PrzepisKarol Okrasa zdradził przepis na mistrzowskie mielone. Zamiast bułki tartej dodał nietypowy składnik

Karol Okrasa zdradził przepis na mistrzowskie mielone. Zamiast bułki tartej dodał nietypowy składnik

Mielone Karola Okrasy- Pyszności
Mielone Karola Okrasy- Pyszności
Ewa

26.01.2023 15:06, aktual.: 08.02.2023 12:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mielone Karola Okrasy to mistrzostwo świata. Zamiast bułki tartej znany kucharz dodał kaszę jęczmienną. Kultowe kotlety są dzięki temu jeszcze lepsze. Sprawdź, czy i tobie posmakują.

Przepis na idealne kotlety

Sekretem mielonych jest między innymi odpowiednie mięso. Najlepiej wybrać się do sklepu i poprosić o zmielenie kawałków, które po prostu wpadły nam w oko. W taki sposób kupujemy mięso bez dodatków i możemy je dowolnie doprawić. Decydowanie się na gotowe mielone niesie za sobą pewne ryzyko, głównie związane z jakością. Najczęściej kupuje się karkówkę lub łopatkę, ale wielu decyduje się również na szynkę albo nawet i na drób. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wymieszać dwa rodzaje mięsa mielonego. Karol Okrasa do swojego przepisu wybrał mięso mielone z łopatki. Znany kucharz pozbył się również ze składu bułki, a w zamian dorzucił ugotowaną kaszę jęczmienną. Kotlety według jego receptury są jeszcze bardziej soczyste i delikatne w smaku.

Mielone Karola Okrasy- Pyszności/ źródło: Canva
Mielone Karola Okrasy- Pyszności/ źródło: Canva

Kotlety mielone według Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 średniej wielkości jajko
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia kotletów
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni aż apetycznie się zarumieni. Odcedź z tłuszczu i wysusz na ręczniku papierowym. Mięso przełóż do miski i przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Dorzuć również przestudzoną cebulkę i ugotowaną kaszę jęczmienną. Dodatek kaszy sprawi, że kotlety będą pulchne i puszyste. W misce roztrzep jajko i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki dobrze się połączyły. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, dodaj odrobinę zimnej wody. W rękach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec i smaż z obu stron, aż kotlety się zarumienią.

Usmażone kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują w towarzystwie puree lub gotowanych ziemniaków i domowych buraczków. Smacznego!

Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na kluski leniwe z owocami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także