WAŻNE
TERAZ

Polska - Litwa: zdecydowanie prowadzimy!

Mrożenie czosnku - jak to zrobić w domu

Czosnek to jedno z tych warzyw, które można znaleźć w każdej kuchni. Dlatego dziś zdradzę Ci sekret, dzięki któremu czosnek zachowa świeżość na dłużej.

Obrazek
Frania

Mrożenie czosnku, bo o tym mowa, zapewni Ci dostęp do smacznego i aromatycznego warzywa o każdej porze roku. I to w bardzo prosty sposób! Zaczynamy ?

#1 Mrożenie czosnku w całości

mrożenie czosnku

Ten trik jest bajecznie prosty. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to owinąć czosnek folią spożywczą. Pamiętaj, aby zrobić to dokładnie. Kiedy już zabezpieczysz wszystkie główki warzywa, umieść je w zamrażarce.

#2 Pojedyńcze ząbki

czosnek w ząbkach

Czosnek możesz zamrozić również w mniejszych porcjach. Podziel go na ząbki i dokładnie obierz. Następnie wrzuć do woreczka z suwakiem i gotowe!

Największy plus? Pod ręką zawsze będziesz mieć obrane ząbki czosnku, które możesz od razu użyć!

#3 Mrożenie czosnku z oliwą z oliwek

Ząbki czosnku możesz również rozdrobnić w blenderze i połączyć je z oliwą z oliwek. I tu do mrożenia może przydać się zarówno woreczek z suwakiem, mała blaszka, jak i foremki na kostki lodu.

Użyj takiego rozwiązania, które najbardziej będzie Ci odpowiadało!

Jak sama widzisz, mrożenie czosnku jest naprawdę łatwe. A może Ty znasz inne sztuczki, które mogłyby znaleźć się na tej liście?

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji