Masz w zamrażalniku jeszcze pierogi ze Świąt? Mamy złe wieści, najlepiej od razu je wyjmij

Mrożenie żywności to szybki sposób na przedłużenie jej trwałości. Jednak nawet w tak niskiej temperaturze produkty mogą się zepsuć. W takim razie, jak długo można przechowywać żywność w zamrażalniku?

Obrazek
Agnieszka

Wszystko ma swój limit

Prawie każdy z nas ma zamrażalkę. To właśnie dzięki niej możemy łatwo zamrozić żywności. W ten sposób unikniemy szybkiego zepsucia się produktów. Natomiast w przyszłości będziemy mogli je rozmrozić i spokojnie zjeść.

Okazuje się, że nie możemy przechowywać produktów w zamrażalce bez końca. Każdy z nich ma swój limit czasowy. Zbyt długo trzymane produkty po prostu się zepsują. Spożycie takiej żywności może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.

Jak długo możemy trzymać produkty w zamrażalce?

  • Mięso
Obrazek
pixabay.com

Surowe mięso wołowe oraz cielęce możemy przechowywać w zamrażarce maksymalnie 8 miesięcy. Mięso wieprzowe nie powinno pozostawać w tak niskich temperaturach dłużej niż 6 miesięcy. Najkrócej może stać mięso mielone - tylko dwa miesiące. Pamiętajmy, że ryby najlepiej przechowywać od 3 do 4 miesięcy w zamrażalniku.

  • Warzywa
Obrazek
pixabay.com

Większość warzyw może być w stanie zamrożonym, maksymalnie 6 miesięcy. Nie dotyczy to cukinii, szpinaku, czy dyni, które można przechowywać w zamrażalniku, aż 12 miesięcy.

  • Owoce
Obrazek
Owoce - Pyszności / Źródł: pixabay.com

Tak delikatne owoce, jak truskawki czy maliny powinniśmy przechowywać w zamrażarce około 3 - 4 miesiące. Natomiast śliwki, morele, czy nektarynki możemy trzymać, aż 6 miesięcy w tak niskich temperaturach.

  • Gotowe dania i lody
Obrazek
pixabay.com

Domowe dania takie jak pierogi, czy gołąbki nie mogą stać w zamrażalce dłużej niż jeden miesiąc. Jest to ważna informacja, o której często zapominamy. Natomiast lody przechowujemy maksymalnie 3 miesiące.

W czym zamrażać żywność?

Przed zamrożeniem produktów, powinniśmy je odpowiednio zapakować. Żywność powinna być szczelnie zamknięta w specjalnych woreczkach przeznaczonych do zamrażania. Jeśli takowych nie mamy, to idealnie sprawdzą się plastikowe pojemniki.

W przypadku użycia pojemników pamiętajmy o tym, by nie zapełniać ich do końca. Najlepiej zostawić trochę miejsca - podczas zamrażania, żywność zwiększy swoją objętość. Dotyczy to szczególnie produktów o dużej zawartości wody.

Wypróbuj nasz pyszny przepis na domowe lody!

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę