Na jarmarku świątecznym wydasz na nie fortunę. Ten przysmak możesz przygotować w domu
Banany w czekoladzie to pomysł na słodki i zdrowy deser. Na jarmarkach bożonarodzeniowych owoce na patykach z kolorowymi posypkami biją rekordy popularności. Jedna taka przyjemności potrafi kosztować ponad 20 złotych. Tymczasem w prosty sposób możesz przygotować takie banany lub inne owoce w czekoladzie w domu.
27.11.2024 07:29
Przepis na banany w czekoladzie jest banalnie prosty. Jednak, żeby wyszły takie jak z jarmarku, należy pamiętać o jednej rzeczy. Jeśli pominiesz ten krok, owoce po zanurzeniu w gorącej czekoladzie będą się rozpadać. W ten sposób możesz przygotować nie tylko banany, ale także jabłka, gruszki, truskawki lub kiwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W jakiej czekoladzie banany na patyku smakują najlepiej?
Do bananów możesz wybrać dowolną czekoladę – gorzką, deserową, mleczną lub białą. Zachęcam również do eksperymentów z czekoladą karmelową lub oreo. Deser na patyku świetnie wygląda z kolorową posypką lub posypany pokruszonymi orzechami. Do dekoracji możesz wykorzystać pisaki z polewą lub lukrem, takie jak do ozdabiania pierniczków.
W składnikach na przepis podaję dwa warianty – ze śmietanką lub olejem kokosowym. W drugiej wersji w połączeniu z gorzką czekoladą otrzymasz pyszny wegański deser.
Przepis na banany w czekoladzie na patykach
Składniki:
- 4 banany,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 40 ml śmietany kremówki lub 1 łyżka oleju kokosowego,
- posiekane orzechy włoskie lub inna posypka
Wykonanie:
- Banany obierz ze skórek, odkrój czarne końcówki i ostrożnie nadziej owoce na patyki od szaszłyków lub duże wykałaczki.
- Ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 1 godzinę.
- W kąpieli wodnej roztop 2 tabliczki czekolady i zmieszaj ze śmietaną. Zestaw z kuchenki.
- W płynnej czekoladzie zanurz banany na patykach i odłóż na kratkę.
- Zanim czekolada zastygnie posyp orzechami lub innym wybranym dodatkiem.
Czekolada szybko zastyga, więc banany w czekoladzie są gotowe do zjedzenia już po ok. 15 minutach.
Inne owoce w czekoladzie na patykach
Duże owoce możesz nadziewać na patyki w całości, a z małych warto zrobić szaszłyki. Pamiętaj jednak, żeby przygotować owoce w taki sposób, aby można było je zjeść w całości. Obierz kiwi ze skórki, a z truskawek wytnij szypułki. Jedynie jabłko możesz zostawić z ogryzkiem, ponieważ bez gniazda nasiennego może się rozpaść na kawałki. Wystarczy, że obierzesz je ze skórki, a ogryzek możesz wyrzucić po zjedzeniu deseru.