PrzepisProste przepisyNie przechodź obok niej obojętnie. Ta ryba jest pyszna i wolna od toksyn

Nie przechodź obok niej obojętnie. Ta ryba jest pyszna i wolna od toksyn

W swojej diecie nie zapominajmy o rybach. Zwłaszcza że bywają w dyskontach w naprawdę korzystnych cenach. A do tego są bardzo smaczne i zdrowe. Radzimy zwrócić uwagę szczególnie na jeden gatunek.

Dlaczego warto jeść doradę?
Dlaczego warto jeść doradę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lyubina Tasha

Doradę często jemy na wakacyjnych wojażach, ale w domu przyrządzamy ją znacznie rzadziej. Można nawet stwierdzić, że wciąż jej nie doceniamy, a pewnie też czasami nie wiemy, jak ją przyrządzić. A tymczasem dorada ma nie tylko wyjątkowy smak, ale ma też dobry wpływ na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Dorada to bezpieczny wybór

Dorada, znana również jako sparus złotogłowy, jest wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Ta morska ryba ma delikatne mięso i cechuje się minimalną ilością ości, co dla niektórych jest wielkim ułatwieniem. Powodów, dla których warto włączyć doradę do diety, jest dużo. Jednak jednym z ważniejszych jest ten, że ta ryba nie gromadzi metali ciężkich, takich jak rtęć. To sprawia, że jest polecana także dla dzieci oraz kobiet w ciąży. W porównaniu z innymi rybami morskimi, dorada jest bezpiecznym wyborem.

Dobra dla serca

Dorada ma także mnóstwo właściwości odżywczych. Jest źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B, w tym B12, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Dzięki zawartości potasu, fosforu i selenu, regularne spożywanie tej ryby może przyczynić się do poprawy zdrowia serca oraz ogólnego stanu zdrowia organizmu. Przy niskiej zawartości kalorii, dorada stanowi wartościowy dodatek do diety osób dbających o linię.

Zawsze w całości

Jak przygotować doradę? Warto brać przykład z Greków czy Włochów, którzy robią to po mistrzowsku. Dorada ma białe, zwarte i chude mięso, które jest proste w obróbce, wcale też nie wymaga wielu dodatków. Wystarczy oczyścić rybę z łusek, wypatroszyć ją, następnie lekko natrzeć solą i oliwą, i już będzie przygotowana do grillowania czy pieczenia. Najlepiej rybę podawać w całości i koniecznie ze świeżymi warzywami. W takiej formie może nawet znaleźć się na świątecznym stole.

Dorada pieczona

Składniki:

  • 2 świeże dorady,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • połowa cytryny,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszone ryby umyj i osusz.
  2. Cytrynę umyj, sparz i pokrój w plasterki.
  3. Rybę zewnątrz i wewnątrz dokładnie natrzyj solą i pieprzem.
  4. Do środka nałóż po 1 łyżeczce masła, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki oraz po kilka plasterków cytryny.
  5. Na jednej stronie ryby zrób nożem nacięcia i w środek włóż plasterki cytryny lub zioła.
  6. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Obok ułóż ząbki czosnku.
  7. Ryby piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.

Wybrane dla Ciebie