Mieszam kilka składników i smażę. Placki wychodzą lepsze niż ziemniaczane

Po kaszę gryczaną nie zawsze ustawiają się kolejki chętnych, ale w tym wydaniu przekona do siebie nawet sceptyków. Szybko wygryzie nawet kultowe placki ziemniaczane.

Pyszne placki z kaszy gryczanej i ziemniakówPyszne placki z kaszy gryczanej i ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to prawdziwy klasyk, ale ich nowa, jeszcze smaczniejsza i bardziej sycąca odsłona pozwoli odkryć je na nowo. Ziemniaki w połączeniu z kaszą gryczaną zamieniają się w proste danie o wyjątkowej strukturze i głębokim smaku. Aby urozmaicić jadłospis jeszcze bardziej, zamiast klasycznych ziemniaków, postaw na te fioletowe. To danie, które szybko zjedna sobie serca nie tylko dorosłych, ale i dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Placki z kaszą gryczaną i ziemniakami

Placki z kaszą gryczaną to doskonała alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Kasza gryczana, najczęściej pojawiają się na talerzu jako dodatek do gulaszu, w tym przepisie staje się jednak bazą pożywnych placków. Po usmażeniu są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, a dodatek ziół i czosnku dodatkowo podkręca smak. Fioletowe ziemniaki nadają ciekawy kolor, ale i klasyczne odmiany sprawdzą się w tym daniu.

Fioletowe ziemniaki
Fioletowe ziemniaki © Adobe Stock

Kasza gryczana jest jednym z najcenniejszych zbóż w naszej kuchni. Zawiera dużą ilość białka, witamin z grupy B oraz minerały takie jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Fioletowe ziemniaki to nie tylko ciekawy kolorystyczny dodatek do dania. Swoją intensywną barwę zawdzięczają antocyjanom, silnym przeciwutleniaczom, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią organizm przed wieloma chorobami. Mają działanie przeciwzapalne i wspierają układ krwionośny. W smaku są nieco bardziej orzechowe niż tradycyjne ziemniaki

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 400 g fioletowych ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku.


Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną namocz w wodzie na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  2. Po namoczeniu opłucz ją dokładnie, zalej świeżą wodą i gotuj przez około 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Do dużej miski wrzuć starte ziemniaki, ugotowaną kaszę gryczaną, jajko, mąkę, olej i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany tymianek lub inne zioła.
  6. Rozgrzej patelnię i smaż placki z obu stron, aż do zarumienienia. Możesz użyć odrobiny oleju lub smażyć na patelni beztłuszczowej, jeśli tego wymaga.

Podawaj placki na ciepło, solo lub z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują ze świeżym jogurtem, kleksem śmietany, a nawet z sosem grzybowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach