Na każdą okazję babcia piekła to ciasto. Składniki są tanie, a efekt? Petarda

Mocno czekoladowe, puszyste, oblane czekoladą, a do tego, łatwe w przygotowaniu. Brzmi jak ciasto doskonałe, prawda? Przedstawiamy przepis na legendarnego murzynka, którego przygotowywały nasze babcie. Większość składników masz już w domu.

Ciasto czekoladowe na białym talerzykuCiasto czekoladowe na białym talerzyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maciej Kozuch

Murzynek to ciasto, którym zajadaliśmy się w czasach PRL-u. Wówczas o prawdziwej czekoladzie mogliśmy tylko pomarzyć, bowiem w sklepie można było dostać jedynie wyrób czekoladopodobny.

Dla wielu z nas to jedno z pierwszych samodzielnie przygotowanych ciast. Z sentymentem odtwarzamy jego smak. A gdyby tak urzeczywistnić to marzenie i przygotować go jeszcze raz, tym razem w nieco unowocześnionej wersji?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Jak przygotować idealnego murzynka?

Murzynek, podobnie jak brownie, jest intensywnie czekoladowy, jednak w masie nie znajdziesz ani grama czekolady. Samo ciasto jest lekkie i puszyste — z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania tortu. Co najlepsze, upieczenie murzynka nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Trzymaj się jednak dwóch zasad. Po pierwsze, na godzinę przed planowanym pieczeniem, wyjmij z lodówki jajka i masło. Po drugie, nie zapomnij o przesianiu mąki. W ten sposób napowietrzysz ciasto, dzięki czemu będzie bardzo puszyste.

Murzynek idealny — przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku podgrzej mleko i dodaj do niego kakao, cukier oraz masło. Zagotuj całość i pozostaw do ostygnięcia
  2. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Z przygotowanej wcześniej, mleczno-kakaowej masy odlej 250 ml (to będzie polewa). Do reszty dodaj żółtka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość.
  5. Białka wymieszaj delikatnie z kakaową masą. Całość przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C. przez 45 minut. Kiedy ciasto ostygnie, polej je odlaną wcześniej masą.

Porady:

  1. Jeśli chcesz, żeby ciasto było bardziej wilgotne, zamiast mleka użyj maślanki.
  2. Zamiast masła, możesz użyć margaryny — ciasto będzie smakować jak to, które przygotowywały nasze babcie.
  3. Masz ochotę na dekadenckie ciasto czekoladowe? Zamiast klasycznej, kakaowej polewy, ubij bitą śmietanę i dodaj do niej tabliczkę rozpuszczonej czekolady oraz 1/2 szklanki mleka skondensowanego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć