Na obiad robię kotlety po hrabiowsku. Sekret tkwi w pysznym farszu

Te kotlety świetnie zastąpią klasyczne schabowe. Miłośnicy leśnych smaków będą w siódmym niebie.

Kotlety hrabiowskie z grzybami leśnymiKotlety hrabiowskie z grzybami leśnymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zamiast znów tłuc kotlety schabowe albo kulać mielone, zrób pyszne kotlety po hrabiowsku. Skąd wzięła się ich nazwa, pozostaje tajemnicą. Być może chodzi o farsz pełen aromatycznych grzybów, które smakują iście po królewsku, podkręcone dodatkowo mozzarellą oraz boczkiem. Gdy trwa sezon, a z lasów wychodzimy z pełnymi koszykami, hrabiowskie kotlety obowiązkowo pojawiają się na obiad. Są soczyste, delikatne i tak smaczne, że od razu chce się przyznać za nie herb szlachecki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Kotlety po hrabiowsku

Podstawą tych kotletów są filety z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się indyk. Mięso zawija się w roladki, nakładając wcześniej pyszny farsz z leśnych grzybów oraz startego sera, który przyjemnie roztapia się podczas smażenia. Do tego tradycyjna panierka z bułki tartej i mamy obiad po prostu idealny.

To danie idealne zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Możesz przygotować je nieco wcześniej i odgrzać w piekarniku, gdy już pojawią się goście. Jeśli nie masz grzybów leśnych, możesz zastąpić je pieczarkami.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 200 g grzybów leśnych lub pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Boczek również pokrój w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, aż lekko się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją.
  3. Dorzuć grzyby i smaż, aż odparuje z nich woda. Jeśli boczek nie był mocno tłusty, możesz dodać nieco oleju do smażenia.
  4. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, aby uzyskać dwa cieńsze płaty. Rozbij je delikatnie tłuczkiem, aby były jeszcze cieńsze.
  6. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
  7. Na każdym płacie kurczaka ułóż warstwę farszu grzybowo-boczkowego. Posyp startym serem.
  8. Zwiń ciasno w roladki i zepnij wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  9. Rozkłóć jajko w miseczce, a na talerzu wysyp bułkę tartą. Każdą roladkę obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  10. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki na średnim ogniu, aż będą złociste z każdej strony i mięso będzie upieczone w środku. Możesz również podsmażyć je krótko na patelni, a następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Gotowe roladki możesz serwować zarówno na ciepło, jako część obiadu, jak i na zimno, pokrojone w plastry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron