PrzepisMasz takie objawy? Natychmiast przestań jeść ogórki kiszone

Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść ogórki kiszone

Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść kiszone ogórki Fot. AdobeStock
Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść kiszone ogórki Fot. AdobeStock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że jedzenie kiszonek może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że jeśli mamy pewne objawy, to zdecydowanie powinniśmy z nich zrezygnować, by nie pogorszyć swojego stanu. Zauważyłeś u siebie takie objawy? Natychmiast wyklucz z diety ogórki kiszone. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Kiszonki smakują obłędnie. Można ukisić niemal każde warzywo — cukinię, rzodkiewki, paprykę, kalafiora itd. Jednak w sercach Polaków szczególne miejsce zdecydowanie zajmują ogórki kiszone. Niestety nie wszyscy mogą zajadać się tym wyjątkowym przysmakiem.

Jeśli masz takie objawy, nie jedz kiszonek. Mogą ci zaszkodzić

Choć kiszonki są obłędnie pyszne i zdrowe, to jednak nie dla wszystkich. Pewna grupa osób powinna zdecydowanie ograniczać jedzenie kiszonych warzyw. Niewskazane jest to dla osób, które mają następujące schorzenia:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • wrzody żołądka,
  • brak tolerancji histaminy,
  • zakrzepica,
  • nadżerki przełyku.

Kiszonki to naturalny probiotyk. Mają też wiele innych właściwości

Osoby, które nie borykają się z powyższymi schorzeniami, powinny jeść sporo kiszonek. Dla nich tak przygotowane warzywa będą potężną dawką zdrowia. Ogórki kiszone są naturalnym probiotykiem, poprawiają odporność i pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Mają też niewiele kalorii i są wyjątkowo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz witaminy C. Pozytywnie wpływają też na trawienie, obniżają stężenie cholesterolu we krwi i wspierają odporność organizmu.

Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść kiszone ogórki Fot. Pixabay
Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść kiszone ogórki Fot. Pixabay

Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg niewielkich ogórków gruntowych,
  • kilka kwiatów kopru,
  • po 2-3 ząbki czosnku na słoik,
  • korzeń chrzanu na każdy słoik,
  • dwa liście czarnej porzeczki na słoik,
  • po jednym liściu wiśni na słoik,
  • solanka: na jeden litr wody dwie płaskie łyżki soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj dokładnie ogórki i włóż do miski. Zalej zimną wodą i mocz przez godzinę.
  2. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i zachowując podane proporcje, dodaj sól. Zagotuj.
  3. Odcedź ogórki. Na dno każdego słoika włóż czosnek, chrzan i liście, a ogórki układaj ciasno.
  4. Na wierzchu połóż koper z baldachem i zalej całość solanką. Dopilnuj, by szczelnie zakręcić słoiki z ogórkami.
Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść kiszone ogórki Fot. Pixabay
Masz takie objawy? Natychmiast przestań jeść kiszone ogórki Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także