Karol Okrasa zdradził przepis na mistrzowskie mielone. Zamiast bułki tartej dodał nietypowy składnik

Mielone Karola Okrasy to mistrzostwo świata. Zamiast bułki tartej znany kucharz dodał kaszę jęczmienną. Kultowe kotlety są dzięki temu jeszcze lepsze. Sprawdź, czy i tobie posmakują.

Mielone Karola Okrasy- PysznościMielone Karola Okrasy- Pyszności
Ewa

Przepis na idealne kotlety

Sekretem mielonych jest między innymi odpowiednie mięso. Najlepiej wybrać się do sklepu i poprosić o zmielenie kawałków, które po prostu wpadły nam w oko. W taki sposób kupujemy mięso bez dodatków i możemy je dowolnie doprawić. Decydowanie się na gotowe mielone niesie za sobą pewne ryzyko, głównie związane z jakością. Najczęściej kupuje się karkówkę lub łopatkę, ale wielu decyduje się również na szynkę albo nawet i na drób. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wymieszać dwa rodzaje mięsa mielonego. Karol Okrasa do swojego przepisu wybrał mięso mielone z łopatki. Znany kucharz pozbył się również ze składu bułki, a w zamian dorzucił ugotowaną kaszę jęczmienną. Kotlety według jego receptury są jeszcze bardziej soczyste i delikatne w smaku.

Mielone Karola Okrasy- Pyszności/ źródło: Canva
Mielone Karola Okrasy- Pyszności/ źródło: Canva

Kotlety mielone według Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 średniej wielkości jajko
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia kotletów
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni aż apetycznie się zarumieni. Odcedź z tłuszczu i wysusz na ręczniku papierowym. Mięso przełóż do miski i przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Dorzuć również przestudzoną cebulkę i ugotowaną kaszę jęczmienną. Dodatek kaszy sprawi, że kotlety będą pulchne i puszyste. W misce roztrzep jajko i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki dobrze się połączyły. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, dodaj odrobinę zimnej wody. W rękach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec i smaż z obu stron, aż kotlety się zarumienią.

Usmażone kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują w towarzystwie puree lub gotowanych ziemniaków i domowych buraczków. Smacznego!

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na kluski leniwe z owocami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji