Mówią, że to król wód. Ma mało tłuszczu, dużo białka i lekki smak
Ryby zdecydowanie za rzadko pojawiają się na naszych talerzach, a o tym gatunku wielu już zapomniało. Króla wód warto zaprosić na talerz, bo kusi nie tylko smakiem, ale wartościami odżywczymi.
Szczupak to ryba pożądana przez wędkarzy, będąca dla nich trofeum. Nazywa się go drapieżnym królem słodkowodnych wód, ale rzadko pojawia się na stołach. Warto przywrócić mu dawny blask. Zaskoczy smakiem, będąc przy tym lekkim i zdrowym urozmaiceniem diety. Dawniej był symbolem dostatku i często gościł na magnackich stołach, dziś może zajadać się nim każdy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia
Właściwości szczupaka
Szczupak to prawdziwy sprzymierzeniec w zdrowej kuchni. Jego chude, białe mięso jest niemal pozbawione tłuszczu – w 100 gramach ryby znajdziemy go zaledwie około 1 grama. Jednocześnie jest to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, dostarczając aż 18-19 gramów na każde 100 gramów.
Choć szczupak to ryba chuda, obfituje w mikroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To prawdziwa skarbnica witamin z grupy B, w tym kluczowej witaminy B12, która wspiera układ nerwowy i procesy krwiotwórcze. W szczupaku znajdziemy także cenne minerały. Jest bogaty w fosfor, niezbędny dla mocnych kości i zębów, oraz selen, który jako silny antyoksydant, wspiera odporność organizmu i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Chociaż ustępuje rybom tłustym, takim jak łosoś czy makrela, pod względem zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, to nadal dostarcza ich pewne ilości, przyczyniając się do zdrowia serca i prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
Jak zrobić szczupaka?
Jego mięso to prawdziwy rarytas. Ma lekko słodkawą nutę i zazwyczaj jest pozbawione mulistego posmaku, choć niektóre osobniki, zwłaszcza te większe lub z nieprzepływowych wód, mogą wymagać wcześniejszego namoczenia (np. w mleku lub wodzie z cytryną), by go usunąć. Ma dość dużo ości, a ich specyficzna struktura (ostre, w kształcie litery "Y") wymaga pewnej wprawy przy ich usuwaniu.
Najprostszy sposób na szczupaka? Pokroić go na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle klarowanym. Można go również dusić w śmietanie z zieleniną, cytryną i przyprawami. Szczupak doskonale smakuje także w galarecie lub jako składnik zupy rybnej. Nadaje się do faszerowania. Mięso można zmielić, wymieszać z warzywami, pieczarkami czy bułką tartą, a następnie napełnić nim tuszę ryby i upiec.