Ania Starmach pokazuje jak myć świeże kurki. Jej patent działa za każdym razem

Aromatyczne kurki już można zbierać w lesie. Te żółte grzyby są wyjątkowo zdrowe i smaczne. Jednak zawsze po udanym grzybobraniu, czeka nas czyszczenie naszych zdobyczy. Jak w prosty sposób wyczyścić grzyby? Ania Starmach dzieli się skutecznym patentem na mycie kurek.

ObrazekPatent na mycie kurek prosto od Ani Starmach - Pyszności; Foto: instagram.com/ania_starmach; Canva.com
Agnieszka

Aromatyczne, żółte grzyby - skarb lasu

Obrazek
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Zazwyczaj od czerwca do października możemy zbierać kurki. Te wyjątkowe grzyby często ukrywają się wśród mchu, czy pod stertą opadłych liści. Rosną zazwyczaj pod sosnami, świerkami, bukiem i grabem. Łatwo je rozpoznać. Kształt dorosłych grzybów przypomina trąbkę. Poza tym wyróżniają się pięknym, żółtym kolorem. Dodatkowo charakteryzują się łagodnym, lekko pieprzowym smakiem.

Jeśli udało wam się zebrać koszyk pełen tych pysznych grzybów, pewnie zastanawiacie się teraz jak je umyć. Na pomoc przychodzi Ania Starmach ze swoim skutecznym patentem. Twoje grzyby będą czyste i gotowe do dalszej obróbki!

Ania Starmach radzi

Ania Starmach zdradziła prosty patent na umycie grzybów. Od dzisiaj w szybki i łatwy sposób wyczyścisz kurki. Ażeby to zrobić, wrzuć grzyby do dużej miski. Następnie posyp je solą oraz zalej uprzednio ugotowaną wodą. Co jakiś czas delikatnie i powoli mieszaj kurki łyżką. Dzięki temu piasek, który znajdował się na grzybach, opadnie na dno naczynia. Na końcu wyłów kurki łyżka cedzakową. Jeśli chcesz być pewien, że twoje grzyby są czyste - powtórz tą czynność jeszcze trzy razy.

Wartość odżywcza kurki

Obrazek
Kurka w lesie - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurki poza walorami kulinarnymi, są bogate w składniki odżywcze. Stanowią one świetne źródło witaminy B1, B6, kwasu foliowego oraz witaminy D. Poza tym zawierają takie sole mineralne jak wapń, żelazo, magnez, potas, czy cynk. Okazuje się, że 100 gramów produktu dostarcza nam 32 kcal. Kurki wyróżniają się właściwościami antybakteryjnymi. Dotyczy to między innymi bakterii odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe - takich jak Bacillus cereus, czy Staphylococcus aureus.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym krok po kroku. To idealne danie dla wszystkich fanów grzybów. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione