Na obiad robię kaszubskie wrzeciona. Zwykły schabowy może się przy nich schować

Kiedy znudzą się już zwykłe schabowe i klasycznej dewolaje, to znak, że pora przygotować wrzeciona kaszubskie. Pyszne kotlety z leśnym farszem zachwycą nawet najwybredniejszych gości.

Wrzeciona kaszubskie to jeden z wariantów dewolajaWrzeciona kaszubskie to jeden z wariantów dewolaja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Niedzielne obiady upływają pod znakiem różnej maści kotletów. Moim ostatnim odkryciem są kaszubskie wrzeciona, czyli podłużne kotlety w chrupiącej panierce, które po przekrojeniu uwalniają ze środka aromatyczny farsz z leśnych grzybów i zielonej pietruszki. To przepis na rodzinny obiad, po którym wszyscy z zadowoleniem pogłaszczą się po brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Kaszubskie wrzeciona

W niedzielne popołudnia na moim stole goszczą kaszubskie wrzeciona, danie, które swoją nazwą i smakiem przenosi mnie prosto w serce malowniczych Kaszub. Od kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, od razu zakochałam się w smaku. To nie jest zwykły dewolaj z masłem. To pochwała bogactwa kaszubskich lasów, w których aż roi się od grzybów. To właśnie podgrzybki, borowiki czy koźlarze stanowią serce tego dania.

Kaszubskie kotlety mają kształt wrzeciona
Kaszubskie kotlety mają kształt wrzeciona © Adobe Stock | Photovick

A skąd wzięła się nazwa "wrzeciona"? Odpowiedź jest prosta — chodzi tutaj o kształt. Zamiast tradycyjnego, okrągłego kotleta, kaszubskie wrzeciona formuje się w podłużne, nieco zaostrzone na końcach roladki, przypominające właśnie wrzeciono, czyli dawne narzędzie używane do przędzenia.

Przepis na kotlety z grzybami

Połączenie delikatnego mięsa z intensywnym smakiem grzybów i świeżością natki pietruszki to strzał w dziesiątkę. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny, rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. W sezonie możesz użyć świeżych grzybów, a kiedy już lasy opustoszeją, zastąpić je mrożonymi. Dzięki temu kaszubskie wrzeciona staną się daniem całorocznym.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do obtoczenia,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Na nadzienie:

  • 250 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 łyżki bułki tartej (jeśli nadzienie będzie zbyt luźne).

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i odciśnij nadmiar wody.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  3. Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż odparuje woda.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Zdejmij z palnika, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli nadzieniem jest za rzadkie, możesz zagęścić je bułką tartą.
  6. Kurczaka rozbij na cienkie płaty i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
  7. Na każdy kawałek wyłóż 1-2 łyżki nadzienia i rozsmaruj po mięsie, zostawiając wolne brzegi.
  8. Zwiń filety ciasno w roladki, starając się, aby nadzienie nie wypłynęło. Możesz delikatnie uformować końce, aby nadać im kształt wrzeciona.
  9. Przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, drugi z rozbełtanym jajkiem, trzeci z bułką tartą.
  10. Każde wrzeciono obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę.
  11. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (tak, aby wrzeciona były zanurzone do połowy).
  12. Smaż wrzeciona na średnim ogniu, obracając co jakiś czas, aż uzyskają złocistobrązowy kolor z każdej strony i będą usmażone w środku. Aby upewnić się, że są gotowe, możesz je na chwilę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza 5-7 minut.

Gotowe kaszubskie wrzeciona podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie