Na obiad robię kaszubskie wrzeciona. Zwykły schabowy może się przy nich schować

Kiedy znudzą się już zwykłe schabowe i klasycznej dewolaje, to znak, że pora przygotować wrzeciona kaszubskie. Pyszne kotlety z leśnym farszem zachwycą nawet najwybredniejszych gości.

Wrzeciona kaszubskie to jeden z wariantów dewolajaWrzeciona kaszubskie to jeden z wariantów dewolaja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Niedzielne obiady upływają pod znakiem różnej maści kotletów. Moim ostatnim odkryciem są kaszubskie wrzeciona, czyli podłużne kotlety w chrupiącej panierce, które po przekrojeniu uwalniają ze środka aromatyczny farsz z leśnych grzybów i zielonej pietruszki. To przepis na rodzinny obiad, po którym wszyscy z zadowoleniem pogłaszczą się po brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Kaszubskie wrzeciona

W niedzielne popołudnia na moim stole goszczą kaszubskie wrzeciona, danie, które swoją nazwą i smakiem przenosi mnie prosto w serce malowniczych Kaszub. Od kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, od razu zakochałam się w smaku. To nie jest zwykły dewolaj z masłem. To pochwała bogactwa kaszubskich lasów, w których aż roi się od grzybów. To właśnie podgrzybki, borowiki czy koźlarze stanowią serce tego dania.

Kaszubskie kotlety mają kształt wrzeciona
Kaszubskie kotlety mają kształt wrzeciona © Adobe Stock | Photovick

A skąd wzięła się nazwa "wrzeciona"? Odpowiedź jest prosta — chodzi tutaj o kształt. Zamiast tradycyjnego, okrągłego kotleta, kaszubskie wrzeciona formuje się w podłużne, nieco zaostrzone na końcach roladki, przypominające właśnie wrzeciono, czyli dawne narzędzie używane do przędzenia.

Przepis na kotlety z grzybami

Połączenie delikatnego mięsa z intensywnym smakiem grzybów i świeżością natki pietruszki to strzał w dziesiątkę. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny, rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. W sezonie możesz użyć świeżych grzybów, a kiedy już lasy opustoszeją, zastąpić je mrożonymi. Dzięki temu kaszubskie wrzeciona staną się daniem całorocznym.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do obtoczenia,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Na nadzienie:

  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 łyżki bułki tartej (jeśli nadzienie będzie zbyt luźne).

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i odciśnij nadmiar wody.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  3. Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż odparuje woda.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Zdejmij z palnika, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli nadzieniem jest za rzadkie, możesz zagęścić je bułką tartą.
  6. Kurczaka rozbij na cienkie płaty i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
  7. Na każdy kawałek wyłóż 1-2 łyżki nadzienia i rozsmaruj po mięsie, zostawiając wolne brzegi.
  8. Zwiń filety ciasno w roladki, starając się, aby nadzienie nie wypłynęło. Możesz delikatnie uformować końce, aby nadać im kształt wrzeciona.
  9. Przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, drugi z rozbełtanym jajkiem, trzeci z bułką tartą.
  10. Każde wrzeciono obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę.
  11. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (tak, aby wrzeciona były zanurzone do połowy).
  12. Smaż wrzeciona na średnim ogniu, obracając co jakiś czas, aż uzyskają złocistobrązowy kolor z każdej strony i będą usmażone w środku. Aby upewnić się, że są gotowe, możesz je na chwilę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza 5-7 minut.

Gotowe kaszubskie wrzeciona podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki