Mielone jak u babci. Pamiętaj o jednym, a lepszych nigdy nie zjesz

Kotlety mielone to smak dzieciństwa. Przygotowanie ich w taki sposób, by smakowały jak u babci, wymaga jednak poznania pewnego sekretu. Wówczas będą soczyste i obłędnie pyszne. Wystarczy, że zetrzemy ten składnik do mięsa mielonego i dokładnie wyrobimy mięsną masę.

ObrazekKotlety mielone jak u babci - przepis. Fot. Adobestock

Jak zrobić kotlety mielone, by były idealnie pulchne i soczyste? Okazuje się, że przykładanie wagi do szczegółów i dodanie jednego magicznego składnika, potrafią zdziałać cuda. Aby ten polski obiad wyszedł idealnie, należy też zadbać o to, by produkty były bardzo dobrej jakości. Doceni to każdy członek twojej rodziny.<

Kotlety mielone jak u babci. Dodaj to do mięsa, a nie pożałujesz

Kotlety mielone podane w towarzystwie gotowanych ziemniaków i mizerii to jeden z najlepszych polskich obiadów. Wiele osób skarży się jednak, że nie potrafi zrobić dobrych mielonych. Ten jeden trik sprawi jednak, że mielone będą smakować jak u babci.

Planując obiad, warto zadbać o dobrej jakości mięso. Do kotletów mielonych świetnie sprawdzi się zarówno wieprzowina jak i mięso wieprzowo-wołowe. Ważna jest również bułka, którą trzeba namoczyć w mleku, a następnie dodać do mięsnej masy. Cały sekret tkwi jednak w dodaniu do mięsa na mielone trochę tartej cukinii. Dzięki niej kotlety będą soczyste jak nigdy dotąd.

Obrazek
Kotlety mielone jak u babci - przepis. Fot. Pixabay

Kotlety mielone z cukinią - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Kotlety mielone nie są trudne w przygotowaniu, jednak wymagają czasu i chęci. Czego potrzebujemy do ich przygotowania?

Składniki: 

  • 500 g mielonego mięsa
  • pół młodej cukinii
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • bułka tarta
  • mleko
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię dokładnie myjemy, a następnie ścieramy ją na tarce na grubych oczkach. Posypujemy solą, a następnie odsączamy sok i dodajemy ją do mielonego mięsa.
  2. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, cebulę, bułkę tartą namoczoną wcześniej w mleku oraz cukinię. Mięsną masę doprawiamy pieprzem i solą oraz ulubionymi przyprawami.
  3. Z masy formujemy kotlety mielone i smażymy je na rozgrzanym oleju.

Podajemy z mizerią i ziemniakami bądź frytkami i surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy