Mieszam 2 składniki i smażę na złoto. Placuszki wychodzą pożywne i nie zapychają

Przepis na te placki odkryłam w sytuacji, kiedy w domu nie było mąki, a ja utknęłam chora w domu z dzieckiem. Wyjście do sklepu nie wchodziło w grę. Pomyślałam o czymś prostym z bananami na śniadanie, bo ich stan już wołał o interwencję. Pomysł okazał się trafiony.

Placuszki bananowe bez mąki są lekkie i pełnowartościowePlacuszki bananowe bez mąki są lekkie i pełnowartościowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hans Geel
Anna Galuhn

Zazwyczaj dodawałam banany do klasycznego przepisu na pankejki lub placki na maślance. Tym razem brak mąki zmusił mnie do przetestowania innego przepisu. Ubiłam jajka jak na omlet i wymieszałam z rozgniecionymi bananami. Patelnię mocno wysmarowałam olejem kokosowym, żeby nie było problemów z odwracaniem placków na drugą stronę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Bananowe placki – bez nabiału i glutenu

Takie śniadanie jest odpowiednie dla alergików, osób z nietolerancją laktozy oraz stosujących dietę wysokobiałkową. Jajka wymieszane z bananami stanowią potężny zastrzyk witamin i minerałów, który skutecznie stawia na nogi i zapewnia energię na długi czas. Brak mąki sprawia, że placki nie są ciężkie – po ich zjedzeniu nie czujesz senności.

Co więcej, tryptofan zawarty w bananach w organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. W pochmurny majowy dzień, kiedy dodatkowo infekcja nie chce odpuszczać, te owoce potrafią uratować sytuację.

Przepis na placuszki bananowe z 2 składników

Do smażenia użyj patelni o grubym dnie z nieprzywierającą powłoką. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 4 jajka,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Jajka ubij mikserem na gęstą i puszystą pianę – to może trwać nawet 5-7 minut.
  2. Banany rozgnieć na papkę, najlepiej przy pomocy blendera ręcznego.
  3. Wmieszaj purée do masy jajecznej.
  4. Patelnię wysmaruj rafinowanym olejem kokosowym i dobrze rozgrzej.
  5. Nakładaj masę łyżką i smaż placki przez ok. 2 minuty z każdej strony. Przewracaj przy pomocy łopatki.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów