Maluch pierwszy raz je pizzę. Jego reakcja to najsłodsze, co dziś zobaczysz

Pizza - kto z nas jej nie kocha? To potrawa pochodzącą z kuchni włoskiej, która jest popularna na całym świecie. Szereg różnorodnych dodatków sprawia, że za każdym razem może smakować inaczej. Zazwyczaj jemy ją na gorąco, ale świetnie smakuje też na zimno. O tym, jak jest pyszna, przekonał się ten maluch. Jego reakcja na smak pizzy potrafi rozczulić. 

Maluch pierwszy raz spróbował pizzy. Fot. Pixabay,InstagramMaluch pierwszy raz spróbował pizzy. Fot. Pixabay,Instagram

Skąd tak naprawdę pochodzi pizza? W znanej nam dziś postaci narodziła się w Neapolu. Przyrządził ją Raffaele Esposito  - właściciel pierwszych pizzerii, słynący z wyrobów swojej marki. Jego wyroby doceniła nawet sama włoska królowa Katarzyna II Sabaudzka. Ale jak pizza trafiła do Polski? Wszelkie źródła podają, że pizza trafiła już na dwór króla Zygmunta Starego. Jedna z teorii głosi, że podano ją władcy podczas weselnego przyjęcia. Inna zaś, że trafiła do króla za sprawą królowej Bony. Smak ten miał tak spodobać się władcy, że postanowił wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu.

Dziecko po raz pierwszy spróbowało pizzę. Jego reakcja jest bezcenna

Na Instagramie hitem stało się wideo, na którym maluch próbuje po raz pierwszy pizzę. Trzeba przyznać, że jego reakcja jest bezcenna. Rozczuliła serca wielu internautów. Pojawiło się wiele komentarzy.

Poszedł do nieba i z powrotem- napisała jedna z internautek.Teraz zaczyna się życie. Ok, mamo, teraz weźmy Maca z serem- dodała inna.Nadal tak robię, mimo że jestem dorosła- zażartowała kolejna z internautek.

Czy pizza jest zdrowa? Wielu może nie być zadowolonych

Z pewnością każdy z nas chciałby zajadać się pizzą bez żadnych konsekwencji. Niestety, nasze przeczucia są słuszne i nie jest tak kolorowo. Jedzenie pizzy wiąże się z wyższym spożyciem kalorii, tłuszczów nasyconych i sodu, co może prowadzić do otyłości,  nadciśnienia tętniczego, a także może zwiększyć ryzyko zgonu. Jeśli jednak lubimy pizzę i chcielibyśmy ją jeść tak, by nie zagrażała naszemu zdrowiu, możemy przygotować ją w wersji mniej kalorycznej - na przykład na tortilli, z mniejszą ilością mięsa na rzecz warzyw.

Pizza. Fot. Pexels
Pizza. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości