Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów

Kawowe ptasie mleczko to pyszne ciasto na biszkopcie ze słodką, kremową pianką. Idealnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, święta i specjalne okazje, przy których chcemy poczęstować gości czymś wyjątkowym.

Kawowe ptasie mleczkoKawowe ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ten deser rozpływa się w ustach. Kawowa kostka ze skyrem to propozycja, która zaskakuje i zachwyca, przywodząc na myśl delikatność ptasiego mleczka, ale w znacznie ciekawszym, kawowym wydaniu. To idealny wybór na każdą okazję – od popołudniowej kawy po elegancki deser na przyjęciu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto ptasie mleczko

Kawowe ptasie mleczko

Bazą tego ciasta jest biszkopt, który stanowi rusztowanie dla pozostałych warstw. Jego delikatna struktura stanowi idealną bazę dla pozostałych składników, doskonale chłonąc wilgoć i aromaty.

Gwiazdą jest tutaj masa jogurtowa na bazie islandzkiego serka skyr. Cieszy się on ogromną popularnością nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także składnik wielu potraw. W tym przypadku połączyć się z kawą rozpuszczalną i śmietanką, tworząc puszystą masę, przypominającą kultowe ptasie mleczko.

Ptasie mleczko z kawową pianką
Ptasie mleczko z kawową pianką © Pyszności

Ciasto kawowe na biszkopcie - przepis

To ciasto idealne dla początkujących — wychodzi za każdym razem. Jest lekkie i puszyste, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również w ciepłe dni. Warto zaplanować przygotowanie odpowiednio wcześniej, bo powinno spędzić kilka godzin w lodówce. Dzięki temu wszystkie warstwy odpowiednio stężeją, smaki się połączą, a kawowe ptasie mleczko stanie się przyjemnie zimne.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa jogurtowa:

  • 400 g skyru naturalnego,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 ml wrzątku,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 100 g cukru pudru.

Pozostałe składniki:

  • 50 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.
  2. Dodawaj stopniowo żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj, aby nie było grudek.
  3. Blaszkę o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do środka przygotowaną masę biszkoptową.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na ok. 25 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.
  5. Kawę rozpuść we wrzątku i odstaw do przestudzenia.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
  7. W osobnej misce zmiksuj skyr wraz z cukrem pudrem.
  8. Ubitą śmietankę wymieszaj na małych obrotach z masą jogurtową.
  9. Odłóż połowę masy.
  10. Do kawy dodaj rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości wrzątku połowę żelatyny.
  11. Masę wlej do jednej porcji masy śmietankowej i dokładnie wymieszaj.
  12. Z biszkoptu odkrój górną część, by wyrównać górę i wylej przygotowaną masę kawową. Wstaw do lodówki, by masa nieco stężała.
  13. Pozostałą żelatynę również rozpuść, dodaj do masy śmietankowej i wymieszaj.
  14. Wylej masę na piankę kawową i równomiernie rozprowadź.
  15. Udekoruj startą czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Po schłodzeniu wystarczy pokroić ciasto na porcje. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców