Najlepszy patent na puszysty i wyrośnięty biszkopt. Ten sprytny trik znają nieliczni
Przygotowując ciasto na bazie biszkoptu, niezwykle trudno jest uzyskać efekt w postaci miękkiego i puszystego ciasta. Okazuje się jednak, że będzie dużo prościej, jeśli zdecydujesz się upiec biszkopt, stosując ten patent. Wystarczy, że do piany dodasz 3 opakowania pewnego produktu. Sprawdź, jakie to proste.
16.03.2023 14:28
Biszkopt, który nigdy nie opada - co musisz zrobić?
W domowych recepturach, czy kulinarnych poradnikach, można znaleźć podpowiedzi odnośnie zapobiegania opadaniu biszkoptu. Niektórzy go rzucają z wysokości na blat, inni dodają nietypowe składniki, czy stosują pewne triki podczas pieczenia. A może być jeszcze prościej. Jeśli zależy ci na tym, by upieczony przez ciebie biszkopt nigdy nie opadał, to wystarczy, że do piany dodasz 3 opakowania pewnego produktu, który nie tylko zapobiegnie opadaniu, ale również nada ciastu wyjątkowego smaku.
Wystarczy, że do biszkoptu dodasz 3 łyżki mąki i 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Ten patent sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia. Smakuje obłędnie, nie kruszy się i nie opada. Sam budyń nadaje tu delikatnego, waniliowego posmaku. Swoją recepturą na ten wspaniały biszkopt, podzieliła się z nami Beata Kuryło - autorka kanału Orchideli na YouTube. Wierzymy w to, że ten przepis już na stałe zagości w twoim domowym menu.
Jak przygotować puszysty i smaczny biszkopt?
Dodanie mąki i budyniu w odpowiednich proporcjach to połowa sukcesu. Niezwykle ważne w tym przepisie są pozostałe składniki oraz sam sposób przygotowania masy biszkoptowej i samego pieczenia. Przygotowując to wszystko, krok po kroku, uzyskasz sukces w postaci smacznego i puszystego biszkoptu. Zobacz, jakie to proste.
Składniki:
- szklanka cukru
- 6 dużych jajek
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- odrobina soli
- 3 łyżki mąki pszennej typu 450
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Taki biszkopt będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie ciasta rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka należy ubić na sztywno z dodatkiem soli. W następnej kolejności dodaj cukier i miksuj do momentu, aż powstanie gęsta piana. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do masy dodaj proszek do pieczenia i mąkę i ponownie wszystko wymieszaj.
https://youtube.com/shorts/yNh_cl923t8?feature=share
Kolejny krok to dodanie zawartości opakowań budyniu waniliowego bez cukru. Mieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (góra-dół) i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie, od razu wyjmij je z piekarnika. Ciasto przełóż dodatkami dopiero wtedy, gdy ostygnie. Smacznego!
Szukasz inspiracji na słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie: