Na każdą okazję babcia piekła to ciasto. Składniki są tanie, a efekt? Petarda

Mocno czekoladowe, puszyste, oblane czekoladą, a do tego, łatwe w przygotowaniu. Brzmi jak ciasto doskonałe, prawda? Przedstawiamy przepis na legendarnego murzynka, którego przygotowywały nasze babcie. Większość składników masz już w domu.

Ciasto czekoladowe na białym talerzykuCiasto czekoladowe na białym talerzyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maciej Kozuch

Murzynek to ciasto, którym zajadaliśmy się w czasach PRL-u. Wówczas o prawdziwej czekoladzie mogliśmy tylko pomarzyć, bowiem w sklepie można było dostać jedynie wyrób czekoladopodobny.

Dla wielu z nas to jedno z pierwszych samodzielnie przygotowanych ciast. Z sentymentem odtwarzamy jego smak. A gdyby tak urzeczywistnić to marzenie i przygotować go jeszcze raz, tym razem w nieco unowocześnionej wersji?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Jak przygotować idealnego murzynka?

Murzynek, podobnie jak brownie, jest intensywnie czekoladowy, jednak w masie nie znajdziesz ani grama czekolady. Samo ciasto jest lekkie i puszyste — z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania tortu. Co najlepsze, upieczenie murzynka nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Trzymaj się jednak dwóch zasad. Po pierwsze, na godzinę przed planowanym pieczeniem, wyjmij z lodówki jajka i masło. Po drugie, nie zapomnij o przesianiu mąki. W ten sposób napowietrzysz ciasto, dzięki czemu będzie bardzo puszyste.

Murzynek idealny — przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao,
  • szklanka cukru,
  • kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku podgrzej mleko i dodaj do niego kakao, cukier oraz masło. Zagotuj całość i pozostaw do ostygnięcia
  2. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Z przygotowanej wcześniej, mleczno-kakaowej masy odlej 250 ml (to będzie polewa). Do reszty dodaj żółtka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość.
  5. Białka wymieszaj delikatnie z kakaową masą. Całość przelej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C. przez 45 minut. Kiedy ciasto ostygnie, polej je odlaną wcześniej masą.

Porady:

  1. Jeśli chcesz, żeby ciasto było bardziej wilgotne, zamiast mleka użyj maślanki.
  2. Zamiast masła, możesz użyć margaryny — ciasto będzie smakować jak to, które przygotowywały nasze babcie.
  3. Masz ochotę na dekadenckie ciasto czekoladowe? Zamiast klasycznej, kakaowej polewy, ubij bitą śmietanę i dodaj do niej tabliczkę rozpuszczonej czekolady oraz 1/2 szklanki mleka skondensowanego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota