Masz w zamrażalniku jeszcze pierogi ze Świąt? Mamy złe wieści, najlepiej od razu je wyjmij
Mrożenie żywności to szybki sposób na przedłużenie jej trwałości. Jednak nawet w tak niskiej temperaturze produkty mogą się zepsuć. W takim razie, jak długo można przechowywać żywność w zamrażalniku?
17.09.2022 08:59
Wszystko ma swój limit
Prawie każdy z nas ma zamrażalkę. To właśnie dzięki niej możemy łatwo zamrozić żywności. W ten sposób unikniemy szybkiego zepsucia się produktów. Natomiast w przyszłości będziemy mogli je rozmrozić i spokojnie zjeść.
Okazuje się, że nie możemy przechowywać produktów w zamrażalce bez końca. Każdy z nich ma swój limit czasowy. Zbyt długo trzymane produkty po prostu się zepsują. Spożycie takiej żywności może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Jak długo możemy trzymać produkty w zamrażalce?
- Mięso
Surowe mięso wołowe oraz cielęce możemy przechowywać w zamrażarce maksymalnie 8 miesięcy. Mięso wieprzowe nie powinno pozostawać w tak niskich temperaturach dłużej niż 6 miesięcy. Najkrócej może stać mięso mielone - tylko dwa miesiące. Pamiętajmy, że ryby najlepiej przechowywać od 3 do 4 miesięcy w zamrażalniku.
- Warzywa
Większość warzyw może być w stanie zamrożonym, maksymalnie 6 miesięcy. Nie dotyczy to cukinii, szpinaku, czy dyni, które można przechowywać w zamrażalniku, aż 12 miesięcy.
- Owoce
Tak delikatne owoce, jak truskawki czy maliny powinniśmy przechowywać w zamrażarce około 3 - 4 miesiące. Natomiast śliwki, morele, czy nektarynki możemy trzymać, aż 6 miesięcy w tak niskich temperaturach.
- Gotowe dania i lody
Domowe dania takie jak pierogi, czy gołąbki nie mogą stać w zamrażalce dłużej niż jeden miesiąc. Jest to ważna informacja, o której często zapominamy. Natomiast lody przechowujemy maksymalnie 3 miesiące.
W czym zamrażać żywność?
Przed zamrożeniem produktów, powinniśmy je odpowiednio zapakować. Żywność powinna być szczelnie zamknięta w specjalnych woreczkach przeznaczonych do zamrażania. Jeśli takowych nie mamy, to idealnie sprawdzą się plastikowe pojemniki.
W przypadku użycia pojemników pamiętajmy o tym, by nie zapełniać ich do końca. Najlepiej zostawić trochę miejsca - podczas zamrażania, żywność zwiększy swoją objętość. Dotyczy to szczególnie produktów o dużej zawartości wody.
Wypróbuj nasz pyszny przepis na domowe lody!