Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy

Wśród wielu jadalnych kwiatów, te są niemałym zaskoczeniem. Juka karolińska, również popularna jako roślinna ozdobna w Polsce, latem wypuszcza piękne kwiatostany. Uformowane w kształt dużych dzwonków płatki nie tylko cieszą oko, ale również doskonale smakują.

Kwiaty juki karolińskiejKwiaty juki karolińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Juka karolińska, znana również jako juka włóknista, to roślina, która zyskała popularność w polskich ogrodach dzięki swojej odporności na trudne warunki atmosferyczne. Kwitnie od połowy czerwca do końca lipca, a jej kwiaty zachwycają delikatnym, orzeźwiającym zapachem. Co ciekawe, również świetnie smakują, na przykład usmażone w chrupiącej panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Właściwości zdrowotne juki i zastosowanie w kuchni

Juka karolińska nie tylko cieszy oko i podniebienie, ale także jest znana z właściwości zdrowotnych. Dzięki zawartości antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a cały pakiet witamin skutecznie wspiera układ odpornościowy. Dzięki nim regularne spożywanie kwiatów juki może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Kwiaty juki można spożywać zarówno na surowo, jak i smażone lub w formie kiszonek. Możesz dodać je do letniej sałatki polanej sosem winegret, a nawet do jajecznicy. Płatki wystarczy oczyścić, przepłukać i już po chwili można wrzucić je na patelnię. Świetnie smakują podsmażone na maśle.

Smażone kwiaty juki mogą zastąpić chipsy
Smażone kwiaty juki mogą zastąpić chipsy © Adobe Stock

Przepis na faszerowane kwiaty juki

Wybieraj całkowicie rozwinięte kwiaty, zbieraj je rano z roślin, które rosną z dala od ulicy. Po umyciu możesz dodatkowo przelać wrzątkiem, aby usunąć ewentualną goryczkę.

Składniki:

  • 12 świeżych kwiatów juki karolińskiej,
  • 100 g ricotty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • sól i pieprz według uznania,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie wypłucz kwiaty i usuń pręciki, które są gorzkie i niejadalne. Całe kwiatostany osusz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni z rozgrzanym masłem podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przełóż do miski i wymieszaj z ricottą, natką pietruszki oraz surowym jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Farszem wypełnij kwiatostany juki i delikatnie skręć końcówki płatków, aby zamknąć nadzienie w środku.
  4. Następnie obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem do zarumienienia panierki na złoto.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"