Masz w zamrażalniku jeszcze pierogi ze Świąt? Mamy złe wieści, najlepiej od razu je wyjmij

Mrożenie żywności to szybki sposób na przedłużenie jej trwałości. Jednak nawet w tak niskiej temperaturze produkty mogą się zepsuć. W takim razie, jak długo można przechowywać żywność w zamrażalniku?

Obrazek
Agnieszka

Wszystko ma swój limit

Prawie każdy z nas ma zamrażalkę. To właśnie dzięki niej możemy łatwo zamrozić żywności. W ten sposób unikniemy szybkiego zepsucia się produktów. Natomiast w przyszłości będziemy mogli je rozmrozić i spokojnie zjeść.

Okazuje się, że nie możemy przechowywać produktów w zamrażalce bez końca. Każdy z nich ma swój limit czasowy. Zbyt długo trzymane produkty po prostu się zepsują. Spożycie takiej żywności może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.

Jak długo możemy trzymać produkty w zamrażalce?

  • Mięso
Obrazek
pixabay.com

Surowe mięso wołowe oraz cielęce możemy przechowywać w zamrażarce maksymalnie 8 miesięcy. Mięso wieprzowe nie powinno pozostawać w tak niskich temperaturach dłużej niż 6 miesięcy. Najkrócej może stać mięso mielone - tylko dwa miesiące. Pamiętajmy, że ryby najlepiej przechowywać od 3 do 4 miesięcy w zamrażalniku.

  • Warzywa
Obrazek
pixabay.com

Większość warzyw może być w stanie zamrożonym, maksymalnie 6 miesięcy. Nie dotyczy to cukinii, szpinaku, czy dyni, które można przechowywać w zamrażalniku, aż 12 miesięcy.

  • Owoce
Obrazek
Owoce - Pyszności / Źródł: pixabay.com

Tak delikatne owoce, jak truskawki czy maliny powinniśmy przechowywać w zamrażarce około 3 - 4 miesiące. Natomiast śliwki, morele, czy nektarynki możemy trzymać, aż 6 miesięcy w tak niskich temperaturach.

  • Gotowe dania i lody
Obrazek
pixabay.com

Domowe dania takie jak pierogi, czy gołąbki nie mogą stać w zamrażalce dłużej niż jeden miesiąc. Jest to ważna informacja, o której często zapominamy. Natomiast lody przechowujemy maksymalnie 3 miesiące.

W czym zamrażać żywność?

Przed zamrożeniem produktów, powinniśmy je odpowiednio zapakować. Żywność powinna być szczelnie zamknięta w specjalnych woreczkach przeznaczonych do zamrażania. Jeśli takowych nie mamy, to idealnie sprawdzą się plastikowe pojemniki.

W przypadku użycia pojemników pamiętajmy o tym, by nie zapełniać ich do końca. Najlepiej zostawić trochę miejsca - podczas zamrażania, żywność zwiększy swoją objętość. Dotyczy to szczególnie produktów o dużej zawartości wody.

Wypróbuj nasz pyszny przepis na domowe lody!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯