6 nieprawdziwych zasad zdrowego odżywiania, w które ciągle wierzymy. Czas z tym skończyć

Zdrowie to nasz największy skarb, dlatego powinniśmy zawsze stawiać je na pierwszym miejscu. Odpowiednie żywienie i ruch to klucz do sukcesu.

Obrazek
Pyszności

A skoro już o żywieniu mowa, dziś pragnę podzielić się z Tobą zasadami, które w rzeczywistości są nieprawdziwe, a my naprawdę w nie wierzymy. Czas z tym skończyć!

#1 Świeże warzywa są zdrowsze od gotowanych

Obrazek

Z przeprowadzonych badań wynika, że niektóre warzywa mają więcej wartości odżywczych po ugotowaniu, niż w postaci surowej.

I warto wspomnieć tu chociażby o marchewce, która ma więcej karotenoidów po duszeniu lub gotowaniu na parze. Podobnie jest w przypadku pomidorów i likopenu. Warto więc zróżnicować swoją dietę i konsumować warzywa w różnej postaci.

#2 Miód vs cukier

Obrazek

Wiele osób uważa, że cukier lepiej zastępować miodem, jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce.

Jest to jednak duży błąd, ponieważ tak naprawdę miód jest bardziej kaloryczny od cukru.

#3 Sok jabłkowy vs coca-cola

Obrazek

W moim zestawieniu nie mogło zabraknąć również coca-coli, która ogólnie ma opinię niezbyt zdrowego napoju.

Okazuje się jednak, że sok jabłkowy, który wydaje się zdrowszy, zawiera więcej kalorii od coca-coli.

#4 Suszone owoce to najlepsza przekąska

Obrazek

Czas dowiedzieć się, że proces suszenia powoduje, iż owoce tracą aż 80% witamin i przeciwutleniaczy. Tym samym, lepiej wybierać świeże owoce.

#5 Popcorn jest niezdrowy

Obrazek

Czas na dobrą wiadomość dla osób, które przepadają za popcornem. Wyniki badań są jednoznaczne i jasno mówią, że opisywana przekąska nie jest dla nas szkodliwa. Oczywiście w racjonalnych proporcjach.

Popcorn jest bogaty w błonnik, żelazo i proteiny. Co więcej, jest niskokaloryczny - nie zawiera tłuszczu i cukru.

#6 Na diecie musisz zrezygnować z serów

Obrazek

Nie jest to do końca dobra decyzja, ponieważ rezygnując z sera, rezygnujesz również z jego wartości.

Najlepiej jeść go w rozsądnych porcjach, ponieważ ma więcej wapnia od większości artykułów spożywczych. Ponadto, zawiera kwas linolowy, który m.in. wspomaga proces odchudzania.

Koniecznie daj znać, czy znasz inne mity odnośnie zdrowego odżywiania, którymi chciałabyś się ze mną podzielić ?

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek