PrzepisCiastaMama dała mi przepis na ciasto z 5 składników. Zachowuje świeżość do 2 tygodni

Mama dała mi przepis na ciasto z 5 składników. Zachowuje świeżość do 2 tygodni

Ciasto z czterech składników.
Ciasto z czterech składników.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.10.2023 15:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz w domu nadmiar orzechów włoskich i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Jeśli masz dość podskubywania ich pomiędzy posiłkami, wypróbuj przepis na bezglutenowe ciasto orzechowe. Wystarczy połączyć ze sobą cztery składniki, żeby po godzinie zajadać się intensywnie orzechowym ciastem.

Jesienią mam w domu dużo orzechów włoskich. Wykorzystuje je słodkich śniadań, deserów, sałatek, jednak najcześciej traktuje je jako zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Nie wiedziałam co zrobić z resztą zapasów dopóki moja mama nie przesłała mi przepisu na to proste, wilgotne i aromatyczne ciasto nazywane po prostu "orzechem włoskim".

Sekretem jest mąką z orzechów włoskich. Wystarczy zmielić orzechy w malakserze czy młynku do kawy, aby otrzymać lekką, pełną białka mąkę. To ciasto, którym mogą się zajadać osoby borykające się z nietolerancją glutenu bowiem nie ma tu ani grama mąki pszennej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie uważane są za najzdrowsze z orzechów. Obfitują w szereg cennych witamin i minerałów, w tym także kwasy z grupy omega, które usprawniają pracę mózgu, układu nerwowego i odpornościowego. Warto jeść je możliwie jak najczęściej. Można potraktować je jako sycącą przekąskę, dodać je do owsianki czy też granoli albo posypać nimi sałatkę. Pamiętaj jednak o tym, aby nie przesadzać z ilością, bowiem 100 g orzechów włoskich dostarcza 655 kalorii.

Bezglutenowe ciasto orzechowe — przepis

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 80 g brązowego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • cztery łyżki niesłodzonego kakao,
  • masło lub margaryna do natłuszczenia formy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stp.C., grzanie góra — dół.
  2. Pozbądź się skorupek z orzechów. Po rozłupaniu przełóż je do misy malaksera lub młynka do kawy i zmiel je najdrobniej, jak potrafisz. Konsystencja powinna przypominać mąkę.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki, aby się schłodziły, a do żółtek dodaj cukier i ubij oba składniki na gładką, puszystą masę.
  4. Białka wyciągnij z lodówki, dodaj szczyptę soli lub odrobinę soku z cytryny i ubij je na sztywno.
  5. Do ubitych żółtek dodaj mąkę z orzechów włoskich, kakao oraz ubite białka. Całość wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  6. Masę przelej do okrągłej formy wysmarowanej odrobiną masła lub margaryny.
  7. Ciasto piecz przez 40-45 minut.

Porady:

  1. Po upieczeniu nie krój ani nie wyciągaj ciasta z formy. Daj mu godzinę, żeby "odpoczęło". Dzięki temu nie będzie się kruszyć.
  2. To jedno z ciast, które zachowuje wilgotność nawet przez kilka dni. Wystarczy, że po pokrojeniu przełożyć je do plastikowego pojemnika, a następnie włożysz je do lodówki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także