PrzepisCiastaMama dała mi przepis na ciasto z 5 składników. Zachowuje świeżość do 2 tygodni

Mama dała mi przepis na ciasto z 5 składników. Zachowuje świeżość do 2 tygodni

Masz w domu nadmiar orzechów włoskich i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Jeśli masz dość podskubywania ich pomiędzy posiłkami, wypróbuj przepis na bezglutenowe ciasto orzechowe. Wystarczy połączyć ze sobą cztery składniki, żeby po godzinie zajadać się intensywnie orzechowym ciastem.

Ciasto z czterech składników.
Ciasto z czterech składników.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.10.2023 15:08

Jesienią mam w domu dużo orzechów włoskich. Wykorzystuje je słodkich śniadań, deserów, sałatek, jednak najcześciej traktuje je jako zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Nie wiedziałam co zrobić z resztą zapasów dopóki moja mama nie przesłała mi przepisu na to proste, wilgotne i aromatyczne ciasto nazywane po prostu "orzechem włoskim".

Sekretem jest mąką z orzechów włoskich. Wystarczy zmielić orzechy w malakserze czy młynku do kawy, aby otrzymać lekką, pełną białka mąkę. To ciasto, którym mogą się zajadać osoby borykające się z nietolerancją glutenu bowiem nie ma tu ani grama mąki pszennej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie uważane są za najzdrowsze z orzechów. Obfitują w szereg cennych witamin i minerałów, w tym także kwasy z grupy omega, które usprawniają pracę mózgu, układu nerwowego i odpornościowego. Warto jeść je możliwie jak najczęściej. Można potraktować je jako sycącą przekąskę, dodać je do owsianki czy też granoli albo posypać nimi sałatkę. Pamiętaj jednak o tym, aby nie przesadzać z ilością, bowiem 100 g orzechów włoskich dostarcza 655 kalorii.

Bezglutenowe ciasto orzechowe — przepis

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 80 g brązowego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • cztery łyżki niesłodzonego kakao,
  • masło lub margaryna do natłuszczenia formy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stp.C., grzanie góra — dół.
  2. Pozbądź się skorupek z orzechów. Po rozłupaniu przełóż je do misy malaksera lub młynka do kawy i zmiel je najdrobniej, jak potrafisz. Konsystencja powinna przypominać mąkę.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki, aby się schłodziły, a do żółtek dodaj cukier i ubij oba składniki na gładką, puszystą masę.
  4. Białka wyciągnij z lodówki, dodaj szczyptę soli lub odrobinę soku z cytryny i ubij je na sztywno.
  5. Do ubitych żółtek dodaj mąkę z orzechów włoskich, kakao oraz ubite białka. Całość wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  6. Masę przelej do okrągłej formy wysmarowanej odrobiną masła lub margaryny.
  7. Ciasto piecz przez 40-45 minut.

Porady:

  1. Po upieczeniu nie krój ani nie wyciągaj ciasta z formy. Daj mu godzinę, żeby "odpoczęło". Dzięki temu nie będzie się kruszyć.
  2. To jedno z ciast, które zachowuje wilgotność nawet przez kilka dni. Wystarczy, że po pokrojeniu przełożyć je do plastikowego pojemnika, a następnie włożysz je do lodówki.
Wybrane dla Ciebie