Masz takie deski w domu? Do mycia wykorzystaj ten owoc, a w końcu porządnie je wyczyścisz

Deska do krojenia to sprzęt, który codziennie jest w użyciu. Z tego powodu staje się też podatna na zabrudzenia, których usunięcie bywa kłopotliwe. Z pomocą przychodzi prosty patent z wykorzystanie owocu. Niemal każdy ma go teraz w swojej kuchni.

Prosty sposób na wyczyszczenie deskiProsty sposób na wyczyszczenie deski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Deski do krojenia są nieodzownym elementem każdej kuchni, a ich regularne czyszczenie jest kluczowe dla higieny. Pozostałości po krojeniu mięsa, ryb, warzyw czy owoców stanowią idealne środowisko dla rozwoju drobnoustrojów. Regularne i dokładne czyszczenie deski to nie tylko kwestia estetyki. Chcesz, żeby Twoja deska do krojenia służyła Ci przez lata? Zadbaj o nią odpowiednio, regularnie ją czyść i konserwuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie, proste i pyszne ciasto bananowe. Przepis warto mieć pod ręką

Jak wyczyścić drewnianą deskę?

Drewno jest materiałem naturalnym i porowatym. Oznacza to, że łatwo wchłania wodę, tłuszcz i zapachy. Długotrwałe moczenie czy mycie w zmywarce może prowadzić do pękania, odkształceń i rozwoju bakterii. Z tego też powodu mycie ich może wydawać się skomplikowane. Okazuje się jednak, że wystarczy sięgnąć do koszyka z owocami i wyciągnąć z niego cytrynę.

Jak wyczyścić deskę do krojenia?
Jak wyczyścić deskę do krojenia? © Adobe Stock

Po każdym użyciu drewnianą deskę należy umyć ciepłą wodą z płynem do naczyń i dokładnie wysuszyć. Aby usunąć intensywne zapachy, można przetrzeć deskę połówką cytryny i spłukać. Cytryna neutralizuje intensywne zapachy, takie jak zapach czosnku, cebuli czy ryb, które łatwo wchłania się w drewno.

Raz w tygodniu warto także zastosować wodę utlenioną i sodę oczyszczoną – przemyć deskę wodą utlenioną, posypać sodą, odczekać 15 minut, a następnie spłukać ciepłą wodą.

Jakie deski wybrać do kuchni?

Aby łatwiej utrzymać deski do krojenia w czystości, postaw na te, które nie wymagają za dużo wysiłku. Mowa tutaj o wciąż mało popularnych deskach ze szkła. Deski szklane są odporne na bakterie i zapachy, co czyni je idealnym wyborem do kuchni. Wystarczy myć je odrobiną płynu do naczyń, by były gotowe do dalszego użycia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej