Masz takie deski w domu? Do mycia wykorzystaj ten owoc, a w końcu porządnie je wyczyścisz
Deska do krojenia to sprzęt, który codziennie jest w użyciu. Z tego powodu staje się też podatna na zabrudzenia, których usunięcie bywa kłopotliwe. Z pomocą przychodzi prosty patent z wykorzystanie owocu. Niemal każdy ma go teraz w swojej kuchni.
Deski do krojenia są nieodzownym elementem każdej kuchni, a ich regularne czyszczenie jest kluczowe dla higieny. Pozostałości po krojeniu mięsa, ryb, warzyw czy owoców stanowią idealne środowisko dla rozwoju drobnoustrojów. Regularne i dokładne czyszczenie deski to nie tylko kwestia estetyki. Chcesz, żeby Twoja deska do krojenia służyła Ci przez lata? Zadbaj o nią odpowiednio, regularnie ją czyść i konserwuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wyczyścić drewnianą deskę?
Drewno jest materiałem naturalnym i porowatym. Oznacza to, że łatwo wchłania wodę, tłuszcz i zapachy. Długotrwałe moczenie czy mycie w zmywarce może prowadzić do pękania, odkształceń i rozwoju bakterii. Z tego też powodu mycie ich może wydawać się skomplikowane. Okazuje się jednak, że wystarczy sięgnąć do koszyka z owocami i wyciągnąć z niego cytrynę.
Po każdym użyciu drewnianą deskę należy umyć ciepłą wodą z płynem do naczyń i dokładnie wysuszyć. Aby usunąć intensywne zapachy, można przetrzeć deskę połówką cytryny i spłukać. Cytryna neutralizuje intensywne zapachy, takie jak zapach czosnku, cebuli czy ryb, które łatwo wchłania się w drewno.
Raz w tygodniu warto także zastosować wodę utlenioną i sodę oczyszczoną – przemyć deskę wodą utlenioną, posypać sodą, odczekać 15 minut, a następnie spłukać ciepłą wodą.
Jakie deski wybrać do kuchni?
Aby łatwiej utrzymać deski do krojenia w czystości, postaw na te, które nie wymagają za dużo wysiłku. Mowa tutaj o wciąż mało popularnych deskach ze szkła. Deski szklane są odporne na bakterie i zapachy, co czyni je idealnym wyborem do kuchni. Wystarczy myć je odrobiną płynu do naczyń, by były gotowe do dalszego użycia.