PrzepisMichałek podbił polskie stoły. Przepyszne kremowe ciacho z czekoladą
Michałek podbił polskie stoły. Przepyszne kremowe ciacho z czekoladą
Jeszcze się taki nie znalazł, któremu nie posmakowałoby to ciasto. "Michałek" to deserowa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Przepis jedynie wygląda na skomplikowany, a w rzeczywistości robi się go bardzo sprawnie. Satysfakcja gości — gwarantowana. Zobacz, jak szybko się to robi!
Czekoladowe, kremowe i niezwykle wilgotne. Takie jest ciasto Michałek - Pyszności; foto: Canva
12.07.2023 09:00
Wilgotne, kremowe i mocno czekoladowe. Takie właśnie jest ciasto Michałek, czyli idealny pomysł na poczęstunek dla gości podczas rodzinnych zjazdów. Nie pozbywaj się tego przepisu, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że po spróbowaniu Michałka wszyscy będą się go domagać. Zachowasz go dla siebie? A może poślesz dalej w świat? Decyzja należy już tylko do ciebie!
Ciasto Michałek
Składniki:
- 180 g cukru,
- 30 g kakao bez cukru,
- 6 żółtek,
- 6 białek,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 ml oleju,
- 160 g mąki pszennej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 150 ml wody,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 3-4 łyżki kwaśnego dżemu.
Krem:
- 180 g cukru,
- 2 budynie waniliowe w proszku,
- 900 ml mleka,
- 220 g cukierków michałków,
- 50 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 płaska łyżka kakao,
- 250 g masła w temperaturze pokojowej.
Wierzch:
- 1 płaska łyżka cukru pudru,
- 350 ml zimnej kremówki 30 proc.,
- rozdrobnione orzechy,
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania kakaowych blatów. Białka ubij na sztywną pianę i — cały czas miksując — stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie gęsty krem. Następnie dorzuć jeszcze żółtka, a na koniec cukier waniliowy.
- Przygotowany krem połącz teraz delikatnie z olejem, przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łopatką.
- Przygotuj formę o wymiarach 25 na 35 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie wylej krem i wyrównaj. Piecz przez pół godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, następnie wystudź.
- Czas na krem. Do garnuszka wlej około 2/3 przygotowanego mleka, dodaj cukier zwykły i waniliowy i zagotuj. Pozostałe mleko połącz z mąką pszenną i budyniami w proszku. Wymieszaj i uzyskaną masę umieść w zagotowanym mleku. Gotuj do powstania gęstego budyniu, zmniejsz ogień, a po około 1 minucie zdejmij z palnika. Przykryj folią i odstaw do ostudzenia.
- Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Odkrój wierzchnią skórkę, a pozostałe ciasto przekrój poziomo na pół. Jedną połówkę umieść z powrotem w formie.
- Przygotuj poncz: połącz 2 łyżki soku z cytryny, 150 ml wody i 2 łyżeczki cukru pudru. Użyj połowy tej mieszanki do nasączenia ciasta w formie, a następnie wysmaruj spód dżemem.
- Czas na krem. Masło utrzyj z kakao. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Cukierki michałki posiekaj, włóż do kremu i wymieszaj.
- 3/4 przygotowanego kremu wysmaruj teraz spód w formie. Wyrównaj, a następnie połóż na tę warstwę drugą część ciasta. Nasącz je pozostałym ponczem i wysmaruj resztą kremu. Wyrównaj.
- Pora na wierzch ciasta. Śmietankę połącz w naczyniu z cukrem pudrem i ubij. Tak powstałą masę przełóż na przygotowane ciasto. Wyrównaj, posyp kakao i orzechami. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!