Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów

Kawowe ptasie mleczko to pyszne ciasto na biszkopcie ze słodką, kremową pianką. Idealnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, święta i specjalne okazje, przy których chcemy poczęstować gości czymś wyjątkowym.

Kawowe ptasie mleczkoKawowe ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ten deser rozpływa się w ustach. Kawowa kostka ze skyrem to propozycja, która zaskakuje i zachwyca, przywodząc na myśl delikatność ptasiego mleczka, ale w znacznie ciekawszym, kawowym wydaniu. To idealny wybór na każdą okazję – od popołudniowej kawy po elegancki deser na przyjęciu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto ptasie mleczko

Kawowe ptasie mleczko

Bazą tego ciasta jest biszkopt, który stanowi rusztowanie dla pozostałych warstw. Jego delikatna struktura stanowi idealną bazę dla pozostałych składników, doskonale chłonąc wilgoć i aromaty.

Gwiazdą jest tutaj masa jogurtowa na bazie islandzkiego serka skyr. Cieszy się on ogromną popularnością nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także składnik wielu potraw. W tym przypadku połączyć się z kawą rozpuszczalną i śmietanką, tworząc puszystą masę, przypominającą kultowe ptasie mleczko.

Ptasie mleczko z kawową pianką
Ptasie mleczko z kawową pianką © Pyszności

Ciasto kawowe na biszkopcie - przepis

To ciasto idealne dla początkujących — wychodzi za każdym razem. Jest lekkie i puszyste, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również w ciepłe dni. Warto zaplanować przygotowanie odpowiednio wcześniej, bo powinno spędzić kilka godzin w lodówce. Dzięki temu wszystkie warstwy odpowiednio stężeją, smaki się połączą, a kawowe ptasie mleczko stanie się przyjemnie zimne.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa jogurtowa:

  • 400 g skyru naturalnego,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 ml wrzątku,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 100 g cukru pudru.

Pozostałe składniki:

  • 50 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.
  2. Dodawaj stopniowo żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj, aby nie było grudek.
  3. Blaszkę o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do środka przygotowaną masę biszkoptową.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.
  5. Kawę rozpuść we wrzątku i odstaw do przestudzenia.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
  7. W osobnej misce zmiksuj skyr wraz z cukrem pudrem.
  8. Ubitą śmietankę wymieszaj na małych obrotach z masą jogurtową.
  9. Odłóż połowę masy.
  10. Do kawy dodaj rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości wrzątku połowę żelatyny.
  11. Masę wlej do jednej porcji masy śmietankowej i dokładnie wymieszaj.
  12. Z biszkoptu odkrój górną część, by wyrównać górę i wylej przygotowaną masę kawową. Wstaw do lodówki, by masa nieco stężała.
  13. Pozostałą żelatynę również rozpuść, dodaj do masy śmietankowej i wymieszaj.
  14. Wylej masę na piankę kawową i równomiernie rozprowadź.
  15. Udekoruj startą czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Po schłodzeniu wystarczy pokroić ciasto na porcje. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem