Nie przechodź obok niej obojętnie. Ta ryba jest pyszna i wolna od toksyn
W swojej diecie nie zapominajmy o rybach. Zwłaszcza że bywają w dyskontach w naprawdę korzystnych cenach. A do tego są bardzo smaczne i zdrowe. Radzimy zwrócić uwagę szczególnie na jeden gatunek.
Doradę często jemy na wakacyjnych wojażach, ale w domu przyrządzamy ją znacznie rzadziej. Można nawet stwierdzić, że wciąż jej nie doceniamy, a pewnie też czasami nie wiemy, jak ją przyrządzić. A tymczasem dorada ma nie tylko wyjątkowy smak, ale ma też dobry wpływ na zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Dorada to bezpieczny wybór
Dorada, znana również jako sparus złotogłowy, jest wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Ta morska ryba ma delikatne mięso i cechuje się minimalną ilością ości, co dla niektórych jest wielkim ułatwieniem. Powodów, dla których warto włączyć doradę do diety, jest dużo. Jednak jednym z ważniejszych jest ten, że ta ryba nie gromadzi metali ciężkich, takich jak rtęć. To sprawia, że jest polecana także dla dzieci oraz kobiet w ciąży. W porównaniu z innymi rybami morskimi, dorada jest bezpiecznym wyborem.
Dobra dla serca
Dorada ma także mnóstwo właściwości odżywczych. Jest źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B, w tym B12, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Dzięki zawartości potasu, fosforu i selenu, regularne spożywanie tej ryby może przyczynić się do poprawy zdrowia serca oraz ogólnego stanu zdrowia organizmu. Przy niskiej zawartości kalorii, dorada stanowi wartościowy dodatek do diety osób dbających o linię.
Zawsze w całości
Jak przygotować doradę? Warto brać przykład z Greków czy Włochów, którzy robią to po mistrzowsku. Dorada ma białe, zwarte i chude mięso, które jest proste w obróbce, wcale też nie wymaga wielu dodatków. Wystarczy oczyścić rybę z łusek, wypatroszyć ją, następnie lekko natrzeć solą i oliwą, i już będzie przygotowana do grillowania czy pieczenia. Najlepiej rybę podawać w całości i koniecznie ze świeżymi warzywami. W takiej formie może nawet znaleźć się na świątecznym stole.
Dorada pieczona
Składniki:
- 2 świeże dorady,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- połowa cytryny,
- kilka gałązek natki pietruszki lub koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wypatroszone ryby umyj i osusz.
- Cytrynę umyj, sparz i pokrój w plasterki.
- Rybę zewnątrz i wewnątrz dokładnie natrzyj solą i pieprzem.
- Do środka nałóż po 1 łyżeczce masła, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki oraz po kilka plasterków cytryny.
- Na jednej stronie ryby zrób nożem nacięcia i w środek włóż plasterki cytryny lub zioła.
- Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Obok ułóż ząbki czosnku.
- Ryby piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.