Mało kto ma świadomość. Taka woda nie nadaje się do parzenia kawy

Niewielu zdaje sobie z tego sprawę, ale woda, której używamy do parzenia kawy, ma ogromny wpływ na jej smak. Okazuje się, że woda z kranu, którą większość z nas pija na co dzień, nie jest najlepszym wyborem do parzenia kawy.

Taka woda nie nadaje się do parzenia kawyTaka woda nie nadaje się do parzenia kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Miłośnicy kawy często skupiają się na wyborze ziaren – arabica czy robusta, mielona czy rozpuszczalna, espresso czy latte? Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że na smak kawy wpływa nie tylko rodzaj ziaren, ale również woda, z której jest parzona. W końcu kawa składa się w niemal 98 proc. z wody, więc jej jakość ma kluczowe znaczenie. Nieodpowiedni wybór wody może zmienić smak kawy na bardziej gorzki i nieprzyjemny. Jakiej wody należy unikać? Jakie triki stosować, by poprawić jakość napoju? Podpowiadamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Jaka woda jest najlepsza do kawy?

Większość osób parzy kawę, używając zwykłej kranówki. Niestety, twarda woda bogata w wapń i magnez może wpływać na smak kawy, sprawiając, że staje się ona bardziej gorzka. Co więcej, minerały obecne w wodzie mogą powodować osadzanie się kamienia w ekspresach i czajnikach, skracając ich żywotność.

Znacznie lepszym wyborem do parzenia kawy jest woda filtrowana lub źródlana, która ma zbilansowany skład mineralny. Miękka woda jest neutralna, dzięki czemu pozwala w pełni wydobyć naturalne aromaty ziaren. Dlatego też warto zainwestować w filtr do wody lub wybierać wodę butelkowaną o niskiej zawartości minerałów.

Jak poprawić jakość kawy? Praktyczne wskazówki

Nie tylko rodzaj wody ma znaczenie – sposób jej podgrzewania i przechowywania również wpływa na smak napoju. Oto kilka sprawdzonych trików:

  1. Temperatura wody – kawa nie lubi wrzątku! Aby wydobyć jej pełny smak, optymalna temperatura wody do parzenia wynosi około 90-96 stopni Celsjusza. Po zagotowaniu warto odczekać kilkadziesiąt sekund, zanim zalejemy kawę.
  2. Jakość ziaren – jeśli do tej pory kupowałeś kawę mieloną, warto rozważyć zakup ziaren i ich świeże mielenie tuż przed parzeniem. Taka kawa jest bardziej aromatyczna i intensywna.
  3. Stopień palenia – jeśli lubisz kawę łagodną, wybieraj jasno palone ziarna, które mają subtelne, owocowe nuty. Ciemno palone ziarna są bardziej gorzkie i intensywne.
  4. Przechowywanie kawy – zapomnij o trzymaniu kawy w lodówce! Najlepiej przechowywać ją w szczelnym, szklanym pojemniku w suchym miejscu, z dala od wilgoci i promieni słonecznych.
  5. Temperatura filiżanki – kawa podana w zimnym kubku szybciej traci temperaturę. Aby uniknąć tego efektu, warto podgrzać filiżankę przed nalaniem naparu.

Dobra kawa to nie tylko wysokiej jakości ziarna i odpowiednia metoda parzenia, ale również wybór wody. Zbyt twarda woda może sprawić, że napój będzie gorzki, natomiast miękka pozwoli wydobyć jego naturalne aromaty. Jeśli chcesz cieszyć się wyśmienitą kawą każdego dnia, wybieraj wodę filtrowaną lub źródlaną, kontroluj temperaturę parzenia i zadbaj o prawidłowe przechowywanie ziaren. Smak idealnej kawy zaczyna się od detali – nie zapominaj o nich!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej