Mieszam 2 składniki i smażę na złoto. Placuszki wychodzą pożywne i nie zapychają
Przepis na te placki odkryłam w sytuacji, kiedy w domu nie było mąki, a ja utknęłam chora w domu z dzieckiem. Wyjście do sklepu nie wchodziło w grę. Pomyślałam o czymś prostym z bananami na śniadanie, bo ich stan już wołał o interwencję. Pomysł okazał się trafiony.
Zazwyczaj dodawałam banany do klasycznego przepisu na pankejki lub placki na maślance. Tym razem brak mąki zmusił mnie do przetestowania innego przepisu. Ubiłam jajka jak na omlet i wymieszałam z rozgniecionymi bananami. Patelnię mocno wysmarowałam olejem kokosowym, żeby nie było problemów z odwracaniem placków na drugą stronę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki
Bananowe placki – bez nabiału i glutenu
Takie śniadanie jest odpowiednie dla alergików, osób z nietolerancją laktozy oraz stosujących dietę wysokobiałkową. Jajka wymieszane z bananami stanowią potężny zastrzyk witamin i minerałów, który skutecznie stawia na nogi i zapewnia energię na długi czas. Brak mąki sprawia, że placki nie są ciężkie – po ich zjedzeniu nie czujesz senności.
Co więcej, tryptofan zawarty w bananach w organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. W pochmurny majowy dzień, kiedy dodatkowo infekcja nie chce odpuszczać, te owoce potrafią uratować sytuację.
Przepis na placuszki bananowe z 2 składników
Do smażenia użyj patelni o grubym dnie z nieprzywierającą powłoką. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 4 jajka,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Jajka ubij mikserem na gęstą i puszystą pianę – to może trwać nawet 5-7 minut.
- Banany rozgnieć na papkę, najlepiej przy pomocy blendera ręcznego.
- Wmieszaj purée do masy jajecznej.
- Patelnię wysmaruj rafinowanym olejem kokosowym i dobrze rozgrzej.
- Nakładaj masę łyżką i smaż placki przez ok. 2 minuty z każdej strony. Przewracaj przy pomocy łopatki.