Mięsne jeżyki z ziemniaków. Robię je zawsze, gdy mam gości na kolację
Proste mięsne jeżyki to rewelacyjny pomysł na zaskakującą przekąskę. Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to przepis na sukces.
Przekąska na ciepło
Jeśli szukasz zaskakującej przekąski na ciepło lub nietypowego pomysłu na obiad, to trafiłeś po prostu idealnie. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem przypraw przykryliśmy sosem pomidorowym i zapiekliśmy w piekarniku. Ten niedrogi i prosty przepis zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich. Idealny przepis na kolację, obiad lub gorącą przekąskę na imprezę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Mięsne jeżyki z ziemniaków
Składniki:
- 200 g mielonej wołowiny
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 250 g pomidorki koktajlowe
- 1 czerwona papryka
- 2 papryczki chili
- 400 ml bulionu
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 3 ziemniaki
Sposób przygotowania:
Mieloną wołowinę przełóż do miski. Dodaj do niej posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, pieprz, tymianek oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki obierz i umyj. Wybierz duże okazy, aby łatwiej było je faszerować. Przy pomocy noża zrób w nich wgłębienia. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
W powstałych wgłębieniach umieść przygotowany farsz mięsny, dociskając go mocno przy pomocy rąk. Pomidorki koktajlowe zblenduj razem z papryczką chilli, czerwoną papryką, obranym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Powstały sos wylej do formy do pieczenia i ułóż przygotowane ziemniaki.W bulionie rozprowadź koncentrat pomidorowy i zalej całość. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut. W razie potrzeby- przykryj folią aluminiową.
Po tym czasie wyjmij ziemniaki na duży talerz lub półmisek i polej powstałym sosem. Udekoruj natką pietruszki i podaj swoim bliskim- najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!