Moja siostra zawsze podaje sałatkę imieninową. Robi większą furorę niż jarzynowa

Sałatka imieninowa to hit na każdej imprezie. Nakładamy sobie dodatkowe porcje i chętnie się nią zajadamy. Niektórzy wolą ją od klasycznej jarzynowej. To przede wszystkim zasługa pewnego składnika, który sprawia, że sałatka ma ciekawy smak. Przepis jest banalnie prosty.

Sałatka imieninowaSałatka imieninowa
Źródło zdjęć: © Getty Images | OLHA SOLODENKO
Paulina Hermann

W naszym kraju prym wiedzie sałatka jarzynowa. Musi pojawić się na stole podczas wszystkich świąt, często też serwujemy ją na imprezach. Uwielbiamy jej smak, gdyż kojarzy nam się z dzieciństwem i tradycyjnymi poczęstunkami. Moja siostra postanowiła się jednak wyłamać z tego schematu. Przygotowuje sałatkę imieninową, która szybko zaczęła robić furorę w rodzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Sałatka imieninowa jest wyrazista. To zasługa pewnego składnika

W sałatce tej znajdziemy na przykład paprykę konserwową. Dzięki niej zyskuje oryginalny smak, którego nie da się zapomnieć. Jeśli jesteście fanami tego warzywa, możecie dodać jej więcej. Wszystko zależy od was. Siostra podzieliła się ze mną przepisem na tę przystawkę i postanowiłam przekazać go dalej. To zaczynamy przygotowania.

Potrzebne składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • puszka zielonego groszku,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 10 plastrów żółtego sera,
  • 7 ogórków konserwowych,
  • papryka konserwowa,
  • cebula (najlepiej dymka),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • musztarda,
  • sól i pieprz do smaku.
Papryka konserwowa - jeden ze składników
Papryka konserwowa - jeden ze składników © Pxhere | Michal Jarmoluk

Jak zrobić sałatkę imieninową?

  1. Z majonezu, jogurtu, musztardy oraz soli i pieprzu zrób sos. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki ze sobą w dużej misce. Dodaj też zalewę z ogórków i oliwę.
  2. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę lub przeciśnij przez specjalne sitko. Wrzuć je do miski, od razu po tym dołóż groszek i kukurydzę (pamiętaj o tym, by je wcześniej odcedzić). Dodaj pokrojony ser żółty.
  3. Pokrój ogórki i paprykę. Włóż je do reszty składników. Na koniec dołóż posiekaną cebulę dymkę.
  4. Sałatka imieninowa powinna od razy wylądować w lodówce na kilka godzin. W tym czasie składniki się połączą. Po wyjęciu z chłodziarki będzie już gotowa do spożycia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej