Najlepszy patent na puszysty i wyrośnięty biszkopt. Ten sprytny trik znają nieliczni

Przygotowując ciasto na bazie biszkoptu, niezwykle trudno jest uzyskać efekt w postaci miękkiego i puszystego ciasta. Okazuje się jednak, że będzie dużo prościej, jeśli zdecydujesz się upiec biszkopt, stosując ten patent. Wystarczy, że do piany dodasz 3 opakowania pewnego produktu. Sprawdź, jakie to proste.

ObrazekBiszkopt - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Biszkopt, który nigdy nie opada - co musisz zrobić?

W domowych recepturach, czy kulinarnych poradnikach, można znaleźć podpowiedzi odnośnie zapobiegania opadaniu biszkoptu. Niektórzy go rzucają z wysokości na blat, inni dodają nietypowe składniki, czy stosują pewne triki podczas pieczenia. A może być jeszcze prościej. Jeśli zależy ci na tym, by upieczony przez ciebie biszkopt nigdy nie opadał, to wystarczy, że do piany dodasz 3 opakowania pewnego produktu, który nie tylko zapobiegnie opadaniu, ale również nada ciastu wyjątkowego smaku.

Obrazek
Delikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva

Wystarczy, że do biszkoptu dodasz 3 łyżki mąki i 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Ten patent sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia. Smakuje obłędnie, nie kruszy się i nie opada. Sam budyń nadaje tu delikatnego, waniliowego posmaku. Swoją recepturą na ten wspaniały biszkopt, podzieliła się z nami Beata Kuryło - autorka kanału Orchideli na YouTube. Wierzymy w to, że ten przepis już na stałe zagości w twoim domowym menu.

Jak przygotować puszysty i smaczny biszkopt?

Dodanie mąki i budyniu w odpowiednich proporcjach to połowa sukcesu. Niezwykle ważne w tym przepisie są pozostałe składniki oraz sam sposób przygotowania masy biszkoptowej i samego pieczenia. Przygotowując to wszystko, krok po kroku, uzyskasz sukces w postaci smacznego i puszystego biszkoptu. Zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • szklanka cukru
  • 6 dużych jajek
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • odrobina soli
  • 3 łyżki mąki pszennej typu 450
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Taki biszkopt będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie ciasta rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka należy ubić na sztywno z dodatkiem soli. W następnej kolejności dodaj cukier i miksuj do momentu, aż powstanie gęsta piana. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do masy dodaj proszek do pieczenia i mąkę i ponownie wszystko wymieszaj.

https://youtube.com/shorts/yNh_cl923t8?feature=share

Kolejny krok to dodanie zawartości opakowań budyniu waniliowego bez cukru. Mieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (góra-dół) i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie, od razu wyjmij je z piekarnika. Ciasto przełóż dodatkami dopiero wtedy, gdy ostygnie. Smacznego!

Szukasz inspiracji na słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie:

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie