Nie przechodź obok niej obojętnie. Ta ryba jest pyszna i wolna od toksyn
W swojej diecie nie zapominajmy o rybach. Zwłaszcza że bywają w dyskontach w naprawdę korzystnych cenach. A do tego są bardzo smaczne i zdrowe. Radzimy zwrócić uwagę szczególnie na jeden gatunek.
Doradę często jemy na wakacyjnych wojażach, ale w domu przyrządzamy ją znacznie rzadziej. Można nawet stwierdzić, że wciąż jej nie doceniamy, a pewnie też czasami nie wiemy, jak ją przyrządzić. A tymczasem dorada ma nie tylko wyjątkowy smak, ale ma też dobry wpływ na zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dorada to bezpieczny wybór
Dorada, znana również jako sparus złotogłowy, jest wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Ta morska ryba ma delikatne mięso i cechuje się minimalną ilością ości, co dla niektórych jest wielkim ułatwieniem. Powodów, dla których warto włączyć doradę do diety, jest dużo. Jednak jednym z ważniejszych jest ten, że ta ryba nie gromadzi metali ciężkich, takich jak rtęć. To sprawia, że jest polecana także dla dzieci oraz kobiet w ciąży. W porównaniu z innymi rybami morskimi, dorada jest bezpiecznym wyborem.
Dobra dla serca
Dorada ma także mnóstwo właściwości odżywczych. Jest źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B, w tym B12, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Dzięki zawartości potasu, fosforu i selenu, regularne spożywanie tej ryby może przyczynić się do poprawy zdrowia serca oraz ogólnego stanu zdrowia organizmu. Przy niskiej zawartości kalorii, dorada stanowi wartościowy dodatek do diety osób dbających o linię.
Zawsze w całości
Jak przygotować doradę? Warto brać przykład z Greków czy Włochów, którzy robią to po mistrzowsku. Dorada ma białe, zwarte i chude mięso, które jest proste w obróbce, wcale też nie wymaga wielu dodatków. Wystarczy oczyścić rybę z łusek, wypatroszyć ją, następnie lekko natrzeć solą i oliwą, i już będzie przygotowana do grillowania czy pieczenia. Najlepiej rybę podawać w całości i koniecznie ze świeżymi warzywami. W takiej formie może nawet znaleźć się na świątecznym stole.
Dorada pieczona
Składniki:
- 2 świeże dorady,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- połowa cytryny,
- kilka gałązek natki pietruszki lub koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wypatroszone ryby umyj i osusz.
- Cytrynę umyj, sparz i pokrój w plasterki.
- Rybę zewnątrz i wewnątrz dokładnie natrzyj solą i pieprzem.
- Do środka nałóż po 1 łyżeczce masła, kilka gałązek koperku lub natki pietruszki oraz po kilka plasterków cytryny.
- Na jednej stronie ryby zrób nożem nacięcia i w środek włóż plasterki cytryny lub zioła.
- Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Obok ułóż ząbki czosnku.
- Ryby piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.