskakująco prosty przepis, który wymaga tylko 2 składników.

Obrazek
Paulina

Tak zawekowane owoce mogą urozmaicić nasze danie latem, kiedy dostępność świeżych warzyw i owoców nie jest zbyt duża. Malinowe przetwory możemy użyć do słodkiego śniadania czy deseru. Szarlotka z lodami i gorącymi malinami brzmi rewelacyjnie. Na samą myśl aż ślinka cieknie. Oto nasz sprawdzony przepis na maliny na zimę.

Maliny w słoikach na zimę

Obrazek

Składniki:

  • 1 kilogram malin
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania przetworów:

Maliny dokładnie oczyszczamy i zasypujemy cukrem na noc. Następnego dnia, maliny powinny puścić sok. Całość umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Dzień wcześniej warto przygotować słoiki do wekowania. Na początek trzeba je wyparzyć gorącą wodą i dokładnie wysuszyć.

Następnie zagotowane maliny, przekładamy do przygotowanych słoików i zakręcamy. Przechodzimy do pasteryzacji przez około 15 minut. Tak przygotowane maliny w słoikach układamy do góry dnem i czekamy, aż słoiki ostygną. Zimą otwierając ten słoik, na pewno poczujemy, choć trochę lata.

Obrazek
Maliny - Pyszności; Foto pixabay.com

Maliny z sokiem z cytryny

Składniki:

  • 2 kilogramy malin
  • 120 gramów cukru
  • 3,5 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Zacznij od wyparzenia słoików. Najlepiej wstaw je do nagrzanego piekarnika na 15 minut w 125 stopniach. Następnie do tak wyparzonych słoików włóż maliny, zasyp je cukrem i dodaj sok z cytryny. Dodatek soku sprawi, że maliny będą mieć dłuższą datę przydatności.Zalej 1/2 słoika lub butelki, w której mamy maliny zimną wodą.

Ustawiamy butelki lub słoiki w garnku i gotujemy przez 15 minut. Tak przygotowane i gorące maliny wyciągamy z garnka, ustawiamy na blacie kuchennym. Przykrywamy je ścierką i czekamy, aż wystygną. Maliny powinny się skurczyć i puścić sok. Tak przygotowane przetwory będą idealnym urozmaiceniem i dobrze sprawdzą się jako dodatek do zimowej herbaty.

Jeśli masz ochotę na pyszny deser, przedstawiamy nasz przepis na lekki tofurnik:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji