PrzepisCiastaNa każdą okazję babcia piekła to ciasto. Składniki są tanie, a efekt? Petarda

Na każdą okazję babcia piekła to ciasto. Składniki są tanie, a efekt? Petarda

Mocno czekoladowe, puszyste, oblane czekoladą, a do tego, łatwe w przygotowaniu. Brzmi jak ciasto doskonałe, prawda? Przedstawiamy przepis na legendarnego murzynka, którego przygotowywały nasze babcie. Większość składników masz już w domu.

Ciasto czekoladowe na białym talerzyku
Ciasto czekoladowe na białym talerzyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maciej Kozuch

28.08.2023 17:26

Murzynek to ciasto, którym zajadaliśmy się w czasach PRL-u. Wówczas o prawdziwej czekoladzie mogliśmy tylko pomarzyć, bowiem w sklepie można było dostać jedynie wyrób czekoladopodobny.

Dla wielu z nas to jedno z pierwszych samodzielnie przygotowanych ciast. Z sentymentem odtwarzamy jego smak. A gdyby tak urzeczywistnić to marzenie i przygotować go jeszcze raz, tym razem w nieco unowocześnionej wersji?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować idealnego murzynka?

Murzynek, podobnie jak brownie, jest intensywnie czekoladowy, jednak w masie nie znajdziesz ani grama czekolady. Samo ciasto jest lekkie i puszyste — z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania tortu. Co najlepsze, upieczenie murzynka nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Trzymaj się jednak dwóch zasad. Po pierwsze, na godzinę przed planowanym pieczeniem, wyjmij z lodówki jajka i masło. Po drugie, nie zapomnij o przesianiu mąki. W ten sposób napowietrzysz ciasto, dzięki czemu będzie bardzo puszyste.

Murzynek idealny — przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku podgrzej mleko i dodaj do niego kakao, cukier oraz masło. Zagotuj całość i pozostaw do ostygnięcia
  2. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Z przygotowanej wcześniej, mleczno-kakaowej masy odlej 250 ml (to będzie polewa). Do reszty dodaj żółtka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość.
  5. Białka wymieszaj delikatnie z kakaową masą. Całość przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C. przez 45 minut. Kiedy ciasto ostygnie, polej je odlaną wcześniej masą.

Porady:

  1. Jeśli chcesz, żeby ciasto było bardziej wilgotne, zamiast mleka użyj maślanki.
  2. Zamiast masła, możesz użyć margaryny — ciasto będzie smakować jak to, które przygotowywały nasze babcie.
  3. Masz ochotę na dekadenckie ciasto czekoladowe? Zamiast klasycznej, kakaowej polewy, ubij bitą śmietanę i dodaj do niej tabliczkę rozpuszczonej czekolady oraz 1/2 szklanki mleka skondensowanego.
Wybrane dla Ciebie