Maluch pierwszy raz je pizzę. Jego reakcja to najsłodsze, co dziś zobaczysz

Pizza - kto z nas jej nie kocha? To potrawa pochodzącą z kuchni włoskiej, która jest popularna na całym świecie. Szereg różnorodnych dodatków sprawia, że za każdym razem może smakować inaczej. Zazwyczaj jemy ją na gorąco, ale świetnie smakuje też na zimno. O tym, jak jest pyszna, przekonał się ten maluch. Jego reakcja na smak pizzy potrafi rozczulić. 

Maluch pierwszy raz spróbował pizzy. Fot. Pixabay,InstagramMaluch pierwszy raz spróbował pizzy. Fot. Pixabay,Instagram

Skąd tak naprawdę pochodzi pizza? W znanej nam dziś postaci narodziła się w Neapolu. Przyrządził ją Raffaele Esposito  - właściciel pierwszych pizzerii, słynący z wyrobów swojej marki. Jego wyroby doceniła nawet sama włoska królowa Katarzyna II Sabaudzka. Ale jak pizza trafiła do Polski? Wszelkie źródła podają, że pizza trafiła już na dwór króla Zygmunta Starego. Jedna z teorii głosi, że podano ją władcy podczas weselnego przyjęcia. Inna zaś, że trafiła do króla za sprawą królowej Bony. Smak ten miał tak spodobać się władcy, że postanowił wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu.

Dziecko po raz pierwszy spróbowało pizzę. Jego reakcja jest bezcenna

Na Instagramie hitem stało się wideo, na którym maluch próbuje po raz pierwszy pizzę. Trzeba przyznać, że jego reakcja jest bezcenna. Rozczuliła serca wielu internautów. Pojawiło się wiele komentarzy.

Poszedł do nieba i z powrotem- napisała jedna z internautek.Teraz zaczyna się życie. Ok, mamo, teraz weźmy Maca z serem- dodała inna.Nadal tak robię, mimo że jestem dorosła- zażartowała kolejna z internautek.

Czy pizza jest zdrowa? Wielu może nie być zadowolonych

Z pewnością każdy z nas chciałby zajadać się pizzą bez żadnych konsekwencji. Niestety, nasze przeczucia są słuszne i nie jest tak kolorowo. Jedzenie pizzy wiąże się z wyższym spożyciem kalorii, tłuszczów nasyconych i sodu, co może prowadzić do otyłości,  nadciśnienia tętniczego, a także może zwiększyć ryzyko zgonu. Jeśli jednak lubimy pizzę i chcielibyśmy ją jeść tak, by nie zagrażała naszemu zdrowiu, możemy przygotować ją w wersji mniej kalorycznej - na przykład na tortilli, z mniejszą ilością mięsa na rzecz warzyw.

Pizza. Fot. Pexels
Pizza. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości