Mrożenie czosnku - jak to zrobić w domu
30.07.2019 10:11, aktual.: 24.01.2020 10:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czosnek to jedno z tych warzyw, które można znaleźć w każdej kuchni. Dlatego dziś zdradzę Ci sekret, dzięki któremu czosnek zachowa świeżość na dłużej.
Mrożenie czosnku, bo o tym mowa, zapewni Ci dostęp do smacznego i aromatycznego warzywa o każdej porze roku. I to w bardzo prosty sposób! Zaczynamy ?
#1 Mrożenie czosnku w całości
Ten trik jest bajecznie prosty. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to owinąć czosnek folią spożywczą. Pamiętaj, aby zrobić to dokładnie. Kiedy już zabezpieczysz wszystkie główki warzywa, umieść je w zamrażarce.
#2 Pojedyńcze ząbki
Czosnek możesz zamrozić również w mniejszych porcjach. Podziel go na ząbki i dokładnie obierz. Następnie wrzuć do woreczka z suwakiem i gotowe!
Największy plus? Pod ręką zawsze będziesz mieć obrane ząbki czosnku, które możesz od razu użyć!
#3 Mrożenie czosnku z oliwą z oliwek
Ząbki czosnku możesz również rozdrobnić w blenderze i połączyć je z oliwą z oliwek. I tu do mrożenia może przydać się zarówno woreczek z suwakiem, mała blaszka, jak i foremki na kostki lodu.
Użyj takiego rozwiązania, które najbardziej będzie Ci odpowiadało!