Mieszam kilka składników i smażę. Placki wychodzą lepsze niż ziemniaczane
Po kaszę gryczaną nie zawsze ustawiają się kolejki chętnych, ale w tym wydaniu przekona do siebie nawet sceptyków. Szybko wygryzie nawet kultowe placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane to prawdziwy klasyk, ale ich nowa, jeszcze smaczniejsza i bardziej sycąca odsłona pozwoli odkryć je na nowo. Ziemniaki w połączeniu z kaszą gryczaną zamieniają się w proste danie o wyjątkowej strukturze i głębokim smaku. Aby urozmaicić jadłospis jeszcze bardziej, zamiast klasycznych ziemniaków, postaw na te fioletowe. To danie, które szybko zjedna sobie serca nie tylko dorosłych, ale i dzieci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje
Placki z kaszą gryczaną i ziemniakami
Placki z kaszą gryczaną to doskonała alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Kasza gryczana, najczęściej pojawiają się na talerzu jako dodatek do gulaszu, w tym przepisie staje się jednak bazą pożywnych placków. Po usmażeniu są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, a dodatek ziół i czosnku dodatkowo podkręca smak. Fioletowe ziemniaki nadają ciekawy kolor, ale i klasyczne odmiany sprawdzą się w tym daniu.
Kasza gryczana jest jednym z najcenniejszych zbóż w naszej kuchni. Zawiera dużą ilość białka, witamin z grupy B oraz minerały takie jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Fioletowe ziemniaki to nie tylko ciekawy kolorystyczny dodatek do dania. Swoją intensywną barwę zawdzięczają antocyjanom, silnym przeciwutleniaczom, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią organizm przed wieloma chorobami. Mają działanie przeciwzapalne i wspierają układ krwionośny. W smaku są nieco bardziej orzechowe niż tradycyjne ziemniaki
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej,
- 400 g fioletowych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 gałązki świeżego tymianku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną namocz w wodzie na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Po namoczeniu opłucz ją dokładnie, zalej świeżą wodą i gotuj przez około 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Do dużej miski wrzuć starte ziemniaki, ugotowaną kaszę gryczaną, jajko, mąkę, olej i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany tymianek lub inne zioła.
- Rozgrzej patelnię i smaż placki z obu stron, aż do zarumienienia. Możesz użyć odrobiny oleju lub smażyć na patelni beztłuszczowej, jeśli tego wymaga.
Podawaj placki na ciepło, solo lub z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują ze świeżym jogurtem, kleksem śmietany, a nawet z sosem grzybowym. Smacznego!